Expoziţie inedită de blazoane moldoveneşti şi spectacol cu elemente de cascadorii in execuţia scrimerilor în stil istoric dedicată Bătăliei de la Vaslui

Материал

Комментарии 29

Войти
 • S
  # Stefan cel Mare
  De ce nu faceti o vizita la fata locului? :)) Tu-va-n gura de rusi

  Sa va spun eu despre Batalia de la Podul Inalt daca nu vreti sa vizitati monumentul lui Stefan de langa Vaslui…

  Deci…

  Monumentul comemorativ este situat la aproximativ 12 km sud de Vaslui, în localitatea Băcăuani, pe drumul ce leaga Vasluiul de Barlad. La locul desfăşurării bătăliei a fost ridicat un monument, reprezentându-l pe Ştefan cel Mare călare.

  Statuia a fost dezvelita in anul 1975 si facea parte din ansamblul monumental Podul Înalt, cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la victoria moldovenilor conduşi de Ştefan cel Mare.

  Statuia este amplasată pe un soclu înalt de 8 metri, îmbrăcat în marmură, la capătul unui lung şir de trepte, de asemenea învelite în marmură. Realizată din bronz, operă a sculptorului Mircea Ştefănescu, statuia are înălţimea de 6,90 metri, şi o greutate de 19 tone. La baza ansamblului monumental se află doua fresce, realizate de asemenea din bronz, prezentând o scenă în care voievodul primeşte solia turcilor şi o scenă în care Ştefan se află în mijlocul oamenilor de rând.

  In dimineata zilei de 10 ianuarie 1475, la Podul Inalt, in vecinatatea Vasluiului, Stefan cel Mare a surprins oastea otomana, provocandu-i o grava infrangere cu toate ca oasetea otomana era de 3 ori mai mare ca cea a lui Suleiman, sultanul turcilor. Acesta intrase în Moldova cu gînd să-l răpună pe Ştefan şi să îngenuncheze ţara. Stefan o aştepta lîngă o mlaştină aproape de Vaslui, la un loc care se chema la Podul Înalt. Tocmai atunci se lasă o ceaţă de nu se vede om cu om. Ştefan cel Mare trimise buciumaşii săi dincolo de mlaştină, îndărătul oştilor de ieniceri, să sune chemare la luptă. Cînd auziră buciumele, turcii porniră spre ele, crezînd că acolo se află moldovenii. Abia intrară însă în mlaştina dezgheţată, că Ştefan cu oastea sa îi lovi din spate. Caii se împotmoliră în mlaştină. Buciumele moldovenilor acum se auzeau din toate părţile. Turcii crezură că sînt înconjuraţi şi fiecare se străduia să scape cu fuga. Suleiman abia scăpa viu din această încăierare, cu jurămînt să nu se mai întoarcă vreodată în Moldova.

  Ştefan cel Mare (n. 1433, Borzeşti – d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domnul Moldovei între anii 1457 şi 1504.
 • g
  # grevaldi
  E clar ca comemorarea Bătăliei de la Vaslui TREBUIE sa aiba loc la Băcăuani si mai putin la Centrul Republican pentru Copii şi Tineret „ARTICO”.

  Asociaţiei Obştesti „Scutul Moldovenesc” şi Federaţiei de Luptă Naţională «VOIEVOD» din Republica Moldova le este frica de adevarul istoric sau de confruntarea ipotezelor proprii privind ISTORIA MOLDOVEI cu dovezile materiale si arhiologice la fata locului?

  Rusine acelor pseudoistorici amatori ce ling curul lui Voronin!
  • u
   # uuuuuu grevaldi
   Nu ai ce vorbi cu ei. Aici e ava.md. Ei stiu foarte bine ca spun minciuni. Dar vorba ceea, interesele…
   • A
    # Artiom uuuuuu
    Cine spune minciuni? Băieţii de la „Scutul Moldovenesc” şi Federaţiei de Luptă Naţională «VOIEVOD», se socot urmaşi ai lui Ştefan şi promovează în ţara noastră mîndria naţională, istoria noastră, ei vor ca fiecare din noi să simtă mîndrie în suflet cînd pronunţă numele «Moldovean» şi toate cuvintele derivate de la acest nume — şi ce dacă o mare parte din provincia Moldova este parte componentă din Romînia, şi ei sînt Moldoveni, şi ar trebui să se mîndrească cu asta la fel ca şi noi.
    • R
     # ROMANIA suntem noi Artiom
     Si se mandresc, Artiomca!

