Întrevederile domnului Igor Dodon cu domnii Zigmunt Berdychowski, Președintele Fundației Institutl de Studii Estice, Președintele Consiliului de Programe al Forumului Economic din Polonia, precum și cu Petr Vagner, Director executiv al Fondului Internațional Vîșegrad

În cadrul lucrărilor celui de-al XXI-lea Forum economic de la Krynica, Igor Dodon a avut o serie de înrevederi bilaterale.

Astfel, deputatul moldovean s-a întreținut cu domnii Zigmunt Berdychowski, Președintele Fundației Institutl de Studii Estice, Președintele Consiliului de Programe al Forumului Economic din Polonia, precum și cu Petr Vagner, Director executiv al Fondului internațional Vîșegrad.

Dialogul cu Zigmunt Berdychowski, o personalitate marcantă din viața economică și politică din Polonia, s-a axat pe un schimb de opinii și viziuni ce țin de situația social-economică, dar și politică din Republica Moldova, fiind evidențiate perspectivele de cooperare atît în plan bilateral cu Polonia, cît și moldo-comunitar.

Pornind de la importanța și rolul societății civile în promovarea reformelor în stat, Igor Dodon și Zygmunt Berdychowski au indicat asupra imperativității dezvoltării continue a sectorului non-guvernamental, care servesc drept o platformă de opinie imparțială pentru guvernare. În acest sens a fost salutat faptul fondării Institutului de Modrnizare a Moldovei, partea poloneză exprimîndu-și disponibilitatea unei susțineri complexe a proiectului. În contextul dat s-a vorbit despre stabilirea unei cooperări dintre Institutul pentru Studii Estice din Polonia cu Institutul de Modernizare a Moldovei, inclusiv schimb de expertiză în materii sociale, economice și cultură politică. Interlocutorii au mai convenit ca în viitorul apropiat ambele instituții să semneze un Acord de colaborare mutuală, care va permite delegarea la training-ri specializate experți din Republica Moldova.

În discuția cu Petr Vagner, Igor Dodon a ținut să-i aducă aprecierile de rigoare pentru cooperarea fructoasă dintre importanta instituție europeană pe care o conduce și Republica Moldova, consolidată și de susținerea constantă per ansamblu din partea Grupului Vîșegrad a inițiativelor și programelor în curs de realizare și de perspectivă pentru Republica Moldova. Funcționarul european s-a arătat interesat de procesele social-economice de la Chișinău, precum și de evoluțiile de pe arena politică. Totodată convorbirea s-a axat și pe inițierea unor acțiuni de susținere a proiectelor cu caracter obștesc și de formare a opiniilor independente.

Ambele discuții au avut loc într-o atmosferă constructivă și amicală, fiind soldate cu înțelegeri concrete pentru realizare în viitorul apropiat.

Обсудить