Dabija-fascist, Bogatu –paranoic, Cubreacov-eretic!

In ultima perioada, de cind am decis sa-mi deschid un cont pe blogul siteu-ului televiziunii Publika TV, citesc cu atentie mai multe materiale semnate de blogheri jurnalisti, cetateni care isi doresc sa-si exprime opinia. Constat cu regret ca exista personalitati din lumea mass-mediei si in special politicieni care polueaza mediul informational. Oameni care nu cred ca isi merita posturile si se dovedesc a fi ridicoli si pe alocuri lipsiti de clar viziune. Articolele acestora seamana cu niste comentarii postate de cineva care se plictiseste sau isi pierde timpul pe net. Sunt adeptul unor discutii si pareri constructive, a unor mesaje care ar imbogati arealul cunostintelor din punct de vedere informational, material analitic, documente etc. Sunt sportiv si pe alocuri exprimarea ma da de gol dar sub nici-o forma ratiunea, ideea si gindurile. Nu am acuzat pe nimeni doar decit am criticat cu pareri constructive. Mai multi “maestri” ai cuvintului “deseneaza” frumos pe hirtie, apeleaza la termeni sofisticati insa continutul acestora deseori ma socheaza.

Bunaoara Nicolae Dabija, considerat un pro-roman desavirsit, scriitor, publicist sau ce o mai fi, in articolul rusoaicele abereaza pe seama unei teme sensibile si caracteristice noua moldovenilor. Am senzatia ca acest domn nu are nici in clin si nici in maineca cu ceea ce inseamna respect sau tot ceea ce inseamna a fi roman. Este mai degraba un personaj care promoveaza o dogma cu tenta fascista si nazista, sau cine stie poate cei care au introdus termenul de fascism si nazism in dictionarul explicativ, au gresit ceva. Citez …Peste 30 la suta din populatia republicii a ascultat de sfaturile partidului si, deceptia cea mai mare a acestora a fost ca copiii rezultati din aceste casatorii s-au dovedit in cel mai bun caz mediocri, iar de cele mai multe ori - handicapati (inclusiv moral), infractori, oameni ratati. Dupa date neoficiale, dar destul de veridice, 60 la suta din bolnavii de boli psihice provin din familii mixte, 70 la suta din infractori au si ei parinti de diferite nationalitati, religii sau rase, 80 la suta dintre prostituate si peste 50 la suta dintre deputatii partidului de guvernamint, provin din casatorii interetnice. Si - deocamdata! - nici un geniu. N. Dabija

Dupa 1917 in fostele republici ale U.R.S.S., iar dupa 1940 - si in Basarabia, noua putere stimula si saluta divorturile nerusilor, daca acestia se separau de o sotie provenind dintr-o clasa sociala burgheza si se recasatoreau cu o "slava". Acestea, "slavele", aveau o misiune istorica: sa rusifice popoare intregi, pornind de la conducatorii acestora, care urmau sa dea in acest sens tonul. Nu cred cind se spune despre rusoaice ca au o intuitie geniala: ele stiu in patul cui sa se strecoare, multi dintre sotii lor avansind ulterior in functii importante. Mai degraba sotii lor avansau atunci, pentru ca vorbeau in casa ruseste, aveau in pat o persoana de incredere a regimului si copiii acestora apartineau deja altui popor. N. Dabija

Banuiesc ca mai multe persoane s-au regasit caracterizate de Dabija. Nu stiu cu adevarat cine este “ handicapat” sau “bolnav” dar am senzatia ca aceste fraze sunt jignioare la cei care au parinti, bunici, de alte origine decit cea romana.

Mai recitesc odata dictionarul explicativ si imi dau seama ca Dabija nu este altceva decit un fascist. Vlad Cubreacov, Vitalia Pavlicenco, Demir Dragnev, Mateiciuc si altii, sunt nume de familii neromane dar daca ar fi sa gindim dupa formula dlui Dabija, sunt niste oameni “bolnavi” . Persoane de altfel care promoveaza, apara cultura si identitatea romaneasca.

