Prin formarea “grupului socialiștilor” în Consiliul municipal Chișinău, grup format de doi tranfugi (ori mai bine spus trădători) din fracțiunea PCRM, un oarecare Pentru Donțov (care nu este membru PCRM) și Elena Danu, pînă mai ieri redacot șef – adjunct al ziarului de partid “Comunistul”, Igor Dodon își scoate masca și developează scenariul de bază al “pragmaticului” nostru Prim Ministru Vlad Filat.
Același scenariu (scris undeva în afara hotarelor Republicii Moldova), aceiași regizori (în frunte cu “pragmaticului” nostru Prim Ministru Vlad Filat, care la rîndul său este secundat de “consecventul lider al socialiștilor” Igor Dodon), același producător ce asigură (parțial) acoperirea financiară (Gherman Gref, conducătorul băncii de stat “Sberbank”) și cu trupă de actori „politici” reînoită, dar de o calitate și mai proastă comparativ cu componența Grupului Abramciuc. E și normal, după preț și calitate. Nu însă calitatea a pusă pe primul plan ....... dar gestul.
Acțiunea de imagine privind crearea grupului socialiștilor în CMC, anunțată de liderul PSRM în data de 30 ianuarie, obținută prin corupere politică și materială a celor doi consilieri de pe listele PCRM, vin să confirme ipoteza subsemnatului, că ea (acțiunea)reprezintă o momeală politică pentru liderii PL și PDM de a se încadra în scenariul propus de Vladimir Filat .
Liderului PL Mihai Ghimpu i se propune să schimbe CALUL pe MĂGAR, mai bine spus, să facă o rocadă între liniștea și gestionarea “după bunul plac” a treburilor în mun. Chișinău, de către nepotul liberal Dorin Chirtoacă și funcția care îi revine conform acordului de constituire AIE-2. În caz contrar, cine știe ce se mai poate întîmpla. Dosare penale și nu numai?! Și se pare că Mihai Ghimpu a înțeles corect mesajul. Declarațiile Domniei Sale au devenit mai cumpătare și mai cîntărite. Nu mai atacă partenerii din AIE -2 dar își direcționează mesajul, foarte straniu,…….. către electoratul protestatar de dreapta. Asta pentru orice eventualitate!
Cu Partidul Democrat și liderul acestei formațiuni Marian Lupu, pentru“pragmaticul” nostru Prim Ministru Vlad Filat și “consecventul lider al socialiștilor” Igor Dodon, lucrurile stau puțina mai complicat.
În primul rînd prin faptul, că factorul uman este de o catitate net superioară în comparație cu Partidul Liberal. În rîndul acestei formațiuni politice sunt politicieni cu experiență și politicieni tineri cu capacitate profesiuonală foarte înaltă, în diferite domenii.
Este necesar de a menționa capacitatea domnului Dumitru Diacov, Președintele de onoare al PDM de a fi foarte abil în discuții și negigocieri, atît cu partenerii din AIE – 2 cît și oponenții săi din PCRM. Pentru confirmarea celor punctuate mai sus, este necesar de menționat, că Domnia Sa este etichetat de Vladimir Voronin drept «СВОЛОЧЬ»! Deși este o etichetă ce redă atîrnarea negativă a unui politician față de oponentul său, în cazul dat mai degrabă este vorba despre un compliment, fie el și spus cam deocheat.
Un alt „pol de greutate politică” al Partidului Democrat este nimeni altul decît Vlad Plahotniuc, care este la rîndul său “magicianul politic financiar” al elitei politice moldovenești. Într-o perioadă și mai scurtă, comparativ cu Vladimir Filat, Domnnia Sa a reușit să devină cu adevărat, politicianul care-i suflă în ceafă permanent domnului Prim Ministru.
În al doilea rînd, liderul Partudului Democrat Marian Lupu estePreședintele Parlamentului și Președinte interimar al Republicii Moldova și numai Domnia Sa are dreptul constituțional de a se adresa Curții Constituționale, pentru constatarea premizelor privind dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.
Tocmai acest dezavantaj administrativ,“pragmaticul” nostru Prim Ministru Vlad Filat, “consecventul lider al socialiștilor” Igor Dodon și liderul regional, bașcanul găgăuz Mihai Formuzal ar fi dorit să-l transforme în avantaj politic, aplicînd loviturin de grație atît PL și PDM cît și PCRM.
Situația e destul de simplă. Dacă Marian Lupu, în calitatea sa de Președinte interimar al Republicii Moldova, sar fi adresat Curții Constituționale privind constatarea premizelor de dizolvare a actualului legislativ, Domnia Sa ar fi cîștigat din punct de vedere politic enorm.
Pentru început, noi nu știm care ar fi fost răspunsul Înaltei Curți, însă care nu ar fi fost rezultatul Marian Ilici ar fost catalogat de majoritatea cetățenilor ca un politician corect, care respectă prevederile Constituției. Acum Domnia Sa este cel VINOVAT de toate relele.
