Ţine cont cineva de ideologie?

Nu de putin ori m-am intrebat daca tine cont cineva de ideologie? Cit de importanta poate fi ideologia pentru societate si in special pentru un individ ? Care sunt acele valori care ar putea genera un comportament adecvat ? Avem oare in tara vreun partid care promoveaza vreo ideologie anume sau doar face speculatii pe seama acesteia?

Una peste alta cit de dezamagiti n-am fi de politicieni si de politicile acestora dar lumea reactioneaza. Doar astfel putem explica motivul pentru care tinerii sunt dispusi sa opteaza pentru o ideologie liberala cu toata ca e greu sa-ti spuna cine este fondatorul (fondatorii) acestui sistem de idei sau de ce comunismul are o priza atit de mare in rindul unei categorii de populatie care este dispusa toata viata sa voteze secera si ciocanul. Pentru unii liberalismul inseamna libertate, democratie, eventual – integrare european.Comunismul este asociat cu bunastare, ordine, siguranta. Nimic nou sub soare, asocieri de cuvinte care in cele din urma poate determina votul alegatorului intro directie sau alta.

Dar cum ramine atunci cind analizam politicile unor partide politice si raminem suprinsi sa constatam ca acea axa stinga – dreapta numai fucntioneaza. Liberalii au politici de stinga si invers. Probabil asta demonstreaza inca o data ca ideologia nu este nimic altceva decit manipulare.

Eu m-am intrebat de fiecare data de ce in fata PCRM-ului sta si pina astazi bustul lui Lenin? Din nostalgie sau prostie? Nu stiu de ce dar eram increzut in 2001 ca odata ce PCRM va ajunge la guvernare va deveni o structura politica care va promova o ideologie socialista functionala, un sistem asemenator celui din Suedia cu atit mai mult ca este un partid bine inchegat, disciplinat, cu un lider carismatic si foarte popular, capabil de a mobiliza lumea. Oare in 8 ani de guvernare bustul lui Lenin din fata sediului central nu putea fi inlocuit cu o alta personalitate marcanta din R. Moldova daca tot promovam idealurile nationale ? Eu numai vorbesc de faptul ca este inadmisibil sa vorbesti despre cultura moldoveneasca, limba si traditii si sa promovezi in rindul tinerilor spiritul si idealurile Cheguevar-iste. Este dincolo de orice ratiune ca Stefan cel Mare dar si alti domnitori care au scris istorie sa ramine marginalizati iar Cheguevara sa fie glorificat. Oare sa fi fost atita naivitate sau orgoliu sa nu constientizeze ca orice aspiratie spre integrarea in UE este privita sceptic si laconic cu atit mai mult ca acesta comunitate de state suverane a fost creata anume pentru a lupta impotriva ideologiei leneniste, staliniste. Europenii au dezvoltat o antipatie fata de aceste personalitati si reactioneaza negativ deja inconstient cind este vorba de Lenin, Stalin, Hrusciov si altii. E greu sa fii credibil in fata unui politician sau cetatean al UE ca ti-ai dori sa faci parte din aceasta comunitate dar cu idealuri atit de contestate.

Daca in cazul comunistilor semnele si idealurile sunt o problema si foarte contestate atunci unii liberalii se i-au de identitate si limba. Mai mult decit atit steagul, zilele nationale, demnitatea si constitutia este una simbolica pentru ei. Cu toate ca liberalismul ca forma de ideologie nu presupune ideea nationalitate si identitate.

Astfel, totul este o farsa un joc murdar al unor ideologii interpretate pe placul unor politicieni de care totusi, nu stiu de ce dar tinem cont ?!


http://nicolaepascaru.com
Обсудить