”Realizarile” lui Chirtoaca

1. Rezolvarea dupa 42 de ani a problemei mirosului urat din orasul Chisinau provocat de namolul de la statia de epurare a apelor uzate, prin intermediul tehnologiei olandeze “Geotube” si ca urmare a evacuarii a peste 250 000 m3 namol (echivalent cu 3 cladiri ale spitalului republican), suplimentar – eliberarea a 30 ha de teren.

Материал

Комментарии 24

Войти
 • # Conspirolog
  Ава, в оригинале продолжение есть
  www.pavlicenco.md/2011/05/25/demitizarea-sau-cum-isi-atribuie-%E2%80%9Cliberalul%E2%80%9D-chirtoaca-merite-si-despre-dodon/

  Fabrica de milioane a lui Igor Dodon

  Din 2006, ministrul Economiei, Igor Dodon, a secatuit bugetul statului cu cel putin 3,5 mln. lei, prin intermediul Institutului de Economie, Finante si Statistica al Academiei de Stiinte si Ministerului Economiei. Desi n-a prestat nicio zi activitate stiintifica la institut, ministrul a beneficiat de un salariu de 6000-7000 lei/lunar, plus suplimente consistente. Pe langa ministru, multi alti adjuncti de la Ministerul Economiei si Comertului, Agentia Nationala pentru protectia Concurentei, ASM si chiar un consilier prezidential (Oxana Domenii) au avut sansa unui al doilea job la stat bine platit. De asemenea, potrivit unor surse, prin intermediari, Dodon a acumulat alte cateva milioane lei din „suflete moarte” si din concursuri de achizitii publice fictive.

  In perioada 17 martie – 8 aprilie, Directia generala control si revizie a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Coruptiei (CCCEC) a efectuat „revizia economico-financiara tematica privind utilizarea conform destinatiei a mijloacelor financiare publice, precum si respectarea limitelor de cheltuieli stabilite pentru anii 2007-2008 în cadrul IEFS”. Actul de revizie al CCCEC, in posesia caruia am intrat recent, este datat cu 08.04.09 si a scos la iveala toate schemele de spalare de bani patronate de ministrul Dodon. La trei luni de la acest control, dosarul s-a ratacit prin sertarele Procuraturii Generale, iar CCCEC pare sa nu mai fie interesat de subiect. Pe de alta parte, ministrul economiei incearca sa stearga urmele, insistand ca institutul sa fie desfiintat. Singurul pas inainte care s-a facut a fost „returnarea” salariilor de catre sase din cei 22 de „angajati”. Este vorba de Dodon – care a restituit statului 72.657 lei, recunoscandu-si astfel vina pentru insusire ilicita de bani; Viorica Carare, ex-directorul institutului – 70 mii lei; Oxana Domenti – 73 mii lei; Anatol Caragangiu, sotul lui Carare – 121 mii, si Petru Carare, fiul Vioricai Carare – 8.890 lei si Vadim Ceban, sef de directie MEC. în total, au fost restituiti doar 345 mii lei din cei peste 3,5 mln lei, dusi pe apa sambetei. Curios este si faptul ca, in respectiva institutie, de pe str. Ion Creanga nr.45, PCRM inchiriaza de mai multi ani oficii pentru care nu achita intretinerea. Sursele noastre din cadrul Academiei ne-au comunicat ca acum datoriile PCRM catre respectiva institutie ajung la 200 mii lei.

  „Patronajul” ministrului Economiei

  Institutul de Economie, Finante si Statistica a fost creat în 2006. Potrivit surselor noastre de la ASM, in postul de director a fost promovata Viorica Carare cu ajutorul lui Igor Dodon si consilierei prezidentiale Oxana Domenti. Inca de pe atunci, cei doi au inceput sa figureze ca salariati ai noii structuri. In plus, multi alti sefi de directie din cadrul MEC isi ridicau un al doilea salariu din bugetul de aici. Totodata, rude ale conducerii institutului, dar si cercetatori romani au fost inventati peste noapte. In februarie 2007, Viorica Carare este numita in functia de director general al Agentiei Nationale pentru Protectia Concurentei, iar locul acesteia la institut este ocupat de Valentina Fetiniuc. Actul de revizie al CCCEC constata ca, de fapt, la IEFS va continua sa conduca Carare, prin sotul acesteia – Anatol Caraganciu, profesor universitar la ASEM, iar Fetiniuc va ramane doar un simplu executant. Un exemplu in acest sens: in toamna lui 2007, Viorica Carare, impreuna cu sotul sau, au participat timp de sapte zile la o conferinta stiintifica inventata la Sovata, pe banii statului, desigur. In prezent, la institut sunt angajate alte cinci persoane din cadrul ANPC.

