Академик Флорин Константиниу: "Сегодняшние политики – самые некомпетентные, самые жадные и высокомерные за всю историю Румынии"

Румыны отчетливо доказали поговорку – «народ, похожий на стадо овец, рождает правительство волков». Румыны позволили политическому классу издеваться над ними, над страной. Наш народ не был в состоянии на протяжении этих 20 лет привлечь политический класс к ответственности и умерить их пыл обогащения».

Материал

Комментарии 21

Войти
 • M
  # Mihail
  Este nevoie de un partid de extrema dreapta. Va avea foarte multi simpatizanti
 • r
  # rusii sug pula
  Site-ul de știri rusesc gazeta.ru scrie că șeful administrației prezidențiale de la Moscova, Serghei Narîșkin a asistat astăzi la Chișinău la semnarea documentului de coalizare între PCRM și PDM. Potrivit sursei, oficialul rus a declarat că acesta a participat la consultații cu liderii partidelor parlamentare PDM și PCRM cu privire la perspectiva de colaborare.

  «Alegerile parlamentare din R. Moldova și prefigurarea unei anumite situații politice vor influența atât politica internă, cât și cea externă», a mai declarat Narîșkin după întâlnirea cu reprezentanții PCRM și PDM.

  Președintele de onoare al democraților, Dumitru Diacov, a menționat că este prea devreme pentru a vorbi despre o coaliție PCRM + PDM. Informațiile despre formarea coaliției nu au putut fi confirmate nici de Igor Dodon sau Vadim Mișin.

  Amintim că șeful administrației prezidențiale din Federația Rusă s-a întâlnit astăzi cu Marian Lupu și Vladimir Voronin. Ulterior, aceștia au făcut declarații comune în fața presei aservite de la Chișinău — NIT și Prime, dar și a două medii rusești — Pervîi Canal și MIR.
  • П
   # Путин rusii sug pula
   Ты что тут делаешь, грязный, недоразвитый румын? конченная тварь
   • R
    # Rusofonii rusinea Moldovei Путин
    Presedintele a obosit de “rusofobie”

    La intilnirea cu diplomatii straini acreditati la Chisinau, seful statului si-a exprimat speranta ca anul acesta se va reusi restabilirea caldurii si a increderii reciproce de odinioara in relatiile cu Rusia. “In aceeasi masura in care optiunea europeana este un factor de politica interna in dezvoltarea Moldovei, prietenia si parteneriatul strategic cu Rusia determina viitorul tarii mele. Consider ca clasa politica din Moldova trebuie sa abordeze acest parteneriat nu ca pe un tribut unei oarecare traditii, ci ca pe o cale de perspectiva pe care nu mai putem sa ne poticnim”, a spus Voronin. Si a mai zis ca “jocurile de-a rusofobia in Moldova nu au nici o perspectiva si ramin apanajul politicienilor de cabinet, care sint departe de realitatile politice”.

    Nu numai rusofobia ne-a stricat tonusul, ci si unii vecini, prieteni si aliati.

    Aprilie 2006
 • E
  # Eminescu
  Nariskin, Lupu si Voronin au decis guvernarea PD cu PCRM. Ce facem mai departe?

