Cânii, gropile şi …proştii!

Dacă analizăm însă „succesele „ de corupere a consilierilor din diferite partide în scopul de aşi consolida „echipa de profesionişti” vom vedea că a avut un succes incontestabil. Este necesar să analizăm atent lista candidaţilor la funcţia de consilieri municipali Chişinău din partea PL şi vom găsi răspunsuri la toate întrebările.

Câtă ipocrizie, câtă minciună cu substrat de mentalitate corporativă oligarhică. Pentru majoritatea cetăţenilor urbei noastre, lansarea în campanie electorală pentru funcţia de Primar general al municipiul Chişinău a „nepotului liberal” Dorin Chirtoacă în ultimele minute rămase la dispoziţie conform normei legale, sub pretextul că este preocupat de problemele oraşului a fost un spectacol de prost gust. Numai cânii, gropile şi…….. proştii mai cred în faptul că acest „kinder surprise” al eşichierului liberal al Republicii Moldova mai are obrazul să ceară voturile cetăţenilor municipiului Chişinău.

În municipiul Chişinău domneşte haosul „Dorin Chirtoacă &Co.” Srl

În realitate, simţind tot mai pronunţat că nu va mai fi votat de cetăţenii municipiului Chişinău, Domnia Sa în mare grabă împreună cu subalternii săi fideli au semnat zeci şi sute de documente, ce trebuie să dea acoperire legală acţiunilor ilegale, care sunt întreprinse de către grupurile de interes economic în diferite sectoare ale capitalei prin acapararea proprietăţii municipale. Îndeosebi au depus o „trudă” nemaiîntâlnită până în prezent în direcţia eliberării certificatelor urbanistice şi semnarea contractelor funciare.

Nu rămân în urmă nici birocraţii ce sancţionează tacit demolarea cu bestialitate a monumentelor de arhitectură şi istorie naţională, mutilând astfel fără nici o jenă Chişinăul şi nimeni nu răspunde de nimic.

În faţa cetăţenilor au apărut în toată frumuseţea lor, toate grupurile de interes economic şi „căpuşele” ce alimentează financiar campania electorală a edilului liberal al capitalei Dorin Chirtoacă care se bat „la sânge” cu cetăţenii urbei pentru a acapara ilegal terenurile de joc în ogrăzile dintre blocuri, subsolurile blocurilor locative, acoperişurile blocurilor locative pentru mansardarea mult şi gălăgios reclamată de „canalia liberală”, lucruri care ne fac să credem că situaţia cu respectarea normei legale în capitală a scăpat de sub control.

Grupări cu interese politice şi economice majore în municipiul Chişinău au început să ameninţe populaţia urbei cu forţa fizică şi deja nivelul de corupţie în cadrul Primăriei municipiului Chişinău se observă deja cu ochiul liber, în fiecare sector, în fiecare părculeţ şi zonă verde , lucru fără precedent în Republica Moldova.

Pe terenul de joc destinat pentru copiii din strada Lech Kacyznscki, nr. 2.2 şi 2.3 un „pretins investitor” ori dezvoltator defrişează ilegal copacii şi autorităţile publice locale tac!

În vecinătatea unui bloc locativ din strada Albişoara reprezentanţii unei confesiuni religioase îngrădesc terenul aferent blocului şi încep defrişarea copacilor. Numai reacţia de indignare a a locatarilor blocului cu pricina a stopat acest fapt banditesc.

În parcul din vecinătatea capelei Şipca din sectorul Râşcani, sub conducerea preotului paroh este distrus un monument de arhitectură şi istorie de importanţă majoră numai datorită faptului că Domnia Sa doreşte să construiască „o gospodărie proprie”.

Numai de la începutul anului 2011, în oraşul Chişinău au fost înregistrate 6 cazuri de demolare a unor monumente de arhitectură, imobile protejate de către norma legală.

Este necesar de accentuat faptul că atât presa cât şi reprezentanţii societăţii civile au bătut alarma în nenumărate ori şi au atras atenţia autorităţilor publice locale asupra faptului că oraşul Chişinău este mutilat şi că toate aceste acţiuni ilegale se comit cu acordul instituţiilor de resort.

Ba mai mult. Toate acţiunile întreprinse de diferiţi „pretinşi investitori şi dezvoltatori au acoperire parţial legală prin documente eliberate de către Primăria municipiului Chişinău. Aceste documente, pretinse că respectă norma legală sunt semnate de către Gheorghe Răilean, şef al Direcţiei Autorizare şi Disciplină în Construcţii; Vlad Modârcă, şef al Direcţiei Generale Arhitectură, Urbanism şi Relaţii funciare şi nimeni altul decât vestitul viceprimar Nictor Grozavu, protagonist al mai multor scandaluri de corupţie şi responsabil direct de domeniile respective, „omul lui Dorin Chirtoacă”, Primarul „Cinstit şi Onest” al municipiului Chişinău( declaraţiile proaspătului „liberal” Oleg Cernei, candidat fruntaş la funcţia de consilier municipal pe listele PL), care îşi permite luxul de „aşi cumpăra” un apartament lux în „buricul capitalei” de circa 200 m.p.! Şi acest lucru este posibil în Republica Moldova după „ani grei de muncă” la catedră şi în calitate de viceprimar de Chişinău. Că mă rog, vorba Domniei Sale: „Am deja 50 de ani şi în toţi aceşti ani nu am tăiat iarbă la câni!”