  Achizitii publice fictive

  Inca de la crearea noii structuri stiintifice, in cercurile guvernamentale se stia despre schemele de spalare de bani de aici, cu toate astea institutul a fost ferit de controale. Acum, CCCEC constata ca, in perioada 2007-2009, toate concursurile au fost fictive, fiind castigate doar de firmele lui Caraganciu/Carare. Formal, la IEFS exista o comisie pentru organizarea si desfasurarea licitatiile numai ca toti membrii acesteia figurau si ca factori de decizie in firmele participante la concurs, respectiv: „Timus Angela – la Asociatia „ICRET”, in functia de secretar stiintific, la SRL „Rabei-Grup”, in functia de director-adjunct la SA „ICRET” – expert în domeniul investitiilor. Afteni Laura – la SA „ICRET”, in functia de expert in analiza mediului concurential, la SRL “Rabei-Grup”, in functia de expert, la „ICRET” – in functia de consultant ştiintific. Maxian Silvia – contabila institutului – este angajata in functia de contabil-sef si la firmele SRL „Internet-cafe”, SA „Centrul International de Cercetari a Reformelor Economice (CICRE), SRL „Rabei-Grup” si la SRL “ICRET”, se spune în documentul citat.

  Centrul mai constata ca, in multe cazuri de achizitii, în contabilitate au fost trecute preturi duble sau triple, sau pur si simplu echipamentul procurat disparea. Astfel, la 27.02.2008 s-a creat grupul de lucru pentru achizitionarea „aparatului color multifunctional”. Caştigatoare a fost declarata firma „Stronghold”, cu oferta in valoare de 262.357 lei. „Efectuand astfel de tranzactii, Institutul de Economie, Finante şi Statistica a fost prejudiciat de catre firma SRL „Stronghold” în suma de 113.887 lei”, se spune în raportul mentionat. Un alt caz interesant este achizitionarea, în ianuarie 2008, a unei unitati pentru curatat zapada. „La verificarea contractului de achizitionare nr.3, din 16.01.2008, încheiat între IEFS şi SC “Intenet-Cafe”, care apartine tot lui A.Caraganciu, s-a stabilit ca ultima era “obligata sa livreze institutului unitatea de transport în suma de 90 mii lei. Cu toate acestea, pana la încheierea controlului, unitatea de transport nu a fost prezentata. Despre existenta ei pe parcursul anilor 2008-2009, directorul institutului nu este la curent”, mai scrie în documentul ratacit la Procuratura.