Pe 16 decembrie 1942, Heinrich Himmler, comandantul suprem al SS-ului și considerat "arhitectul" genocidului nazist, a emis un decret care cerea ca țiganii “Mischlinge” (cu un singur părinte de această etnie), țiganii romi și membrii clanurilor de origine balcanică și care nu erau “de sânge german” să fie trimiși la Auschwitz, în cazul în care nu și-au satisfăcut stagiul militar în Wehrmacht (denumirea armatei germane în timpul regimului nazist).

Fascismul este o ideologie politică radicală, naționalistă și autoritară.Fasciștii încercă să organizeze o națiune în conformitate cu perspectivele, valorile și sistemele corporatiste, inclusiv sistemul politic și economia, reglementează prin îndoctrinare, educație fizică și politici familiale, inclusiv eugenism

Parcurg cu atentie presa si gasesc un jurnalist baricadat in transee care dupa mai multi ani de lupta cu “sperietoarele” vede peste tot amprenat Moscovei. Nu cred ca mai are nevoie de prezentare, este vorba de dl Patru Bogatu. Personalitate, de altfel considerata printre pilonii promovarii romanismului in R. Moldova. Nu ca as avea ceva impotriva statului roman sau a unei natiuni inrudite cu noi, dar incerc sa inteleg de ce anume astfel de indivizi sunt lasati sa promoveze intro maniera demodata, ca sa nu-i spun, salbatica, aceasta cultura. Un personaj care am senzatia ca a fost inclus in coloana a cincea a securitatii bucurestene. Am ramas surprins de faptul cind am citit un articol semnat de dlui despre Miscarea Voievod si inclusive despre mine intitulat, Sutanele negre si Voievodul tradator ‘’. Trebuie sa recunosc ca are talentul de a prezenta lucrurile intro maniera misterioasa, gen detectiv, insa la capitolul informare si adevar, este penibil. A prezentat federatia precum ca Voievod este nimic altceva decit mina Moscovei, o organizatie subordonata unor structuri de securitate. As vrea sa-I transmit dlui P.Bogatu ca paranoia este o boala grava si il compatimesc. Am fost de doua ori in viata la Moscova in calitate de turist, nimic mai mult. Trebuie sa recunosc ca Bucurestiul imi este mai aproape de suflet decit Moscova. Am organizat peste 140 de campionate la nivel national 9 editii a festivalelor internationale,avem reprezentanti in 19 tari ale lumii ,suntem recunoscuti de 5 organizatii internationale arhicunoscute in lumea artelor martiale si vreau sa spun ca ne-am descurcat fara niciun ban de la Moscova.

Am incercat sa inteleg rolul lui Vlad Cubreacov in calitate de politician si de lider a unei miscari nationale dar am inteles ca nu este nimic altceva decit un eretic disparut la un moment dat. Deconspirat de Mitropolitul Vladica ca are legitimatie si pensie de la serviciile secrete ma cam pune pe ginduri, citi dintre acesti pro-romani sun in aceeasi situatie. De ce i-am spus eretic? Pentru ca a fost primul care de dupa independenta a provocat un scandal serios intre Mitropolia Moldovei si cea a Basarabiei. Noroc de Iurie Rosca pe care il consider un politician de la Dumnezeu si are luciditatea necesara. Ratiunea si agilitatea pe care a demonstrat-o in repetate rinduri a salvat tara de la mai multe situatii de criza. Un om cu caracter, un pro-roman constructiv si care cred ca inca nu si-a spus cuvintul pe arena politica.

Ma impresioneaza reusitele dlui Val Butnaru, care sunt sigur impartaseste alte convingeri si are alte aspiratii. Insa activitatea dumnealui nu poate fi comparat sub nicio forma cu demagogia propagandista a unor peersonaje mediocre. Proiectul JurnalTV, este unul din cele mai reusite in ultimii ani pe piata mediatica care are si emisiuni sportive, de divertisment, de scandal, tot ce este placut ochiului.

Sunt oameni de la care am putea lua exemplu si am invata multe insa nu mai putem accepta timpeniile si prostiile unor asa numiti “intelectuali”.

Обсудить