Trebuie să cădem de acord cu Domnia Sa, „iarbă la câni nu a tăiat” însă „omul lui Dorin Chirtoacă” este CORUPT şi a „rubit capusta” pe săturate pe toată durata mandatului său de viceprimar, constituind o schemă mafiotă de corupţie în cadrul instituţiilor primăriei municipiului Chişinău (declaraţiile candidatului la Funcţia de primar general al municipiului Chişinău Marcel Darie.

Conform datelor din presa autohtonă, în municipiul Chişinău sa creat o situaţie dramatică privind demolarea şi mutilarea imobilelor protejate de norma legală. Numai de la începutul anului 2011 au fost înregistrate următoarele acţiuni: - 20 ianuarie. S-a încercat demolarea clădirii din str. Petru Movilă 27A; - 07 februarie. A fost demolat edificiul din str. Vasile Alecsandri, 32; - 14 martie. Chişinăul a rămas fără clădirea din str. Bucureşti, 71 – monument de istorie numit „casa I.Chinculov”; - 15 martie. Acoperişul edificiului de pe str. Vlaicu Pârcălab, 71 aflat chiar sub nasul Primăriei, a fost distrus; - 18 aprilie. De ziua Internaţională a Monumentelor, poliţia n-a întreprins nimic pentru a stopa lucrările de demolare din strada Sarmisegetuza 48, bloc12; - 01 mai. Lucrări de construcţie la o casă considerată monument de arhitectură, pe str. Mitropolit Gavril Bănulescu-Bodoni, 4. (www.timpul.md ), şi acestea sunt doar câteva din şirul de ilegalităţi comise de către falşii investitori şi dezvoltatori” cu acte în regulă emise de Primăria municipiului Chişinău, „prieteni ai nepotului liberal” Dorin Chirtoacă care împreună au transformat cabinetul Primarului general de Chişinău în Disco barul cu cap de afiş: «А нам все равно – Вы нам ВСЕ, мы Вам БАБЛО!» .

Toate aceste ilegalităţi, acţiuni de mutilare a oraşului Chişinău sunt necesar urgent de stopat prin efort colectiv şi consolidat din partea cetăţenilor urbei noastre, împreună cu reprezentanţii societăţii civile şi politicienii care conştientizează că „AŞA” nu se mai poate.

Partidul Liberal şi echipa de „profesionişti europeni”!

Mai mulţi colegi politologi, analişti politici şi experţi au punctat corect şi fără rezerve, interesul electoral al partidelor politice parlamentare şi extraparlamentare din Republica Moldova pentru funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, dar şi pentru funcţiile de consilieri municipali în campania electorală din 2011 are o însemnătate politică şi o miză mult mai mare în comparaţie cu electorala din anul 2007.

Vom încerca însă să le punem „pe tapet” pe toate şi pe înţelesul simplului alegător, care este mai puţin informat despre „jocurile politice” şi modul de formare a listelor de candidaţi pentru funcţia de Primar general al municipiului Chişinău şi a listei de candidaţi pentru funcţia de consilieri municipali de Chişinău.

Din anul 2007, odată cu venirea în funcţia de Primar General al municipiului Chişinău a domnului Dorin Chirtoacă cetăţenii urbei au avut speranţe mari în „schimbarea” promisă. Ba mai mult decât speranţe.

După o perioadă de „guvernare” a treburilor municipale timp de 11 ani de către Serafim Urechean în calitate de Primar general, pe fundalul unui şir de scandaluri cu caracter de corupţie profundă, în faţa cetăţenilor urbei a apărut un tânăr „jurist” ce promitea transparenţă, onestitate şi lupta cu corupţia, flagel care a pătruns adânc în toate structurile Primăriei municipiului Chişinău.

Cetăţenii urbei noastre au votat atunci nu pentru Dorin Chirtoacă cât împotriva celorlalţi candidaţi, care practic cu toţii reprezentau unele grupuri de interese politice şi economice.

Tânărul Primar general de Chişinău Dorin Chirtoacă era catalogat la acele vremuri, în avans desigur, ca cel mai de perspectivă politician tânăr din Republica Moldova. Era privit cu multă speranţă ca pe un viitor politician de talie naţională, cu un viitor de succes incontestabil. Un viitor Prim Ministru, un viitor Preşedinte al Parlamentului şi chiar de ce nu un viitor Preşedinte al Republicii Moldova.