  1. Actuala situatie de incertitudine este generata de greseala de a nu anunta Decizia politica de continuare a activitatii AIE imediat dupa alegeri, care a lasat loc pentru negocieri privind alta coalitie. Este evident ca mai intii e nevoie de o Declaratie politica de continuare a AIE si dupa trebuie sa se discute partajarea functiilor si alte detalii. De aceasta greseala s-a folosit Nariskin care a intervenit in negocierile privind formarea coalitiei de guvernare. Asa cum ziceam mai inainte puterea dupa alegeri se va imparti in negocierile dintre Filat, Voronin si Plahotniuc. Vedem ca Voronin si Plahotniuc au reusit sa se inteleaga mai repede, astfel fiind posibila si vizita lui Nariskin la Chisinau care de fapt a avut doar rolul de a puncta si consemna acest duet pentru guvernare. Altfel vorbind, au coincis interesele Rusiei si ale gruparilor Voronin si Plahotniuc privind guvernarea R.M. La aceasta etapa se pare ca Filat este exclus de duetul Plahotniuc /Voronin de la viitoarea guvernare, insa Filat are in spate Guvernul, va avea o fractiune parlamentara de 32 deputati, are pirghii pentru a interveni si a schimba situatia si cu siguranta le va folosi.
  2. De fapt Nariskin, intervenind brutal in procesul politic moldovenesc, a parafat crearea unei Aliante intre PD si PCRM, si dupa toate informatiile, liderii celor doua partide Lupu si Voronin au semnat un document, continutul caruia deocamdata este pastrat in secret. Pentru a tine in incertitudine PL si PLDM dar si opinia publica s-ar putea intimpla ca alianta intre PD si PCRM sa functioneze in baza unui acord secret si liderii acesteia sa nu recunoasca ca au un protocol de functionare. Vom vedea daca aceasta alianta exista numai atunci cind se vor vota Presedintele Parlamentului, structura acestuia si la formarea Guvernului. Aceasta Alianta de stinga nu va putea sa aleaga Presedintele R.M. si probabil va fi una scurta de un an, insa acest an va fi cu mare probabilitate dezastruos pentru procesul de integrare europeana si pentru populatie. Este de asteptat ca FMI, BM si UE isi vor suspenda relatiile cu guvernarea PD si PCRM si RM va fi in pericolul de incapacitate de plata. S-ar putea intimpla ca FR sa acorde un credit guvernului prorusesc format sub umbrela sa, insa cu conditii politice care sa intre in dezacord cu ideia integrarii europene si a reglementarii conflictului transnistrean.
  3. PLDM si Vlad Filat au fost ignorati de catre Nariskin, pentru ca este partidul de centru si centru-dreapta care a reusit sa adopte politici de integrare europeana care in scurt timp pot sa conduca la semnarea Acordului de asociere intre RM si UE si astfel procesul integrarii europene poate sa devina ireversibil. Premierul Filat, care promoveaza integrarea europeana, pentru Rusia este un fel de Iulia Timosenko, cu care discuta unele subiecte dar in realitate doresc sa-l debarce de la putere. In rolul lui Ianukovici este Marian Lupu iar in rolul lui Iuscenko Presedintele interimar Mihai Ghimpu. In viitoarele citeva saptamini vom vedea daca Rusia va reusi sa obtina in RM instalarea unui guvern favorabil pe scenariul ucrainean. In Campania electorala atit PCRM cit si alte partide prorusesti au declarat ca vor pleda pentru formarea unei structuri politice in