Care ar fi prima măsură pe care aţi lua-o în calitate de primar general?
În primul rând, voi convoca tot activul administraţiei municipale şi voi reformata modul în care angajaţii trebuie să-şi execute obligaţiunile de serviciu. În al doilea rând, voi avea un şir de întâlniri cu toţi directorii întreprinderilor municipale, pentru a le aduce la cunoştinţă cerinţele mele faţă de ei şi pentru a identifica împreună modalitatea de a scoate povara tarifară grea de pe umerii cetăţenilor, totodată găsind căi de dezvoltare pentru respectivele întreprinderi. În al treilea rând, voi demara de urgenţă, împreună cu responsabilii, un plan de reparaţie capitală şi reconstrucţie a drumurilor din municipiu. Şi acesta e abia începutul.
Cum veţi colabora cu guvernul Alianţei pentru Integrare Europeană?
Eu voi fi primar, nu parlamentar. Deci prioritare vor fi chestiunile ce ţin de administaţie, nicidecum cele politice. Într-un asemenea context, strict profesional, este mult mai uşor să te înţelegi cu diferiţi colegi din Primărie, dar şi de la conducerea ţării. Atâta timp cât vom pune pe prim plan problemele şi soluţiile, nu ideologiile şi ambiţiile personale, consider că orice colaborări şi parteneriate sunt nu doar posibile, dar şi necesare, justificate. Am toată convingerea că voi putea comunica cu toate verigile puterii din ţară, inclusiv cu primul-ministru, ceea ce nu a putut face Dorin Chirtoacă pe parcursul a patru ani. Deci nu voi fi un primar plângăreţ şi certăreţ.
Să revenim la alegerile de duminică. Aţi vorbit despre fraudarea alegerilor în suburbiile Chişinăului şi aţi indicat un alt scor în locul celui publicat de Comisia Electorală Centrală. Aveţi suficiente probe pentru a merge în instanţă?
Datorită voturilor chişinăuenilor, eu am câştigat alegerile în perimetrul oraşului Chişinău, acumulând circa 53% din voturi. Este o victorie categorică, din primul tur de scrutin. O victorie care îşi aşteaptă reconfirmarea în timpul apropiat. Şi dacă nu se întâmplau lucruri suspecte în cadrul unor suburbii, dacă nu se întâmplau lucruri suspecte în activitatea Consiliului Electoral municipal, astăzi aş fi vorbit cu dumneavoastră deja în calitate de Primar General de Chişinău. S-a fraudat deci în special în suburbii, de unde au şi venit procentele salvatoare pentru Dorin Chirtoacă. Practic, suburbiile l-au menţinut pe Chirtoacă pe linia de plutire, l-au tras de păr, salvându-l pentru moment de la înecul politic.
Avem mai multe date care demonstrează falsurile în mai multe secţii de votare; nu voi intra în detalii, pentru că nu e cazul. Voi da doar două exemple relevante, cum ar fi o secţie de votare din Durleşti unde au fost declarate nevalabile circa 17% din buletinele de vot. Vă imaginaţi ponderea acestui procent? Sau exemplul satului Coloniţa, de unde sunt de baştină Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă, şi unde au existat secţii de votare care şi-ai prelungit activitatea dincolo de termenul stabilit de lege. Voturile din suburbii, obţinute în urma falsificărilor, au fost suficiente pentru a scădea cu două-trei procente rezultatul meu pe municipiul Chişinău. Asta se numeşte fraudare. Inclusiv procedura de votare şi de numărare provoacă mai multe întrebări. În prezent, juriştii noştri sunt în proces de verificare şi prezentare a acestor probe în judecată pentru a cere contestarea şi organizarea alegerilor repetate în aceste circumscripţii electorale.
Decontează liberalul Dorin Chirtoacă rezultatele guvernării AIE?
Aşa-numitul liberal Dorin Chirtoacă, care mai curând este un fel de inchizitor politic prin felul în care gândeşte şi vorbeşte, s-a ocupat patru ani la Primărie de un singur lucru – organizarea de show-uri politice. La asta se pricepe bine, trebuie să recunosc. Pe vremea mandatului de primar a fost multă demagogie, mult plânset din partea lui şi cam nimic rezultate. Chirtoacă este un exponent tipic pentru întreaga Alianţă de guvernare. Parcă a tunat şi i-a adunat pe toţi de-o teapă: buni demagogi, proşti administratori. Rezultatele usturătoare ale guvernării AIE, inclusiv la Primăria Chişinău, le simt astăzi pe pielea lor majoritatea cetăţenilor.
Cât va conta o mobilizare reală a partidelor din interiorul arcului guvernamental pentru turul al doilea al alegerilor?
Am impresia că liderii unor partide se vor limita doar la
declaraţii, pentru că nu e în interesul lor partinic să promoveze activ un
oponent politic, chiar dacă acest oponent este temporar partener de coaliţie.
Dar chiar şi în cazul unei mobilizări reale, mă îndoiesc că asta îl va ajuta cu
ceva pe Chirtoacă. Pentru că împotriva lui Chirtoacă există o altă mobilizare,
foarte reală şi impunătoare, mobilizarea tuturor nemulţumirilor şi
dezamăgirilor acumulate de chişinăueni în ultimii patru ani. Pentru Chirtoacă a
venit timpul să-şi facă bagajele şi, din câte am auzit, deja şi le
face.