“Pragmaticul” nostru Prim Ministru Vlad Filat, “consecventul lider al socialiștilor” Igor Dodon și liderul regional, bașcanul găgăuz Mihai Formuzal au știut din start că referendumul constituțional, anunțat pentru luna aprilie nu va avea loc. Ba mai mult, pentru a crea condiții de manevră politică și justificare a motivației de bază, care va sta la discursul de justificare a abandonării ideii petrecerii referendumului, liderul PLDM vlad Filat întrebuințează din nou reprezentanții sociatății civile.
Ca și în luna iulie, anul 2001 Domnia Sa încercă să impună o agendă politică proprie, pentru a-și prinde partenerii din AIE – 2 “pe picior greșit” (pentru a cîta oară). “Liderii de opinie” au fost întrebuințați abil de către liderul PLDM și sateliții săi, urmînd ca ei să fie un instrument efficient de manipulare a opiniei publice în caz că vor fi declanșate alegerile anticipate în termeni rapizi, cînd situația social-politică va favoriza partenerii din AIE – 2 și opoziția comunistă.
Dacă Curtea Constituțională va da un răspuns pozitiv (în caz că Marian Lupu se determină să se adreseze ÎNALTEI CURTI) și ar fi fost necesar declanșarea alegerilor anticipate, lunile aprilie și mai asugură Partidului Democrat șansa de a depăși pragul electoral. Acest lucru este bine cunoscut de în sînul cercului de experți, politologi și analiști politici. Mai afectați de instabilitatea politică și situația deplorabilă din economie va afecta în cazul uni scrutin electoral anticipat în primăvară anume Partidul Liberal Democrat și personal Vladimir Filat.
Există mai mulți factori, atît interni cît și externi ce ne permit să facem astfel de prognoze pesimiste pentru componentele AIE – 2. Începînd cu luna iunie-iulie, 2012 atît Partidul Democrat cît și Partidul Liberal vor intra în al “doilea val de cădere liberă” în preferințele electoratului și șansele vor deveni practic nule. În schimb, secundul domnului Filat, trădătorul comuniștilor și prospătul socialit Dodon, fiind înpins de PCRM se va plasa perfect pe electoratul PDM. Așa dar, PDM va fi prins în clește de PSRM și PLDM.
Rezultatul, cred, că este cunoscut de majoritatea experților. Sub loviturile dure, atît din dreapta cît și din stînga, cu întrebuințarea factorului administrativ, financiar și mediatic PDM practic va dispărea de pe arena politică. Toate lucrurile rele și odioase din Republica
Plus la acest capitol și timpul necesar pentru PSRM de ași întări pozițiile, care vor fi foarte necesare pentru viitor.
Dacă Curtea Constituțională va da un răspuns negativ și ar fi permite derularea proceselor politice în Republica Moldova sub egida actualei guvernări, Marian Lupu ar fi obținut un suces politic incontestabil. Acest suces ar permite Domniei Sale, pentru viitorul apropiat, să pretindă și mai departe la funția de Președinte al Republicii
Conform scenariului în cauză, Partidul Socialiștilor va fi nevoit să purceadă la acțiuni de protest similare cu cele ale Partidului Comuniștilor, mai bine spus, Igor Dodon va fi impus să se “bage între seceră și ciocan” (la sigur că va primi cu ciocanul în cap și cu secera peste alte părți ale corpului de bărbat – dacă le are) , situație ce poate deveni pentru el dramatică. În situația creată va fi pus la “respect” și “pragmatucul Filat”, prin faptul că va fi nevoit să suțină inițiativele partenerilor de coaliție.
Cum vor proceda liderii AIE-2 nu este greu de prognozat. Este clar că referendumul constituțional nu va avea loc și acest lucru este bine știut de toți liderii AIE-2. Liderul PLDM Vladimir Filat trage din timp și va pune bețe în roate la toate inițiativele ce ar rezolva criza politică în țara noastră “pînă în pînzele albe”. El are nevoie de un răgaz, măcar pînă în luna iunie, ori ideal pentru luna septembrie.
Petrecerea alegerilor anticipate în luna septembrie ar permite și un posibil referendum constituțional se înscrie perfect în strategia TROICĂI! Conform scenariului “pragmatucului Filat”, Republica
Vă imaginați cine va fi Președintele Republicii
Vă ve-ți întreba și ce vor face cu Marian Lupu și Mihai Ghimpu?! Și din nou ve-ți avea dreptate! La LADA cu GUNOI! Ce se poate întîmpla cu PDM am descris mai sus. Ce se va întîmpla cu PL și liderii acestui partid de dreapta.........ne putem imagina.
Să nu uităm, că PLDM și PPCD fac parte din aceiași familie europeană, Partidul Popular European. Sub loviturile dure ale protestatarilor, care vor umple pînă la refuz în primăvară PAMN și al DOARELOR penale, care sunt instrumentate de o nouă echipă a Procuraturii Generale, din umbră, PL va fi pusă pe butuci. Nu vă vine a CREDE?! Nea Mișu, nepotul liberal Dorin Chirtoacă spuneți PA arenei politice.
Vom troi și vom vedea.
Sunt doar cîtevai scenarii. Sunt posibile și alte manevre politice, rezultatul, însă va fi direcționat spre formarea unui tandem Filat - Dodon. Dacă în Federația Rusă există cu succes un așa tandem, de ce în Republica
Cine poate opri acest dezmăț în Republica