Igor Dodon: Guvern al propriei bunăstări

Astăzi, Guvernul AIE2 ne propune practic acelaşi program de guvernare, din cauza căruia pe parcursul anului 2010 s-au înregistrat creşteri de preţuri şi tarife, creştere de şomaj, reduceri de salarii şi burse, pensii mizere. Ni se propun aceleaşi principii şi mecanisme de guvernare, pentru că aceste principii şi mecanisme s-au dovedit a fi deosebit de profitabile pentru unii, foarte puţini la număr.

Onorată asistenţă, Stimaţi colegi,

Distinşi membri ai noului guvern vechi,
Am impresia că trăim astăzi un fel de deja vu, pentru că am auzit de la această tribună practic aceleaşi vorbe, aceleaşi promisuni ca şi la investirea guvernului AIE din toamna anului 2009. Doar că azi Republica Moldova e considerabil mai săracă, mai învrăjbită şi mai coruptă decât a fost un an şi ceva în urmă.

Ar fi trebuit cel puţin să recunoaşteţi aceste realităţi, stimabili guvernanţi, şi să vă asumaţi nu doar creşterile statistice pe hârtie, dar şi eşecurile pe care le-aţi înregistrat. Pentru că eşecuri aveţi incomparabil mai multe. Şi încă nu aţi purtat răspundere pentru ele.

Astăzi, după un an şi ceva de terorizare politică a economiei şi societăţii, voi pretindeţi să guvernaţi ţara pentru încă patru ani. Şi din câte am înţeles din programul prezentat, dar şi din cele declarate de unii colegi centrişti din AIE2, aveţi de gând să guvernaţi ţara tot după aceleaşi „valori şi principii”, cu care a fost ea condusă până acum; după aceleaşi „valori şi principii” cu care aţi negociat, ca la târg, o lună întreagă.

Aţi spus chiar voi că la acele negocieri pe dreapta aţi căutat diavolul care se ascunde în detalii, şi, după cum se vede, l-aţi găsit…, odată ce v-aţi unit. Din câte înţelegem acum, aţi ales să treceţi de mână cu el puntea spre guvernare. Este şi acesta un gest pe care ar trebui să vi-l asumaţi.

Între timp, Republica Moldova s-a pomenit iarăşi cu acelaşi guvern… feliat… prin algoritmul politic de guvernare. Cu un guvern care a împărţit ţara în trei felii mari, pe care să le gestionaţi ca nişte capitalişti autentici.

Astăzi, Guvernul AIE2 ne propune practic acelaşi program de guvernare, din cauza căruia pe parcursul anului 2010 s-au înregistrat creşteri de preţuri şi tarife, creştere de şomaj, reduceri de salarii şi burse, pensii mizere. Ni se propun aceleaşi principii şi mecanisme de guvernare, pentru că aceste principii şi mecanisme s-au dovedit a fi deosebit de profitabile pentru unii, foarte puţini la număr.

Aţi vorbit atâta despre transparenţă. Dar de facto au devenit transparente numai acţiunile de PR ale unor lideri de partid; aţi făcut transparent numai ceea ce vă este convenabil.

Aţi vorbit despre democraţie, dar birocraţia voastră, a democraţilor, s-a transformat într-o formă camuflată de despotism şi într-o cloacă a corupţiei.

Aţi trâmbiţat atâta despre finanţările de miliarde de peste hotare. Credeţi că acesta e un motiv de laudă, să iei bani cu împrumutul? Drept rezultat aţi majorat datoria externă a statului cu peste 40 la suta trecînd cifra de 1.2 mlrd dolari SUA.

Există un proverb englezesc care spune: „Cu cât mai mult te ajută cineva să-ţi îngrijeşti grădina, cu atât e mai puţin grădina ta”. Să nu se întâmple că, „profitând” de ajutor financiar străin pentru economie, să ne pomenim şi noi la un moment dat că economia ţării nu ne mai aparţine.

Sărmani sunt tinerii acestei ţări, pentru că vor trebui să întoarcă datoriile de miliarde pe creditele luate de guvernul Filat. Şi măcar dacă s-ar simţi ceva de pe urma acestor credite. Toate însă au fost date pe consum. Bani vin cu milioanele şi nu se ştie unde dispar.