     Doar ca moldovenii au crescut putin in interior (spiritual) si in exterior (teritorial) in ultimii 500 de ani si vor mai creste cu ajutorul Domnului… Doar rusofonii ca o bransa etno-lingvistica fara de viitor tot degradeaza si degradeaza.

     Nu trebuie ca cineva cu un nume atat de caraghios ca al tau sa dea exemplu de dragoste pentru Moldova!

     Sincer!
     • A
      # Artiom ROMANIA suntem noi
      Totuşi Moldovenii în interiorul Romîniei sînt cam marginalizaţi, ni strîmbî valahii la tot pasu, nu li plaşi cum noi grăim, şi nivelul provinciei romîneşti este cel mai scăzut din toate — cred că nu este un lucru de mirat, aroganţa este trăsătura ce vă caracterizează — vă iubiţi doar propriile voastre fiinţe.
      Vorbim o limbă însă vouă vă place să fiţi buricu pămîntului, purtaţivă ca nişte fraţi şi noi vom fi reciproci.
      În legătură cu numele, mă mîndresc cu numele meu şi nu-mi dicta pentru cine să-mi exprim dragostea!
      • I
       # Ivan cu nume moldovean Artiom
       Daca nivelul economic al Moldovei dintre Carpati si Prut este mai scazut (acelasi nivel cu al Olteniei si al judetelor Harghita si Covasna) poti sa imi spui totusi cum se face ca nici in Basarabia nu umbla cainii cu covrigi in coada? Tot Bucurestiul i-a adus la sapa de lemn si pe moldovenii dintre Prut si Nistru?
       • D
        # Donduseni Ivan cu nume moldovean
        Corect, stiam un mare viteaz in armata lui Stefan cel Mare — Artiom Capitan de Plai.

        Dar sa schimonosesti limba literara si sa te crezi prin asta extrem de diferit si original multa minte nu-ti trebuie.

        Se plang de concurenta si discriminare doar cei fara valoare, loserii si fetitele cu pula, dar nu moldovenii. Moldovenii cei ce au valoare si reprezinta ceva isi aduc aportul la marirea natiunii lor — natiunea Romana! Iar ciobenii fara de cultura si lenosi nu au alta cale dacat sa se restructureze in rivalitatea cu alte neamuri romanesti daca vor sa devina Cineva si sa fie aprecieti nu doar pentru provenienta si rudenia lor cu Stefan cel Mare dar si pentru anumite calitati individuale si utilitate pentru cei din jur.

        Cu cat un neam este mai numeros cu atat sansele de a avea valori de talie mondiala sunt mai mari. Anume cresterea concurentei dintre romani prin unirea potentialului intelectual, politic, stiintific, artistic, economic etc si aprofundarea conlucrarii dintre diferite grupuri regionale de romani este sansa neamului nostru de a iesi din anonimitate.
        • A
         # Artiom Donduseni
         Dacă va mai exista acest stat încă vreo 20 de ani, cred că se vor rezolva multe probleme, mule lucruri se vor pune pe roate, inclusiv cu predarea istoriei românilor — istorie a altui stat (altei naţiuni). Personal sînt adept al istoriei statului şi nu anaţiunii, acolo unde se studiază istoria naţiunii permanent sînt dispute teritoriale: Israel, Armenia şi noi sîntem jetfă a unei astfel de dispute cu Romînia.
         • D
          # Donduseni Artiom
          Nu am zis eu ca artiomii cei ce vor sa ramana izolati de restul romanilor au complexe, de jertfa a istoriei de exemplu?

          Iar istoria statului se invata doar in imperii unde adevarul istoric e scalvul ideologiei sau a doctrinei promovate prin structurile de stat.

