STOP politicanismului meschin in asociatiile obstesti!

Miscarea de Tineret Voievod vine cu un apel catre toate organizatiile neguvernamentale din R. Moldova si le indeamna sa nu fie atrase sau sa participe in jocurile politice meschine, care nu au nici o atributie la soarta si destinul tarii in timpul campaniei electorale.

Cu parere de rau, organizatia noastra constata ca majoritatea reprezentantilor actualei elite politice isi aduc aminte de miscarile de tineret, asociatii obstesti si alte institutii non-profit, fie in prejma alegerilor, in ajunul unor manifestatii sociale, atunci cind au nevoie de legitimitatea unor decizii sau cind sunt in opozitie. Multe dintre aceste institutii cad in plasa unor promisiuni sau cauta benevol avantaje post-electorale. Asta in conditiile in care aceste organizatii au avut alte scopuri decit cele de interes national, inca de la data fondarii.

Va-ti intrebat oare vreodata de ce unele ONG-uri din tara au mai multi angajati decit voluntari?! Risc sa presupun, ca astfel de institutii au fost fondate in interesul cuiva nu si la initiativa unui grup de oameni care cauta prin efort comun sa puna capat unor fenoemene sociale nedorite.
Observam zilnic cum listele partidelor sunt completate de personalitati care ieri se declarau reprezentanti ai opiniei publice, experti independenti, iar astazi sunt membri afiliati ale unor organizatii de partid.

Oare ce cred oamenii simpli despre astfel de personalitati? Mai au oare ei incredere in ONG-uri? Mai pot fi motivati sa faca munca de voluntariat? Sunt intrebari la care ar trebui sa raspunda fiecare lider al unei organizatii apolitice in campania electorala.

Miscarea Voievod nu acuza decizia luata de ei, pentru ca nu are dreptul constitutional, insa poate sa o faca din punct de vedere moral. Lipsa unor organizatii care cu adevarat si-ar dori sa creeze o retea sociala, un dialog intre politicieni si societatea civila, sa puna bazele unei culturi civici si politice, sa promoveze unele valori nationale, pune capat oricaror sperante ca lucrurile pot evolua in societatea de astazi sub mai multe aspecte.

Miscarea Voievod ca si alte asociatii obstesti a fost "ofertata" de mai multe partide politice, care in mod subtil au cerut sustinere pe durata campaniei electorale. Probabil, unii nu constientizeaza ca organizatia noastra nu este o moneda de schimb. Suntem gata sa colaboram cu orice partid politic care promoveaza spiritul si valorile democratice, si doar in cazul in care interesele se intersecteaza, si anume: lupta impotriva saraciei, promovarea unui mod sanatos de viata, integrarea europeana, reintegrarea tarii. Voievod, este o organizatie transparenta, democratica, si nimeni nu le poate interzice membrilor sa fie activi in viata politica, insa poate sa o faca doar din numele propriei persoane nu si din numele organizatiei. Caracterul social -spiritual al miscarii este unul primordial.

Nu de putine ori Miscarea Voievod a fost catalogata drept satelit al unui partid politic, este un neadevar si tindem sa credem ca acelasi lucru se intimpla si cu alte ong-uri. Orice colaborare cu un finantator se realizeaza in baza unor principii bine stabilite din start, excluzind in totalitate elementul politic.
Deseori actiunile noastre au fost interpretate gresit, chiar si atunci cind am fost primii care a incercat sa spele rusinea nationala din 7 aprilie, mergind in Parlamentul devastat de niste tineri care nu au constientizat cu adevarat valorile si principiile democratice. Care nu au avut timp sa asimileze un comportament corect, civilizat, atunci cind este vorba de a te manifesta impotriva unui vot.

Speram sa numai asistam la astfel de scene. II indemnam pe tineri si pe toti ceilalti sa se manifeste activ si in limitele legii pe 28 noiembrie la urnele de vot. Tindem sa credem ca reprezentantii societatii civile vor trece cu brio testul adevarului in campania electorala.
Noi spunem stop politicanismului meschin in asociatiile obstesti!

Presedintele Miscarii de Tineret Voievod Nicolae Pascaru

Обсудить