„Scutul Moldovenesc” contra panromânismului

Asociatia obsteasca Scutul Moldovenesc, Miscarea de tineret Voievod, Mişcarea Naţional Democrată din Republica Moldova şi înca 35 organizaţii neguvernamentale sînt împotriva marşului care va fi organizat de grupările extremiste, Noua Dreapta, Noii Golani, Garda de Fier si Legionarii din România in Republica Moldova pe 1 decembrie 2010, de Ziua Naţională a României.

Mai multe organizatii neguvernamentale apolitice din R.Moldova sunt îngrijorate că cetăţenii R. Moldova sunt supuşi în ultima perioadă la diverse provocări din partea unor grupări extremiste cu scopul de a incita spiritele naţionale.

Constătăm cu regret că Noua Dreaptă, Noii Golani, Garda de Fier si Legionarii din România va organiza pe 1 decembrie un marş demonstrativ cu ocazia Zilei Naţionale a Romaniei în PMAN din Chişinău. La această acţiune vor participa un grup numeros de persoane din Romania care vor scanda lozinci antistatale şi xenofobe.

Vrem să fim înţeleşi corect. Respectăm statul roman, cetăţenii acestei naţiuni şi nu negăm faptul că moldovenii de peste Prut nu au legătură istorică, lingvistică cu spaţiul cultural roman. Ar fi ridicol să contestăm sau să marginalizăm importanţa pe care o are Romania în procesul R. Moldova de integrare în spaţiul Uniunii Europene.
Respectăm cetăţenii R. Moldova care se declară romani şi conveţuiesc pe acelaşi teritoriu cu persoane de altă origine etnică.

Suntem conştienţi de importanţa istorică a Zilei de 1 decembrie care a scris în 1918 o nouă pagină în viaţa politică, socială şi culturală a celor două state de astăzi.
Însă pentru a nu provoca şi reactiva ura interetnică în Moldova venim cu un apel către autorităţile naţionale de a nu permite organizarea acestui marş.

Ce s-ar întîmpla dacă astfel de acţiuni se vor organiza de Ziua Naţională a Ucrainei, Rusiei, Armeniei, Bulgariei şi altor popoare care trăesc pe teritoriul ţării?
Care ar fi reacţia moldovenilor de origine romana dacă fraza” Basarabia pămănt romanesc”, promovată activ de Noua Dreaptă, va fi înlocutită de” Basarabia pamînt rusesc, ucrainesc” ?

Acest marş va alimenta şi mai mult spiritele antiromaneşti în R. Moldova şi în mod special în Transnistria. În condiţiile instabilităţii politice din ţară, alegerea unui nou preşedinte poate fi compromisă. Intenţiile noastre de integrare europeană pe fundalul unor ambiţii naţionaliste va trezi reacţii negative nu doar din partea unor state vecine dar şi din partea statelor membre UE.

Ne intrebam totodata daca nu cumva astfel de marşuri sunt organizate intenţionat ? Zeci de mii de români vor sărbători Ziua Naţională pe 1 decembrie, însă e greu de crezut că cineva va mărşalui pe străzile din Cernăuţi (Ucraina) sau Voievodina (Serbia) şi vor scanda lozinci antistatale şi xenofobe.
Trebuie să conştientizăm că cetăţenii R. Moldova de diferite origini etnice conveţuiesc pe acelaşi teritoriu în urma unor condiţii politice, sociale şi culturale create în decursul a sute de ani. Ar fi ridicol ca cineva să-şi revendice careva teritorii sau să acuze un stat pentru crimele de război din simplu motiv că toţi am avut de suferit, inclusiv, românii, ruşii, bulgarii, armenii, evreii.

Обсудить