          Noi, romanii am trait vesnic in diferite state care se perindau continuu. Istoria poporului roman este unica abordare ce ofera o viziune de ansamblu asupra continuitatii popularii acestor meleaguri, a plaiului nostru natal. Mai ales ca dezvoltarea unei parti din acest popor este strans legata cu altele. Nu in zadar propaganda sovietica nu permitea difuzarea cartilor, muzicii sau a emisiunilor tele-radio romanesti pe teritoriul fostei rssm, tocmai pentru a incerca ruperea acestei legaturi organice dintre romanii basarabeni de restul romanilor.
          • A
           # Artiom Donduseni
           «Iar istoria statului se invata doar in imperii unde adevarul istoric e scalvul ideologiei sau a doctrinei promovate prin structurile de stat.»
           — Istoria neamului se studiază doar în trei state ale lumii: Israel, Armenia şi România, în restl statelor lumii se studiază istoria ţării. După cuvintele tale toate statele lumii sînt imperii, în afară de România, Israel şi Armenia.
           • A
            # Artiom Artiom
            «Noi, romanii am trait vesnic in diferite state care se perindau continuu»
            Şi aveţi pretenzii teritoriale la toate statele care vă înconjoară şi au frontieră geografică cu statul vostru, fără excepţie: cu Bulgaria, cu Ucraina, cu Iugoslavia, cu Ungaria şi în sfîrşit cu R. Moldova — lăsaţi popoarele în pace, chiar nu vedeţi că nu vă mai iubeşte nimeni din cauza asta, сăutaţivă de treaba voastră şi daţile pace vecinilor să trăiască şi ei cum pot!
            • G
             # Golea Artiom
             Anume de aceea iti este frica de unire cu alti romani. Te vei pierde, Artiom, printre ei din cauza ignorantei si lenei de a mai citi ceva in plus fata de programul clasei a III-a de scoala generala.

             Istoria statului nu este opusa istoriei neamului. Cele cateva state romanesti formate de romani in decursul istoriei lor nu pot reprezenta o imagine de ansamblu daca le studiem izolat de istoria altor formatiuni statale romanesti ca si de procesele regionale si mondiale ale timpului.

             Istoria Moldovei este parte a istoriei romanilor care e mult mai larga si mai bogata. Doar un frustrat si un complexat sau zombat renunta de buna voie la tezaurul istoric si cultural, artistic si stiintific al neamului sau, la memoria stramosilor sai respectati de toate neamurile vecine.

             Mare pacat pentru Republica Moldova ca exista asa ratati morali ca Artiom.

             Orice neghiob pe ava.md se apuca sa judece istoria neamului si amintirea parintilor.
             • A
              # Artiom Golea
              Tu nu învîrti sensurile, istoria statului include toate neamurile care conveţuiesc în acest stat, cu istoria neamului celelalte etnii se marginalizează.

              Un lucru mă linişteşte, chiar dacă Romînia î-şi capătă dreptul la teritoriile R.M prin cine ştie ce metode, (ceea ce pentru mine este o utopie) ea nu va căpăta decît un ciot din aceste teritorii, 100% fără Găgăuzia şi cu atît mai mult fără transnistria.
              • u
               # uuuuuuu Artiom
               Romania si nu Rominia.
               Si cine sunt gagauzii sa decida? Sunt un teritoriu din cateva sate. Multi nu vorbesc nici gagauza. Ei vor disparea ca etnie. Din cauza limbii ruse.
               • g
                # grevaldi uuuuuuu
                Totusi comentam victoria lui Stefan cel Mare in batalia de la Vaslui :))))))

                E mare pacat ca exista niste semidocti ca Artiom ce nici macar nu respecta regulele de gramatica, habar nu au de dovezi istorice sau documentare ca sa ajunga, in final, sa se expuna despre probabilele scenarii de dezvoltare a poporului roman in teritoriile sale istorice…
                • A
                 # Artiom grevaldi
                 «Si cine sunt gagauzii sa decida?»
                 Coborîţi-vă pe pămînt, celellalte popoare nu vor permite o eventuală unire/acaparare, noi avem practic două limbi de stat şi încă două regionale, etnia majoritară nu se identifică drept română — sînt o mulţime de factori care merg îndărătul doctrine unioniste, resemnaţi-vă, pentru ce vă mai umflaţi în pene, e ridicol!
                 • u
                  # uuuuuuu Artiom
                  Hai nu ma fa sa rad cu teoriile tale.
                  • G
                   # Golea uuuuuuu
                   Am ajuns sa o aud si pe asta: In toata istoria Moldovei cel mai important lucru este contributia minoritatilor conlocuitoare si nu evenimentele si/sau procesele obiective la care au participat si care s-au rasfrant asupra prezentului si viitorului moldovenilor.

