VARVARII de la Moldova1. Au inchis MESAGERUL in rusa

Stop, fascismului si nationalismului primitiv, cerem demisia unor intriganti si diletanti care incalca grav drupturile omului

De fiecare data am evitat sa fac careva comentarii vizavi de maniera in care sunt reflectate sau interpretate anumite evenimente, declaratii, de catre jurnalisti. Nu de putine ori in calitate de presedinte FNL Voievod am fost provocat de unii reprezentanti ai mass-mediei si chiar in mod abuziv atacat direct la persoana pentru niste fapte la care nu am luat parte. Sunt constient de faptul ca suntem intr-o perioada de tranzitie iar presa lupta pentru libera exprimare si libertatea de expresie care cu parere de rau este grupata in mare parte in tabere politice. Am respectat oamenii din acest domeniu pentru ca realizeaza o munca enorma si de importanta majora in societate. Informatiile veridice, echidistante, operative sunt neceesare unei societati care incearca sa puna bazee unui stat de drept, democratic. Urmaresc cu atentie postul national de televiziune Moldova1, care in mod normal trebuie sa fie un exemplu pentru celelalte canale tv private in ceeea ce priveste politica editoriala a buletinelor informative, sa aiba o grila de emisie cit mai variata etc. Initial am crezut ca noua echipa venita la Teleradio-Moldova este una profesionista si imuna in ceea ce priveste culoarea politica pe care o reprezinta. Aparentele m-au inselat, si ca IPNA Teleradio-Moldova nu este nimic altceva decit un bonus politic pentru liberali si liberal-democrati, carora putin le pasa de spectatori ci mai mult de imaginea politica. Sunt sigur de faptul ca nu gresesc apartenenta politica a conducerii de astazi a celor din dealul Schinoasei pentru ca unele declaratii facute de liderii celor doua partide sunt implementate cu exactitate. Nu vreau sa discut despre prezenta excesiva a lui Vlad Filat in buletinele informative si a Primarului General Dorin Chirtoaca, de parca nu am avea late teme de discutii sau alti primari in tara care se infruntat cu probleme asemanatoare. Ma rog, sa admitem ca factorul subiectiv persista in orice meserie. Metaforic vorbind, ma intreb de ce piatra din fata Guvernului a fost mutata la Moldova1 ? Mihai Ghimpu si alti membri de partid sunt fixati si obsedati de ceea ce inseamna Rusia, limba rusa, perioada sovietica, comunism -cuvinte cheie in mesajele si dialogurile cu electorii. Aceasta obsesie se rasfringe si asupra Angelei Sirbu si Constantin Marin care au decis recent sa-i puna capat Mesagerului de limba rusa.

Noi de fiecare data am pledat pentru o limba de stat si credem ca fiecare cetatean indiferent de etnie, mai devreme sau ma tirziu, trebuie sa cunoasca limba moldoveneasca (nu ma deranjeaza daca ceilalti ii spun limba romana). Circumstantele istorice si politice au facut sa convetuim pe un teritoriu cu mai multe comunitati care au drepturi similare. Nu putem fi fascisti, xenofobi, radicalisti, ultranationalisti, ipocriti si varvari ca sa nu le respectam dreptul la informare in limba de comunicare a etniiilor, care in Republica Moldova este limba rusa. Suntem intro perioada de tranzitie, multa lume nu cunoaste limba de stat. Avem orase cu o populatie care comunica in limba rusa Comrat, Otaci, Ceadir-Lunga, Bender, Traclia, mai mult sau mai putin Balti.

Ma intreb daca sistarea buletinului informativ Mesager in limba rusa este o provocare politica sau prostie – eu prefer sa cred ca este din mare prostie care poate provoca un precedent, o rezistenta din partea unui grup de oameni carora le este privat un drept. Pina la urma urmei limba rusa este o limba de circulatie internationala, limba lui Dostoevski, Puskin, Oneghin si alti oameni de cultura. Copii de la tara ar avea o sansa in plus de a mai studia o alta limba decit limba engleza sau franceza. Constantin Marin si Angela Sirbu se dovedesc a fi mai romani decit romanii. Probabil nu cunosc ca in statul vecin, Romania, Legea 205 al Administratiei Publice Locale prevede faptul ca fiecare primarie este obligate sa le asigure informatii in limba de comunicare a unei etnii care depaseste 15 % din numarul intreg de populatie. Noi indemnam varavrii de la Moldova 1 sa-si reface grila de emisie sis a-si ceara scuze in fata celor care nu au posibilitate la o ora de vrif sa se informeze in limba de cumoncare a etniilor din R. Moldova. Stop, fascismului si nationalismului primitiv, cerem demisia unor intriganti si diletanti care incalca grav drupturile omului.

Обсудить