baza CSI, un fel de UE nr.2 euroasiatic si pentru integrarea RM in spatiul vamal constituit de Rusia Kazahstan si Belarus. De fapt intentia Rusiei care provine din doctrina sa externa de a controla fostele republici sovietice, este de a repeta scenariul ucrainean si de a instala in RM o guvernare care sa suspende sau chiar sa abandoneze procesul de integrare europeana. R.M. ar putea deveni un bantustan european, in care va functiona un regim antieuropean si antinational similar celui din regiunea transnistreana. Astfel se va putea repeta scenariul din 1999/2001 atunci cind existau premisele initierii negocierilor privind integrarea europeana si a fost stopat de venirea comunistilor la guvernare.
  4. PLDM si PL au suficiente mandate in Parlament ca sa blocheze alegerea sefului statului, in cazul formarii unei aliante intre PD si PCRM. Ele vor avea de ales sa voteze impreuna cu PD si PCRM un presedinte al tarii si astfel sa acorde acestei guvernari 4 ani de zile, sau sa blocheze alegerea Presedintelui si sa avem alegeri parlamentare peste un an de zile. De PL si PLDM depinde daca vor accepta o reforma constitutionala in sensul modificarii art.78 din Constitutie. S-ar putea intimpla ca in dornta de a avea o guvernare stabila de 4 ani in scurt timp PD si PCRM sa invite si PLDM la guvernare si atunci va fi momentul adevarului. Unica solutie care a ramas pentru a verifica loialitatea PD-lui este invitarea acestuia sa semneze impreuna cu PL si PLDM un acord de guvernare, adica continuarea AIE. In cazul cind PD va refuza invocind diverse motive si tergiversind aceasta va insemna ca este legat de acordul semnat in prezenta lui Nariskin cu PCRM.
  5. Noi poporul sau electoratul cum ni se mai spune – ce facem? Stam acasa la televizor si privim in calitate de spectatori meciul politic sau protestam prin declaratii, comunicate, mitinguri etc.? Unii vor zice ca nu are nici un sens sa mai protestezi si ca jocurile sunt facute, iar jucatori politici sunt complici la un scenariu in favoarea Moskovei si fiecare are interesul sau. Nu as dori sa cred asa ceva. Daca ramine sa guverneze PD cu PCRM circa 50% din cetatenii acestei tari votantii PLDM si PL, nu vor fi reprezentati la guvernare. Iar tinind cont de faptul ca pentru PL si PLDM voteaza in special tinerii acestia nu vor mai avea nici un viitor si nicio speranta. Daca mai exista vreo sansa pentru continuarea AIE atunci trebuie folosita. Nu mai avem dreptul sa permitem ca R.M. sa fie guvernata impotriva interesului national.
 • l
  # liubici
  В полной мере высказывания академика относятся практически ко всем странам бывшего СССР и соцлагеря. К сожалению, грабеж нажитого всем народом был осуществлен и политиками, и криминалом.
  Наша Молдова — не исключение, полнейшая разруха в промышленности, в сельском хозяйстве и в душах.
  • С
   # Софья liubici
   +
   После крушения Римской империи варвары радостно разграбили все, что досталось им от ненавистных «окупантов». И погрузили Европу во власть средневековья. Была отвергнута, затоптана великая культура. Понадобилось 1000 лет для начала ренесанса. История ничему не учит. Реформаторы всегда почему-то считают, что строить новый мир надо на обломках. И тут начинают действовать варвары.
 • R
  # Rr
  rusii sug pula