                   Poate mai spune vre-un destept de alde Artiom ca in toata istoria Rusiei elementul central a fost influenta mongolo-tatareasca sau cea vareaga asupra consumarii evenimentelor si proceselor istorice.

                   Nu mai incape niciodiscutie ca e o aberatie disproportionata si o lipsa crasa nu doar de bun simt ci de simpla glagonie, dupa cum spunea Gr. Ureche.
 • U
  # Unde nu e nici Dumnezeu nu cere
  Nu prea are importanta daca e ava.md sau nu. AVA este un fenomen trecator si periferic.
  Oricum moldovenismul radical reprezinta o tendinta anacronica si lipsita de suportul principiilor stiintifice general-valabile. Desigur ca batalia de la Vaslui e o fila de glorie in istoria poporului roman. Desigur ca etnogeneza poporului roman este una activa atat azi cat si in ultimii 500 de ani. E clar ca unor le este greu sa accepte pierderea de pozitii si privilegii sociale si geostrategice si se fac luntre si punte sa para logici si rationali in a fundamenta aberatii si tampenii romanofobe, dar ii da de gol ura si ciuda pe care o au in sange. Romanii de pretutindeni trebuie sa puna umarul sa ii ajute romanii basarabeni ca anume prin iubire plenara sa ii sufoce pe aceste cozi de topor rusofone ciudoase si pline de fiere si ura pentru romani, fara sa inteleaga in fond cine sunt romanii, de unde vin si ce misiune au.
  • И
   # Из Бельц Unde nu e nici Dumnezeu nu cere
   так интересно наблюдать за Вашими метаниями в поисках национальной самоиндификации… Позорыя маре пентру Вой тэць
 • В
  # Ваше имя
  ПОЗДРОВЛЯЮ АВУ С ТЕМ ЧТО ВПЕРВЫЕ НАПИСАЛА НА ЯЗЫКЕ РМ. УРА!!! антинационализм спадает! УРА АЛЬЯНСУ! УРА ГИМПУ! ДАЛОЙ РУССКИХ ФАШИСТОВ И ПРОЧЬЮ НЕЧИСТЬ!!! ЛЮБЛЮ ТЕБЯ МОЛДОВА!!!
  • И
   # Из Бельц Ваше имя
   Язык РМ… Вы даже здесь не можете написать как он назыаеться… Рушине
 • с
  # странник
  скажу так, что молдавские гастарбайтеры, которых в РОССИИ более 1,3 миллиона, вслучае тупого ведения однобокой. националистической политики этими аеи-2, направленной на развязание меж национальных конфликтов. будут выдворены из страны, посмотрим как себя поведут эти прорумынские ставленники, подогреваемые из-за бугра (запад) долларовыми грантами. когда в МОЛДОВЕ начнётся более масштабные повышения цен абсолютно на всё, а денег для покупки хотябы товаров первой необходимости и расчёта за комунальные услуги — нет!!! РОССИЯ являлась и является стратегическим партнёром для ЦВЕТУЩЕЙ МОЛДАВИИ. так вот когда голодная, и холодная масса молдавских граждан доведённая до отчаяния. пойдёт на парламент и на партии этого злочастного банд формирования именуемым себя аеи- 2 — ЛЧНО ЭТИМ ЛИДЕРАМ ЭТИХ АЕИ ПАРТИИ НЕ ЗАВИДУЮ. ЛЮДИ ПРОВЕДУТ САМОСУД!!! И РАЗГОНЯТ ЭТУБЕЗКУЛЬТУРНУЮ ИНТЕЛЕГЕНЦИЮ, КОТОРАЯАБСОЛЮТНО НЕ ЗАНИМАЕТСЯТЕМ ЧЕМПОЛОЖНО. АРТИСТЫ, ПОЭТЫ.ПИСАТЕЛИ, СТАЛИ ВЕСТИ ЧЁРНУЮ И ГРЯЗНУЮ ПОЛИТИКУ НАПРАВЛЕННУЮ ПРОТИВ СВОИХ ГРАЖДАН. ЭТА ПОЛИТИКА ДОЛЖНА РАСМАТРИВАТЬСЯ КАК ЭКСТРИМИЧЕСКАЯ — НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКАЯ ВЕДУЩАЯКГРАЖДАНСКОЙ ВОЙНЕ И ДОЛЖНА ПРЕСЕКАТЬСЯ НА КОРНЮ!!! ЛИДЕРОВ ЭТИХ НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИХ ПРОВОКАЦИОННЫХ СХОДОК, СТРОГО НАКАЗЫВАТЬ КАК ПОЛИТИЧЕСКИХ ДЕТЕЛЕЙ И САЖАТЬ ИЛИ ЭКСТРАДИРОВАТЬ ИЗ СТРАНЫ ТУДА,, ОТКУДА ИХ ПОДПИТЫВАЮТ СПОНСОРЫ (румыния, ес, америка ). ПСИХИЧЕСКИ БОЛЬНЫМ И МОРАЛЬНО НЕ УРАВНОВЕШЕННЫМ С НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИМ ДИАГНОЗОМ НЕ ДОЛЖНЫ БЫТЬ В МОЛДОВЕ. ВСЕ РАБОЧИЕ МЕСТА ВПУБЛИЧНЫХ И Б ЮДЖЕТНЫХ УЧРЕЖДЕНИЯХ ДОЛНЫ ЗАНИМАТЬ ТОЛЬКО ГРАЖДАНЕ РМ. И С РУМЫНИЕЙ ТАК КАК ОНА ЯВЛЯЕТСЯ СТРАНОЙ ДАЛЬНЕГО ЗАРУБЕЖЬЯ ДОЛЖЕН СУЩЕСТВОВАТЬ ВИЗОВЫЙ РЕЖИМ С ТАМОЖЕННЫМ СБОРОМ 50 ЕВРО. ГРАНИЦУ ВОСТАНОВИТЬ, УСТАНОВИТЬ КСП СКОЛЮЧИМ ЗАГРАЖДЕНИЕМ !1! ЗОНУ ЗА КСП ПРИЗНАТЬ КАК ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ЗАПОВЕДНИК.ПРОПУСК ЗА КСП СТРОГО ПО ПРОПУСКАМ!!! ТАК ЖЕ РАСМОТРЕТЬ ВОПРОСЫ О ВОЗВРАТЕ ИСТОРИЧЕСКОЙ — ТЕРРИТОРИИ МОЛДОВЫ ИЗ РУМЫНИИ!!! ДАЁШЬ МОЛДОВА МАРЕ — БЕЗ РУМЫН!!!
 • C
  # Colonel
  //Молдавские гастарбайтеры, которых в РОССИИ более 1,3 миллиона//

