SCRISOARE DESCHISA. STOP CERSATORILOR. SALVATI COPII.

Miscarea de tineret Voievod este inrgijorata de numarul mare de copii care cersesc pe strazile din capitala si alte orase din tara. Din simple observatii putem constata ca numarul acestora este in crestere si devine deranjant, nemaivorbind de imaginea pe care o lasa persoanelor care viziteaza R. Moldova.

Suntem constienti de faptul ca acest fenomen este prezent si in alte tari cu un nivel de trai cu mult mai ridicat, ceea ce denota ca nu neaparat starea materiala este motivul principal care determina unele persoane sa apeleze la astfel de metode de existenta. Consideram ca in lipsa unor legi aspre si a unui control din partea organelor de resor, cersetoria, ca fenomen, are premise de a lua amploare. Venim cu un apel fata de organele responsabile pentru solutionarea acestei probleme, autoritati locale, guvernamentale, institutii europene pentru drepurile omului si a copilului, simpli cetateni, care nu sunt indiferenti de soarta copiilor care cersesc pe strazi. Trebuie sa constientizam ca acest fenomen genereaza criminalitate, boschetarie, trafic de persoane, inclusiv traficul de organe, prostitutie, violenta, vinzarea si utilizarea drogurilor.

Propunem de a crea o linie fierbinte la care ar putea apela orice persoana deranjata de acest fenomen iar autoritatile sa elaboreze un proiect de lege prin care ar putea lipsi un parinte de drepturile sale, in cazul in care implica copilul in astfel de activitati imorale.

Cerem politiei si organelor de ancheta sa detecteze retele care se ocupa de inrolarea minorilor pentru cersetorie, care intro maniera evidenta sunt coordonati si actioneaza organizat. Supravegherea persoanelor amplasate in adaposturi pentru boschetari si integrarea lor in societate.

Venim si cu un apel pentru reprezentantii comunitatii romilor din R. Moldova, pe care ii respectam si ii sustinem in ideea de a promova drepturile si libertatile fundamentale ale omului, mai cu seama cele cetatenesti, de a se implica activ si in lichidarea fenomenului cersetoriei. In discutiile purtate de membrii Miscarii Voievod cu mai multi cersatori, acestea au sustinut ca sunt de origine roma. Suntem convinsi ca impreuna putem gasi mecanisme si modalitati de a lichida acest fenomen.

Chisinau - 21 septembrie 2010

Обсудить