Anihilarea societăţii civile

În Republica Moldova, odată cu schimbarea formatului puterii, societatea civilă, practic, a dispărut. Nu mai observam critici la adresa puterii, rapoarte obiective, monitorizări curajoase.

Материал

Комментарии 8

Войти
 • # Fact
  Anihilarea este definită ca o «distrugere totală» a unui obiect. Cuvânt în sine provine din latinescul nihil (nimic). Prin traducere literala, este procesul în care un obiect este nimicit.
  Termenul este folosit in domeniul fizicii pentru a desemna procesul in care o particulă subatomică intră în coliziune cu antiparticula sa. Particulele nu sunt de fapt «nimicite», ci transformate in alte particule,ceia ce sa intimplat cu persoanele de mai sus.
 • Д
  # Дождь
  Гражданское общество у нас появится через полгода после того, как НПО перестанут получать зарплату.
 • # BoP
  Цырде как аналитику зачет! Как всегда не в бровь а в глаз!
  Бобушка все равно жизнь идет дальше, бобофактики есть показатель направления движения, чем больше вони от подобных тем ближе в цель!
 • Stimate Bogdan aveti deplina dreptate, dar cred ca in curind dupa 2014 se va forma o noua clasa politica< care nimic comun cu Alianta, dodonii, godii etc nu va avea.
 • # ax5555
  В Молдове выражение «гражданское общество» столь же обесценено, как и выражение «принципы и ценности».
 • # Циник
  M-a placut detalizarea oferita de Dl «fact» referitor la procesul de anihilare — daca nu gresesc ceva din cursull de fizica din scoala medie? pardon — liceu. Terminul «anihilare» de fapt se mai foloseste in mai multe sensuri, dar mi se pare ca referinta respectiva este absolut corecta. In ce priveste procesul de transformare pomenit de Dl «fact» el chiar a si avut loc — fostii luptatori inflacarati pentru o economie cu adevarat libera si democratie autentic europeana (desi inspirati financiar de galbenii filantropilor din USAID, Soros Foundation, etc). prin simpla transferare a fundurilor preamuncite in oficiile guvernamentale au inregistrat o transformare dramatica in birocrati autohtoni basarabeini — afaceristi corupri, servitori devotati celor putini si grasi, functionari autoritari si fara pic de scrupule.

  In ce priveste asa numita «societate civica» moldoveneasca, ce putem spune....majoritatea luptatorilor profesionisti pentru granturi se conduc de vechia formula cinica: cine comanda muzica, acela si fu...pardon, danseaza fata.

  Cred ca Bogdan are dreptate in constatarile sale triste — pseudodemocratie, pseudoeconomie, pseudoparlament, pseudo-societate civica.
 • # Postoron
  Tu bogdan islambecovici esti societate civila?, tu esti lingau de cur comunist, uite in oglinda ca ai bataturi la buze de la curul lui varonin, tu esti platit pederastule de rusi sa freci creerii la oameni lepadatura dar nu polotolog.
 • # sprinceana
  Tirdea nu are dreptate. Ca orice nomenklatuchik cauta societate civila in comitete si organizatii. (nomernklaturchik descrie un mod de a gandi...care-i focusat, atunci cand e vorba de societatea civila, doar pe organziatii cu stampila si birou, pe ideea ca societatea civila are stampila, sef de birou si plan cincinal...ONG-urile sunt parte importanta a societatii civile dar nu ii epuizeaza intelesul)/
  Normal ca nu prea este acolo. Este in schimb in alta parte, acolo unde ochii lui Tirdea nu vad — biserica e o societate civila, si una foarte critica, blogosfera plus retele sociale sunt si ele societate civila pentru cine vrea sa vada, societate civila sunt si muncitorii de la Fabrica de Zahar din falesti/Glodeni ce protesteaza impotriva faptului ca nu-s platiti, si prasitorii din Taraclia ce blocheaza drumul national pentru ca cineva nu le-a dat leafa cuvenita pentru munca facuta…