Mişcarea de Tineret Voievod – Protestează

Miscarea de Tineret Voievod vine cu un apel catre societatea civila, locuitorii municipiului Chisinau si toti cetatenii R. Moldova care pledeaza pentru pastrarea si reconstructia monumentelor istorice din capitala si dem pe intregul teritoriu a tarii, precum si dezvoltarea zonelor verzi in regiunile urbane. Suntem de parere ca este o problema actuala care vizeaza fiecare persoana care locuieste in capitala sau alt oras din tara. Este inadmisibil ca obiectele cu o valoare istorica incontestabila sa fie lasate in ruine sau demolate. Nu vom admite sub nicio forma sa fie taiate paduri sau distruse parcurile in interesul unor persoane fizice sau companii. Pentru anul 2012 vom desfasura o serie de activitati, iar daca va fi cazul vom protesta si vom colabora cu orice asociatie obsteasca in aceasta directie. Sustinem sub mai multe aspecte activitatea Agentiei de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din R. Moldova si vom elabora de comun acord cu mai multi reprezentanti ai societatii civile un proiect de lege care va sustine restaurarea cladirilor si alte obiecte isotrice.

Eventuale proteste sau actiuni de sensibilizarea populatiei nu vor fi organizate cu scopul de a ataca primarii sau consilierii municipali sau orasanesti ci pentru a gasi o solutie in aceasta directie. Vom protesta impotriva functionarilor publici corupti care prin decizii ilegale ne priveaza de posibilitatea de a locui intrun oras verde, ecologic, cu monumente istorice care exprima realitatea istorica si cultura noastra seculara.

In ultimii 10 ani degradam la capitolul edificii istorice restaurate ba chiar mai mult, unele obiecte de agrement sau sportive cum ar fi circul, stadionul republican, care au o bogata istorie si au fost reprezentative capitalei se afla azi in ruine. Lacul Morilor si alte zone verzi au fost distruse si risca sa se transforme in santiere de constructie sau mormane de gunoi. O asemenea atitudine nu trebuie lasata cu vederea. Noi moldovenii suntem un popor de oameni muncitori, gospodari, primitori. Trebuie sa intelegem ca aceste monumente istorice, zone verzi ale oraselor, edificii, ne reprezinta. Orice nepasare lasa senzatia ca suntem dezorganizati si lipsiti de responsabilitate si cele mai grav lipsiti de cultura si istorie. Suntem o natiune educata insa cu parere de rau mai multor poiliticieni, functionari publici sunt lipsiti de cultura si de simtul esteticului, pe alocuri indiferenti. Trebuie sa ne comportam in strada asa cum suntem si acasa. Consideram ca activitatea noastra va aduna cit mai multe persoane interesate inclusiv asociatii obstesti. Nu ne intereseaza politizarea acestui domeniu de activitate ci rezultatele pe care le putem obtine prin colaborare.

Обсудить