  Nepotism şi suflete moarte

  S-a stabilit ca la institutul de pe str.Creanga inca din 2006 erau angajati in functie de cercetatori stiintifici in cadrul Centrului „Bazele stiintifice ale statisticii” opt cetateni din Romania si anume: Dan Popescu, Carmen Comanciu, Silvia-Cristina Margineanu, Lucian Paul, Claudia Adela Ogrean, Viorel Cornescu, Virgil Darii şi Elisabeta Jaba. Nici sefa pe resurse umane, nici un alt angajat nu au putut spune cine sunt „romanii”, pentru ca niciodata nu i-au vazut. „Iar in explicatia sa, contabilul-sef al IEFS, Elena Cucireavai, scrie ca salariul Jaba Elisabeta, conform dispozitiei directoarei IEFS Valentina Fetiniuc, împreuna cu listele de plata şi banii, se transmitea fostului sef al Sectiei resurse umane, L. Oglinda, actualmente sefa Serviciului economic ANPC (…) Astfel, in perioada anilor 2007-2008, în baza contractelor de munca incheiate şi conform ordinelor de angajare emise de IEFS nelegitim, au fost calculate si achitate salarii în suma totala de 2,6 mln. lei”. In afara de romani, multi alti bugetari figurau pe listele de salariati, fara ca ei sa ştie despre asta. De exemplu, Vitalie Boian, seful Sectiei finante si contabilitate a ASM, a fost angajat la 25 ianuarie 2008 pe jumatate de salariu. Un alt caz este cel al Liliei Tverdun, care, din proprie initiativa, a plecat în concediu academic in perioada 20 noiembrie 2007 – 20 decembrie 2008 si nu se mai afla în tara de mai bine doi ani, in acest rastimp altcineva i-a ridicat salariul lunar in suma totala de 62.131 lei. Anton Vladimir si Crastin Svetlana sunt alte doua exemple de acest fel. In plus, raportul abunda si în contracte ilegale de prestari servicii cu persoane inventate, precum si în premii si ajutoare generoase pentru conducerea institutului, sume care depasesc un milion de lei. Potrivit surselor noastre, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, cel care „are grija” de dosarul ajuns la Procuratura este insusi viceprocurorul Valeriu Botnari, tot el finul Valentinei Feteniuc. Astazi, nimeni nu poate spune unde a ajuns dosarul institutului protejat de Dodon. Totodata, cei 220 de angajati ai institutului si-ar dori ca institutia lor sa nu fie desfiintata, mai ales ca este singura de acest profil din R. Moldova. Chiar daca nu şi-au primit salariile din iunie, ei spera într-o schimbare.
  • # rola Conspirolog
   Осилила только про суммы в институте, вопрос — Почему кэраре осталась на посту в агентстве при альянсе, ежели она что-то присвоила...? Только Павличенко что ли об этом знает, а Филат не знает?
   Если суммы возвращены, причем по указу воронина, зачем павличенко сотрясает воздух спустя 5 лет?
   Эхх, моська, знать она сильна, что лает на слона....)))
   • # Conspirolog rola
    1. Кэраре — одноклассница Лупу, и оставлена там при делении дожностей по настоянию некоего невысокого человека :)
    2. Додону этого, как одного из темных дел, получивших относительно широкую огласку, мелочь никогда не забудет. Крупные же игроки прячут (полюбившиеся многим :) «тузы в рукаве» с целью надавить в нужное время. Один из примеров — встреча в ночь с 27 на 28е.
    • # rola Conspirolog
     Ха, прячут тузы в рукаве, так у них друг на друга компры хватает, поэтому все и молчат, никто никого не посадил и не посадит ( ну, только разве кто-то из крупных игроков потеряет свой сейф с компрой на остальных) ...)))
     Поэтому излияния павличенки и коропчану — просто трындеж…

     Видели сегодня марш-реванш…?
     Чтобы там не писали за воронина, а убеждать он умеет. Надеюсь, что выводы из критики за эти 2 года он сделал, и если придет к власти снова, то изменит свои подходы.
     • # Conspirolog rola
      Видел, видел…
      Не вдаваясь в организационные вопросы:
      Воронин сегодня убеждал _своих_ сторонников. Наверно, в этом какой-то скрытый от моего разумения смысл, не говоря уже о целях. По-моему, призывать электорат выйти на выборы можно более гуманными способами.

      Верьте, не верьте, но лично Воронин к власти уже не придет.

      P.S. Зато я понял, кому достались все «социальные» маечки :)
      • # rola Conspirolog
       Про маечки я не в курсе, не совсем поняла??))
       Это призыв не просто выйти на выборы, а голосовать за комми и против доставшего альянса… Ей-бо альянс достал, грызутся друг с другом, экономика страны для них это взятие кредитов и подъем налогов, как альянс пришел к власти еще больше народу уезжает на заработки за рубеж…
      • # фома Conspirolog
       конспирологу-сударь, не разочаровывайте, давно известно, что простота хуже воровства.Вам же не хочется казаться простым, как правда.Воронин и НЕ СОБИРАЕТСЯ во власть возвращаться, он и сам это прекрасно понимает.Во власть вернется партия людей, которым надоели подлецы сегодняшнего дня.Воронин что, останется лидером до 2013 года.А там есть умница Петренко, представительный Мунтян, да и Додон, возможно.Конечно, фору всем дал бы Ткачук, но он по 5-му пункту не пройдет.
       • к
        # крокозяблик фома
        предлагаете голосовать за подлецов дня вчерашнего
 • # селянин
  павличенко, как всегда, наехала по-крутому. ну, молодец-баба. нашла свою нишу или жилу и разрабатывает (а может действительно ТАКАЯ принципиальная?). но у нас молдова, а молдаване слишком терпеливы и «толерантны», что лагуты пугаются, что павличенко. хотя внутренние струны почти каждого они всё же цепляют, но на действия или голосования за себя подвигнут массы вряд ли.
 • # Conspirolog
  www.pavlicenco.md/2011/05/26/2-demitizarea-sau-cum-isi-atribuie-%E2%80%9Cliberalul%E2%80%9D-chirtoaca-merite-si-despre-dodon/

