“Consensul” cu mafia sau va trece Vlad Filat Rubiconul?

. Iulius Cezar a devenit Cezar după ce a trecut Rubiconul. Filat de fiecare dată, dă înapoi. Sau, poate, nu de fiecare dată?

Dacă în planul demersului mediatic, public şi internaţional, Filat nu are rivali, în planul acţiunii politice concrete pe interior, premierul adesea dă dovadă de incoerenţă, deficit de fermitate şi lipsă de finalitate a propriilor demersuri.

În lupta sa contra structurilor oligarhice, Filat a făcut mai multe cedări neinspirate, calificate de unii cetăţeni drept probă a lipsei de curaj.

Premierul cedează?…

Lipsa de finalitate, iar uneori şi fermitate, se observă în mai multe acţiuni pe plan intern a premierului. Astfel, primăvara, Filat ne promitea solemn că va anunţa numele păpuşarului. Abia la 24 iunie, după luni în şir de tăcere, premierul s-a hotărât să vocifereze numele celui pe care deja întreaga ţara îl ştia…

Iritat la culme de sabotajul din partea PD-PL, Filat a ameninţat aliaţii cu inspecţia ministerelor, făcînd aluzii la posibile demiteri. Ei şi?… Inspecţia s-a redus la trei ministere, din care două aparţinînd PLDM, (MAI şi Ministerul Sănătăţii) şi una PL (Ministerul Tineretului şi Sportului). Acţiunea s-a finalizat cu demiteri de protocol ale unor funcţionari PLDM, fapt ce a amuzat la culme miniştrii din PD şi PL.

Una din cedările vizibile făcute de V. Filat s-a produs în aprilie 2011, cînd PLDM, sub presiunea PL şi PD, a înaintat o sesizare la Curtea Constituţională, cerînd interpretarea posibilităţii modificării Constituţiei prin lege organică… Abia în iunie, Filat s-a opus ferm acestui demers, care friza absurdul.

La 4 mai 2011, M. Godea, urmînd scenariul păpuşarului de scindare a PLDM şi propulsarea lui Dorin Chirtoacă la primărie, a părăsit partidul premierului. Vlad Filat a cedat şi de această dată, retrăgîndu-l pe Bodiu din cursă. Scena a fost prezentată drept un gest de nobleţe, în scopul susţinerii lui Dorin Chirtoacă şi evitarea revenirii PCRM la conducerea capitalei. Efectul a fost pe măsură – lipsit de locomotivă, PLDM a scăzut pe Chişinău de la 28%, acumulate în noiembrie 2010, la 14%…

La fel a cedat Filat şi la 19 mai, în cazul Consiliului pentru reformarea justiţiei, creat de Lupu, deşi guvernul demarase anterior acţiunea. Nu mai amintim că acest Consiliu era 80 la sută format din anturajul oligarhului…Or, „reforma justiţiei” care ni se propune, înseamnă de fapt, controlul acesteia de cei care tocmai nu doresc s-o reformeze!

Filat şi lupta cu mafia

Deşi, la 24 iunie, Filat a enunţat numele păpuşarului, demarînd chiar şi o campanie cu genericul „Jos mafia”, acesta, după cîte vedem, se simte, la general vorbind, bine mersi, ba chiar îşi fortifică poziţiile pe unele segmente.

În pofida faptului că premierul a făcut zarvă cu escrocheriile de la „Franzeluţa”, care cu siguranţă au existat, nu am văzut să fie prezentat public nici un audit serios. Totuşi, directorul întreprinderii, Eugen Baleca, a fost demis la 21 iunie. Apare întrebarea, care a fost sensul demiterii acestuia? Nici pînă în ziua de azi nu ştim care este volumul escrocheriilor la întreprinderile de stat? Vara se vorbea despre suma de 10 miliarde lei pe an, sau circa 25 milioane lei pe zi! Astăzi, nu se mai spune nimic.

Deşi în războiul cu oligarhia PLDM a obţinut votarea în prima lectură a legii despre demonopolizarea S.A. „Metalferos”, aceasta îşi continuă activitatea, avînd venituri tenebre, conform aceluiaşi prim-ministru, în jur de 700 milioane lei!

Premierul a încercat să demareze reforma în justiţie, dar şi aici s-a ciocnit de o rezistenţă vehementă din partea PD-PL. Formal, PD şi PL au cedat, la insistenţa lui Filat, votînd pentru desfiinţarea judecătoriilor economice, dar se pare că acestea vor activa încă jumătate de an, schemele negre lucrînd acum în regim triplu celui anterior.

Numirea unor judecători în funcţiile de vîrf, în general trezeşte concomitent şi milă şi confuzie. Astfel, şi la Curtea de Apel Chişinău, şi la CSJ, şi la CC se plasează candidaţi partizani, după cîte se pare, ai temutului oligarh. (Este vorba despre Vlad Plahotniuc – nota red.) Cel puţin Dumitru Pulbere a declarat deschis că Victor Puşcaş de la Curtea Constituţională execută ordinul lui Lupu. Altfel spus, întreaga justiţie trece încet, dar sigur, sub controlul oligarhilor. Dacă asta şi este „revenirea la normalitate” pe care o promitea cu pompă PLDM, atunci comentariile sunt de prisos.