S-au făcut investiţii în infrastructură?! S-au creat locuri de muncă?! S-au reparat drumuri?! Nu. Nu s-a făcut nimic din toate acestea.

Chiar şi în Chişinău, în centrul capitalei, ca să ajungi de la Guvernul lui Filat la Primăria lui Chirtoacă eşti nevoit să calci din băltoacă în băltoacă. Ce să mai vorbim de restul ţării.

Acesta este aşa-numitul „progres” atins de AIE. Acesta e rezultatul politicii de împrumut propuse de guvern.

Voi face doar câteva referinţe la Compartimentul economic al așa-zisului Program de guvernare şi aș vrea să remarc pentru stimații autori habilitați ai acestui text, că programele serioase cu caracter economic nu se scriu doar prin înlocuirea banală a unor cifre și formulări din documentele similare din anii trecuți. În tot Programul, cu excepția numerelor de legi și anilor, sunt indicate doar 4 cifre. Și să nu credeți cumva că și acestea puține cum sunt, ar fi niște indicatori de performanță sau ceva angajamente cuantificabile asumate de noua guvernare față de cetățenii care i-au ales.

De exemplu, două din aceste patru cifre din întreg programul reflectă intenția guvernului de a… majora impozitul pe venit pentru întreprinderile economice, cu 10-12%. Mare geniu economic… Și asta pe fondul declarației din Program că guvernul va diminua presiunea fiscală.

N-o să găsiți în acest program nici salariile de sute și mii de euro promise în campania electorală, nici pensile minime de 1300 lei și îndemnizațiile de pe panourile publicitare, nici ajutoare sociale, nici kilometri de drumuri reparate, nici locuri de muncă, nimic. Nici măcar cu căte procente au de gând să micșoreze contrabanda cu țigări n-au scris în Program.

Adică, în program nu este nimic cuantificabil, nimic pentru ce ar trebui sa răspunzi în fața poporului.

Stimați deputați! Stimați colegi deputaţi membri ai Alianței!

Am tot respectul pentru mulți dintre Dumneavoastră și apreciem nivelul de cultură înalt pe care-l aveți. Sunt sigur, că dacă aţi citi cu atenţie acest document, numit Program de guvernare, demnitatea Dvs. de intelectuali nu vă va permite să aprobați o asemenea operă mediocră. Nu votaţi împotriva bunului simţ. Ajutați colegii Dvs. de partid să elaboreze un Program demn de poporul care v-a ales, un Program care ar asigura dezvoltarea Republicii Moldova și integrarea ei cu adevărat în familia națiunilor europene.

Stimaţi deputaţi,

Stimaţi cetăţeni,

AIE a demonstrat ce poate; mai bine zis a demonstrat că nu poate. De aceea, ne este absolut clar şi putem declara cu certitudine, că promisiunile lor de azi reflectă majorarea preţurilor şi tarifelor de mâine.

Guvernul Filat a iniţiat formal o campanie împotriva sărăciei, dar victimă a acestei campanii va fi nu sărăcia, ci populaţia plătitoare de impozite din Republica Moldova. Asta poate fi citit chiar în programul lor de guvernare.

Deci, în opinia noastră, un asemenea program de guvernare şi o asmenea alianţă de guvernare nu ne poate trezi decât suspiciuni şi îngrijorare pentru soarta ţării.
Cei care au citit atent cum e întitulat programul guvernului AIE: „Libertate…, democraţie…, bunăstare”, au înţeles că în traducere reală, asta înseamnă: „Pentru liberali şi democraţi… bunăstare”. În aşa formulă, denumirea programului de guvernare şi scopul lui real e pe înţelesul tuturor cetăţenilor.

O astfel de guvernare nu ne inspiră încredere. Un astfel de program de guvernare noi nicidecum nu putem susţine. Acest program trebuie să fie revăzut în mod cardinal, să fie elaborat în mod profesionist, şi să conţină în sine lucruri concrete, nu doar limbaj de lemn, demagogie şi populism.
Sper că există suficientă inteligenţă în rândul majorităţii ca să fie înţeles acest lucru.

Vă mulţumesc.

Обсудить