  Ministrul Dodon vrea sa-şi lichideze „fabrica de bani”

  Voronin: „ Repet, lichidati Institutul de Economie, Finante şi Statistica ” Ministrul inca in execitiu al Economiei s-a suparat foc dupa aparitia investigatiei „Fabrica de milioane a lui Igor Dodon” şi a blocat toate conturile Institutului de Economie, Finante si Statistica al ASM, fapt care a dus Ia deconectarea institutiei de la energia electrica, apa, gaze si telefon. Cei peste 200 de cercetatori de aici nu şi-au primit salariile de doua luni. Atat ministrul, cat şi preşedintele in exercitiu Vladimir Voronin incearca acum sa ştearga toate urmele legate de acest institut.

  Inainte de a pleca in concediu in Turcia, Voronin i-a trimis o scrisoare secreta premierului Greceanai. „Repet, folositi-va de ordonanta şi lichidati Institutul de Economie, Finante şi Statistica”, se spune in scrisoare. Totodata, potrivit surselor noastre care au solicitat anonimatul, prim-secretarul comuniştilor a intervenit şi a stopat transmiterea unui dosar in instantele de judecata. „Nicaieri nu trebuie sa figureze PCRM”, a fost indicatia lui. Este vorba de dosarul cu datorii pentru inchirierea de spatii de catre PCRM in cadrul institutiei de pe str.Ion Creanga 45. Mai multi ani la rand, partidul de guvernamant nu a platit niciun leu pentru chirie, datorii ce se ridica la 200 mii lei. De celelalte dosare pornite pe cazul delapidarilor de la Institut nu se cunoaşte nimic. Responsabili de la Procuratura Generala spun ca dosarul se afla la CCCEC şi ca la ei a ajuns doar o plangere, pe care au remis-o. Ofiterii anticoruptie ne-au spus ca cei care instrumenteaza cazul sunt in concediu.

  Intre timp, angajatii IEFS sunt revoltati de faptul ca nu au primit salarii şi nu au niciun fel de conditii pentru a face ştiinta. Multi dintre ei se gandesc sa-şi caute alt loc de munca. Totuşi, deocamdata, ei pregatesc intens o conferinta internationala.

  O alta urma pe care incearca sa o ştearga Dodon in aceste zile se afla la Molovata Noua, Dubasari. Aici IEFS a avut, timp de 40 de ani, o baza de odihna, „Ceaika”, privatizata ilegal de ministrul Economiei, in ajunul alegerilor anticipate. Sursele noastre afirma ca n-a existat niciun concurs public, iar privatizarea s-a facut fara ştiinta şi acceptul IEFS. in plus, pretul de achizitie a fost mai mic decat valoarea estimata de contabilitate a locatiei. Cel care a ei imparat baza de odihna este un cumatru de-al lui Dodon, Valeriu Verdeş, iar drept dovada ca se şterg urmele, sustin sursele noastre, serveşte faptul ca tabara deja a fost vanduta de doua ori catre alte doua firme. Precizam ca şi directorul Agentiei proprietati publice de pe langa MEC, Igor Grigorev, care a facut privatizarea, este cumatru cu Dodon. Conform actului de predare-primire a intreprinderii, Verdeş a preluat tabara cu SRL „Avicomaro”, care işi are sediul intr-un camin pe str. Mesagerului 5/2 din capitala.

  Amintim ca, intre 17 martie – 8 aprilie, Directia generala control şi revizie a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Coruptiei (CCCEC) a efectuat „revizia tematica” la IEFS şi a descoperit ca ministrul Dodon, alaturi de alti functionari ai MEC şi consiliera preşedintelui Oxana Domenti, timp de trei ani, au primit salarii şi prime consistente fara a presta vreo zi de activitate ştiintifica. CCCEC a stabilit şi o „retea stufoasa” de rude ce au contribuit la delapidari şi prin intermediul achizitiilor publice fictive. Conform estimarilor noastre, din 2006, ministrul comunist Igor Dodon a secatuit bugetul statului de cel putin 3,5 mln. lei.
 • a
  # aleksander
  Сказав А говори и дальше.Додон деньги вернул и претензий не у новых не у старых властей нет
  • # Conspirolog aleksander
   Pavlicenco: «Conform estimarilor noastre, din 2006, ministrul comunist Igor Dodon a secatuit bugetul statului de cel putin 3,5 mln. lei.»