  Tot mai sugi?

  Mai bine ,du-te si fa macar ceva pentru Patria,hotule-titularule!
 • R
  # Rr
  Академик Флорин Константиниу: «Сегодняшние политики – самые некомпетентные, самые жадные и высокомерные за всю историю Румынии»

  Vad ca stimat Domnule Academic nu a facut cunostinta cu D-l Filat…
 • с
  # селянин
  если бы наш академик Дука такую речь толкнул, то может был бы в праве надеятся на президентское кресло не Академии, а страны. а так… впечатление, что решил присоседиться к «самым жадным и беспринципным». с такими вектором и темпами развития лет через пять дождёмся погромов ВСЕХ правительственных учреждений при ЛЮБОЙ власти под лозунгом «Анархия — мать порядка!».
 • ш
  # шелтон
  Чем сильней гражданское общество тем сильней страна.

  Селянин причём тут анархия ???
  • k
   # kalianaga шелтон
   > Чем сильней гражданское общество тем сильней страна.

   В основном, это зависит от идеологии исповедуемой, данным гражданским обществом. Пример: Гитлеровская Германия, или более свежий станица Кущевская Краснодарского края. Да и современная Молдова не лыком шита. Наверняка в каждом населенном пункте функционирует свое < Гражданское общество >, со своим лидером.
 • M
  # MOLDOVAN
  Реальный академик, которого следует почитать!
  Ученые МОЛДОВЫ берите с него пример. Кто из Вас способен написать статью в таком же духе о МОЛДОВЕ и нынешних политиках?
  Или Вы ничего не умеете как болтать и тупить мозги студентам о румынском языке и ROMANIA MARE!
  Народ ждет правдивого анализа о нынешней ситуации в МОЛДОВЕ.
  «Что делать? и куда идти стране!»
  • С
   # Сема MOLDOVAN
   Уважаемый, Вы на что толкаете «светил молдавской науки», а вдруг Гимпу обидится и отберет у них медали, и как им быть тогда, это же крах, и будет вопрошать тогда истерзанный наукой мозг, за мы положили жисть на алтарь науки, не надо не обижайте сирых и убогих, ибо их наука, умение вовремя прогнуться.
   • Н
    # НАТАЛЬЯ Сема
    Ты, что? Они только кушмы успевают менять, в зависимости от того кто у власти. Наглядный пример: КСТР во главе с Горинчоем.
 • T
  # Tempest
  У румын есть академик Константиниу, реальный академик который говорит так как считает нужным для блага своей страны. Это вызывает уважение.
  Не понятно одно почему так активизировались именно на этой статье русофобные троли. Даже язык не поворачивается назвать их румынами. Такие ублюдки это унижение для настоящих румын, таких как Константиниу и сотен тысяч других румын.
 • o
  # old
  Я — русский, являюсь частью уважаемого мною молдавского народа, с удовольствием поддерживаю
  комент «МОЛДОВАН» и с сожалением констатирую, что во многом мы виноваты сами, мы тоже овцы,
  которые уже 20 лет рождают волков, сжирающих наше будущее, мы ничего уже не можем исправить,
  момент возврата народ упустил, и с нами кто хочет и что может, то и творят. Хищники в парламенте,
  не стесняясь, делят крово-мясные угодья, а мы, как овцы, безропотно это наблюдаем.
 • п
  # пророк
  Несомненно в румынской среде существует понимание того. что нынешние политики ведут страну к колапсасу. И очень хорошо, что находятся такие учёные, которые не боятся это открыто сказать. Сказанное академиком о Румынии, без всяких корректировок, а может быть ещё и в большем относится напрямую к Молдове, да и к каждой стране постсоветского пространства. Я сюда включаю и страны восточной Европы, бывший соц лагерь. В двойне грустно, что народ то ничего сам сделать не может, так как все партии заняты обогащение и разграблением страны как Молдовы так и Румынии. Но в Румынии ещё есть профсоюз, который иногда организовует протесты гражданского общества. А в Молдове жирные профсоюзные коты заняты тем же, что и политики, граблят народное добро и помогают политикам держать нас в узде. Ведь бороться в одиночку никто не сможет, а на баррикады ведут только бандитов, которые играют на руку политикам, как это было в апреле 2009. Грустно осознавать, что мы овцы и бараны.
  • С
   # Софья пророк
   Добавлю, что и гражданское самосознание в Румынии выше. Что сделали румынские врачи и учителя, когда им уменьшили зарплату? Вышли на забастовки. Что сделали молдавские? Стали наглее в вымогании взяток — «А что вы хотите, нам же понизили зарплату!».
   У нас тоже есть ученые, которые не боятся и регулярно говорят открыто. На этом портале и не только. И что? НИЧЕГО! В лучшем случае их слышат и понимают, но ничего поделать не могут, в худшем — обгавкивают — молчи русская (жидовская, коммунистическая, либеральная, нациская, румынская, цыганская, мулевская — нужное продчеркнуть) морда, не тебе указывать!
   Пока мы гавкаем (блеем, мычим) друг на друга — политики нас имеют. Это они на трибунах яростные борцы за интересы своего стада… э… электората. А за кулисами они дружать семьями. А хихикают, как мы себе чубы рвем.
 • А
  # Андрей
  Да пророк ты прав. у нас нет принципиальных людей. У нас был один принципиальный человек — Георгий Бендерский (права потребителя). Но когда он пошел в политику то погиб к сожалению. Больше таких честных людей я не вижу. Надо объединяться здравомыслящим умным людям, создавать партию выбрать нескольких лидеров. заявлять о себе в интернете, каждый может внести в это свою лепту…