La 4 iulie, premierul a demarat consultaţiile cu societatea civilă, în urma cărora, la 12 iulie, s-a adresat către liderii AIE. Esenţa apelului se citea printre rînduri: reforma trenează, Lupu nu poate fi candidat, acordul alianţei trebuie revizuit. Prin această adresare, premierul a ridicat plafonul demersului politic la înălţimi halucinante. După acest demers, premierul, spre uimirea tuturor, a tăcut o lună de zile, contrariind opinia publică. Societatea civilă aşa şi nu a înţeles cu ce scop i s-a adresat Filat: pentru a o informa despre situaţia grea, pentru a cere sprijin, pentru a şantaja alianţa? Liderii PD-PL şi de această dată s-au amuzat cu poftă, refuzînd cu vehemenţă propunerile premierului.

Noi ne-am aşteptat că după adresarea către AIE, premierul Vlad Filat va veni cu un apel de suport direct către naţiune, după care să urmeze acţiuni mult mai ferme, cum ar fi cererea de prerogative suplimentare, demisionarea premierului, restructurarea funcţiilor în alianţă, înaintarea unor pachete de reforme, negocieri cu opoziţia sau demararea alegerilor parlamentare, etc. Din păcate, aceste acţiuni nu au urmat. Astfel, demersul premierului s-a dizolvat în aer...

Filat luptă cu raiderii?…

La 5 septembrie, în cadrul emisunii „Fabrica”, Filat a făcut dezvăluiri şocante despre proporţiile contrabandei, anvergura şi, principalul, pericolul asupra securităţii economice a statului în urma atacului raiderilor. Printre rnduri, se putea citi cu uşurinţă gîndul că raiderii au acoperire politică în interiorul alianţei. Altfel spus, Filat făcea aluzie la faptul că structurile mafiotice controlează statul. La întrebarea unuia dintre participanţi dacă alianţa mai există, Filat a declarat că el în orice moment se poate înţelege cu toţi membrii acestei structuri. Adică, dacă e să hiperbolizăm, Filat e gata de un consens cu mafia în cazul în care aceasta îi va accepta condiţiile…

La începutul lui septembrie Filat a declarat lupta contra raiderilor. Cînd PLDM a cerut convocarea de urgenţă a şedinţei parlamentului pentru cercetarea acţiunilor raider, PCRM a colectat semnăturile necesare pentru a demara procesul. Ei şi? Valeriu Streleţ a votat la şedinţa biroului parlamentului contra propriului demers….

La 20 septembrie, la emisiunea „În Profunzime”, Filat declară că Lupu rămîne candidatul alianţei la funcţia de preşedinte, deşi anterior a pus la îndoială acest lucru. În acest caz nu este clar de ce a pus la îndoială acest fapt.

Preşedintele interimar a cam surîs batjocoritor, lansînd la 1 octombrie o serie de critici dure la adresa prim-ministrului. Sensul acestora era următorul:

  • în viitorul apropiat nu vom intra în UE;
  • în 2012 nu vom avea regim liberalizat de vize;
  • nu trebuie să manipulăm cetăţenii cu promisiuni deşarte.

În lupta cu raiderii, Filat manifestă o toleranţă aproape biblică. Logic ar fi fost să urmeze o serie de acţiuni aproximativ de următorul gen:

  • demisia procurorului general, a şefului SIS, a conducerii MAI, a conducerii CNPF
  • propunerea unui pachet de reforme în justiţie, care să fie votat în regim de urgenţă.

Nimic din astea nu s-a întâmplat. MAI, controlat de PLDM, a fost destul de inert, dacă nu chiar complice în aceste acţiuni… Aici apare în mod firesc întrebarea: De ce Filat nu-şi penalizează proprii subalterni?

În general, în acest scandal cu implicarea MAI, putem deduce două lucruri: fie MAI este birocratizat, fie a devenit atras de concernul PD-PL al lui Plahotniuc-Lupu, iar Filat habar nu are că-şi pierde miniştrii şi deputaţii la pachet.

Astăzi, Filat se pare că iarăşi dă înapoi. Nu mai auzim nicăieri de raideri, mafie, corupţie, revizuirea structurii alianţei. Zarva s-a terminat la 14 septembrie, cînd CSJ a dat cîştig de cauză MAIB, la care au fost prejudiciaţi acţionari europeni. Dar ce facem cu ceilalţi?

Oare politicienii ne consideră total lipsiţi de creier ca să credem că vinovat de atacurile „raider”, cu 100 milioane euro prejudicii, este judecătorul pensionar din Căuşeni?

P.S. Iulius Cezar a devenit Cezar după ce a trecut Rubiconul. Filat de fiecare dată, dă înapoi. Sau, poate, nu de fiecare dată?

În fine, pledăm şi noi pentru consens naţional. E timpul ca “Antimafia” să se aşeze la o masă cu mafia, raiderii cu antiraiderii, killerii cu antikillerii. Doar aşa vom deveni cu adevărat, o poveste de succes…

Обсудить