Președintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a vizitat astăzi căminul studențesc Nr.11 al Universității de Stat din Moldova, unde a avut o întrevedere cu studenții facultăților de Economie și Științe Politice

Vizita a avut loc la inițiativa studenților, care au solicitat o discuție cu liderul democrat privind principalele tendințe de dezvoltare economică a țării, precum și ale politicii moldovenești.

Marian Lupu a adresat felicitări studenților USM cu prilejul zilei de naștere a Universității, care coincide cu jubileul de 80 de ani de la formarea sistemului de învățământ superior din Moldova.

Liderul PDM i-a informat pe studenți și despre inițiativele pe care partidul le-a elaborat în susținerea tineretului studios, în baza propunerilor înaintate de către aripa tânără a formațiunii.

Marian Lupu a mențioinat că, în prezent, tinerii din Republica Moldova reprezintă o categorie defavorizată, fapt ce stimuleaza absenteismul economic, politic si social sau migrarea lor peste hotare.

Statistica arată că din 96,6 mii de absolvenți au fost angajați aproape 1200 de oameni, sau 1,3%. Datele din ultimii 10 ani demonstrează că aceste cifre nu sunt o consecință a crizei economice. În ultimul deceniu, în Moldova au fost repartizati la lucru circa 13-15% din absolventii instituțiilor superioare de învățămînt. De asemenea, potrivit calculelor experților la această oră 10% din tineri sunt angajati neoficial, iar salariul lor nu depaseste 50% din salariul mediu pe economie.

Printre cauzele care au dus la o asemenea situație este refuzul angajatorilor de a accepta o persoană fără experiență și tentința în creștere de a angaja fără carte de muncă, la negru.

În aceste condiții, potrivit lui Marian Lupu, tinerii democrați, propun ca, la nivel normativ, să se opereze schimbări în legislație, astfel ca tinerii studenți la zi și la prima facultate, angajați în cîmpul muncii, să fie scutiți de impozitul pe venit, de palata impozitului pentru asigurarea mediacala obligatorie și a impozitului pentru asigurarea socială de stat.

Marian Lupu a subliniat că, potrivit estimărilor, acest proiect va contribui la reducerea contabilității duble și la legalizarea mai multor angajați la negru. "Tinerii vor avea de câștigat în urma acestei inițiative oferte mai generoase din partea angajatorilor atât în plan financiar, deoarece în lipsa impozitelor, salariile vor crește, dar și în plan profesional", a afirmat președintele PDM.

Marian Lupu a declarat că acest proiect de lege va fi unul printre primele documente pe care PDM le va înainta viitorului legislativ pentru examinare.

La finalul întrevederii, în contextul solicitării studenților privind îmbunătățirea condițiilor de trai în cămin, Marian Lupu a anunțat că va dona căminului un televizor și va asigura instalarea rețelei WI FI pentru acces la internet.

2010-10-01

Обсудить