   Все вернул? :)
   А то, что возврат украденного самым лучшим образом подтверждает факт воровства, любой Додик знает.
   • # rola Conspirolog
    Конспи, почему ж павличенко в суд не подает, коль имеет доказательства и свои подсчеты ущерба?? Не подает.., только заявления в прессу делает, как коропчану…
    В таком случае диагноз — трындеж предвыборный!
    Кстати, много вы видели воров, кот. возвращают краденное? — Я не очень, у меня пару раз стащили кошелек, ни разу не вернули..))
 • # Kiramund
  Она такая говорливая, что даже если она попадет в рай бог через 1 день её обратно на землю пошлет
 • # Ионел
  Павличенко надо посадить в тюрьму… лет так на 15-20 не меньше, за призывы к разрушению государственной независимости, что является Государственным преступлением! В любой, уважающей себя стране, она и её партия в полном составе, шили бы спец одежду и рукавицы для строителей, в благодарность за тюремную баланду! Она на воле, только по тому, что власть у Нас… нет у нас власти!
 • А кто она вообще? Павличенко? Румынка? Вот был один Еминович, рупор румынской идалогии, так нет выискалась еще одна…
 • Я себя уважать перестану если вдруг послушаю эту идиотку!
 • # okupant
  Попробовали вы при СССР не пойти на демонстрацию, первый кто вас бы сожрал это товарищ Павличенко самая фанатичная коммунистка. А дали бы приказ расстрелять сделала бы не задумываясь.
 • # visoca
  visoca. D-nă Pavlicenco,aveţi o forţă de voinţă şi convinjere extraordinară.
  Mi-l amintiţi întrucătva pe Roşca.
  Păcat că nu luptaţi pentru Moldova şi moldoveni, care s-au romanizat specific,conservind obărşia de ordin slav .Şi prenumele D-voastră de familie, derînd cu multe altele, denotă acest lucru,ce să-i faci, totul,poate,chear şi capul ,provine«de la rădăcină» (Donici)
 • # Allateo
  Павличенко как бывший инструктор районного комитета коммунистической партии умеет очень хорошо говорить/и ничего не делать/ про других.Что же она до сих пор молчала? Почему накануне выборов всякая муть вылезает? Сидела бы себе и дальше, но наверное «тяжелое „финансовое положение вынудило.Чего не сделаешь для того чтоб быть на слуху, можно разок и покритиковать своих.
  • Окупант, тебе 100+! Кстати, не буду голословным, но такие вот скоты как выше упямутая дама и писали доносы на своих же соседей в далеком 47! А говорят Сталин виновт… В Молдавии товарища Сталина никогда не было! Зато были павличенки, инструктора комсомола, ну и т.д. А это я знаю не из истории румын, а от родителей, самый верный источник. И еще, прошу не минусовать и не читать румыно подобным…
 • +1 Allateo — 31.05.2011 20:14

  Павличенко как бывший инструктор районного комитета коммунистической партии умеет очень хорошо говорить/и ничего не делать/ про других.Что же она до сих пор молчала? Почему накануне выборов всякая муть вылезает? Сидела бы себе и дальше, но наверное «тяжелое „финансовое положение вынудило.Чего не сделаешь для того чтоб быть на слуху, можно разок и покритиковать своих.

  Правду говоришь, друг!
 • # gote
  Гм, честно, статью даже не читал — остановился на фразе «Metanul – gazul toxic si periculos pentru sanatate, care se degaja din namol, – nu va dispare» — хотя бы у преподавателя химии какого-нибудь проконсультировалась, или в википедии, что-ли. Как химик могу всем сказать, что метан, как предельный углеводород, это газ без запаха, совершенно нетоксичный и не представляющий опасности для здоровья (исключение — газовая смесь метан-воздух порядка 13 на 87% — просто взрывоопасна). Дальше читать неохота… Но про «Реализэрь» Киртоакэ, согласен :)