  Корр:– Растет ли число граждан, работающих в России?
  Негуца :– Если судить по данным ФМС РФ – не сильно. На 1 января 2010-го – на 2 тыс. больше, чем на 1 января 2009-го. Всего 211 тысяч человек. Цифра верная с точки зрения регистрации.
 • э
  # энлонавт
  вопрос Мичурину :- а растёт ли капуста на луне?
  отвеи Мичурина: — растёт, но в затенённой зоне и мыничего про это не знаем…
  ответ верный, с точки зрения посадок на луну
  • D
   # Duca энлонавт
   «Daca nivelul economic al Moldovei dintre Carpati si Prut este mai scazut (acelasi nivel cu al Olteniei si al judetelor Harghita si Covasna) poti sa imi spui totusi cum se face ca nici in Basarabia nu umbla cainii cu covrigi in coada? Tot Bucurestiul i-a adus la sapa de lemn si pe moldovenii dintre Prut si Nistru?»

   Anume asa e. Pina in 1991 am fost o republica prospera: «Ca un strugure de poama/ Stai pe harta Uniunii...». Bucurestiul cu concursul unionistilor nostri ne-a adus la sapa de lemn si harababura politica!
   Peste Prut branza e tot cu bani, dar pe noi asta nu ne priveste — doar mai suntem inca stat.
 • S
  # Sendrea
  Voiewvozilor!
  De la batalia de la VASLUI au recut 536 de ani. Va propun o anivesare mai rotunda. La 7 martie se imlinesc 540 de ani de la alta biruinta a lui Stefan – cea de la Targul Soci (1471). Moldovenii au terfelit acolo oastea munteneasca, iar apoi au tras in teapa 2000 valahi capturati.
  Ce a fost — a fost, ce aveau sa faca moldovenii cu slugoii turcilor? Cititi-l pe Grigore Ureche. Nu degeaba lau facut pe voivodul nostru Mare si Sfint!