Deşi a făcut un gest „deocheat” prin vizita sa la Bucureşti şi înmânarea „simbolică” a cupei cu „pământul basarabean românesc” Preşedintelui României domnului Traian Băsescu în cadrul fastuoasei întâlniri de la Palatul Cotroceni, organizate de către autorităţile româneşti tocmai pentru a accentua importanţa momentului istoric şi sprijinul acordat tânărului politican de pe malul Bâcului, alegătorii au fost gata să ierte aceste fapte „copilăreşti”.

Însă toate aceste aşteptări ale votanţilor şi susţinătorilor săi Dorin Chirtoacă a avut capacitatea să le spulbere pe durata a doar unui singur mandat şi nu fără ajutorul „moşului Mişu”!

Orchestrat de „moşul Mişu” tânărul primar de Chişinău a purces la muncă şi la „schimbare”, cu stângul.

În loc să găsească limbă comună cu consilierii municipal tânărul Primar General Dorin Chirtoacă a ales altă cale, cale confruntării şi şantajului politic şi economic. În această ordine de idei Domnia Sa a purces la impunerea unor noi „reguli de joc” şi anume a regulii tradiţionale: Cine împarte parte îşi face!


Şirul de scandaluri cu alegerea „moşului Mişu” în calitate de Preşedinte al Consiliului municipal, cu numirea în funcţii de vice Primar a persoanelor „necesare”, cu numirea în funcţii a Pretorilor sectoarelor urbei şi numirea în funcţii a şefilor de direcţii şi departamente municipale au zguduit opinia publică din Republica Moldova.

Mai departe şi mai interesant. Persoanele „neascultătoare” erau demise ilegal din funcţiile ocupate de către tânărul Primar general al municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă, ca mai apoi să fie restabilite prin deciziile instanţelor de judecată.

La acest capitol este necesar să menţionăm doar câteva scandaluri cu rezonanţă majoră şi anume demiterea nelegală a domnului Alexandru (Vasile) Panfile, şef al Direcţiei Construcţii Capitale, care în nenumărate ori a fost restabilit de către instanţa de judecată în serviciu, însă aşa şi nu a mai avut posibilitatea să activeze.

Învinuit de către „boşii de partid” că a avut „neglijenţe în serviciu”, pe fundalul unor reproşuri reciproce, acest domn practic a fost trimis „pe tuşe” pentru totdeauna.

Este important să punctăm faptul că anume Alexandru (Vasile) Panfile, în calitate de om de afaceri, la timpuri grele şi de grea „cumpănă politică” a Partidului Reformelor, mai apoi Partidul Liberal şi personal a lui „Nea Mişu – Prezidentu” le-a fost sponsor principal. Timpurile însă sau schimbat şi au apărut alte „surse” sigure de finanţare a partidului.

Acelaşi scenariu a fost întrebuinţat la destituită în nenumărate şi tot de atâtea ori restabilită de către instanţele de judecată doamna Eugenia Ciobanu, şefa Direcţiei asistenţă socială.

Timp de mai bine de doi ani de zile a fost destituit nelegal, „marginalizat”, bruscat şi intimidat, lăsat fără atribuţiuni de serviciu vice primarul Igor Lupulciuc. Fiind restabilit în funcţie de către instanţele de judecată Domnia Sa are birou, are salariu dar fără atribuţiuni de serviciu.

La acest capitol trebuie să ne aducem aminte şi de alte demiteri de răsunet care cu părere de rău pentru tânărul primar General de Chişinău au avut aceiaşi finalitate, restabilirea în funcţie de către instanţele de judecată.

Stând strâmb dar gândind corect, un tânăr şcolit în cele mai de prestigiu instituţii de învăţământ din România şi Franţa, „bun specialist” cum este catalogat de către „colegii” analişti politici, care ling blidele rămase nespălate la Palatul Cotroceni, jurist de profesie Dorin Chirtoacă nu îşi poate permite „luxul” de a fi catalogat ca un „învăţăcel de doi bani” care nici măcar nu se pricepe „legal” să elibereze din funcţii birocraţii incomozi.

Se pare că a intrat în rolul de redactor, mai apoi de redactor şef al emisiunii „Surprize surprize” (TVR1 România) şi care nu şi-a mai putut recăpăta capacitatea profesională de licenţiat în drept internaţional!?

Rară experienţă în istoria modernă a statului nostru tânăr mioritic, când un Primar General al municipiului Chişinău jurist de profesie, încalcă grosolan toate normele legale după bunul plac. Într-un cuvânt - „kinder surprise”!

Dacă analizăm însă „succesele „ de corupere a consilierilor din diferite partide în scopul de aşi consolida „echipa de profesionişti” vom vedea că a avut un succes incontestabil. Este necesar să analizăm atent lista candidaţilor la funcţia de consilieri municipali Chişinău din partea PL şi vom găsi răspunsuri la toate întrebările.

Обсудить