Политика

Назад

Comuniştii îşi taxează electoratul

Todua îi numeşte proşti pe oamenii de la ţară, Tkaciuk îl contrazice: „Aceasta nu este poziţia oficială a PCRM”
Comuniştii îşi taxează electoratul

Deputatul PCRM, Zorab Todua, a declarat recent într-un articol de-al său că „intelectul înalt şi cultul cunoştinţelor” nu e caracteristic pentru moldovenii de la ţară”. Fostul său coleg de partid, socialistul Igor Dodon, a cerut conducerii PCRM să prezinte o poziţie oficială în acest sens, dacă sunt sau nu de acord în privinţa „intelectului redus” al moldovenilor, iar dacă nu sunt, să-l alunge în mod ruşinos din partid pe Zorab Todua.

Extremism comunist

Dodon consideră că PCRM a devenit prin astfel de declaraţii un partid de extremă stângă, radical şi înrăit. „E grav să constatăm că în ultimul timp PCRM se extremizează şi în plan etnic. Una din ultimele declaraţii venite din partea acestui partid ne face să cugetăm profund asupra condiţiei ideologice şi identitare a acestei formaţiuni. Astfel, unul dintre ideologii PCRM, deputatul comunist Zurab Todua, a declarat recent, că „intelectul înalt şi cultul cunoştinţelor” nu e caracteristic pentru moldovenii de la ţară (!). Iar în mod special moldovenii care au făcut studii juridice au determinat caracterul corupt al jurisprudenţei naţionale”, scrie Dodon pe blogul său. „Asemenea declaraţii sunt de o obrăznicie fără precedent, au un caracter defăimător la adresa naţiunii titulare a Republicii Moldova, iar autorul acestora, ideolog al PCRM, trebuie supus oprobriului public”, notează Dodon.

„Proştii” l-au făcut deputat

La rândul său, mai mulţi aleşi locali din partea PCRM s-au arătat revoltaţi de declaraţiile deputatului comunist. „Să se întrebe mai întâi cum a ajuns în Parlament. Lumea i-a încredinţat votul, iar el în loc să mulţumească, ne face proşti!”, s-a revoltat primarul de Hiliuţi, Făleşti, Anatolie Ţurcanu. „Mi-i şi greu să spun că fac parte din acelaşi partid. Noi aici nu avem timp pentru prostii, spre fericirea noastră, suntem mai puţin politizaţi şi ne conducem în primul rând de opinia şi problemele oamenilor”, a spus aceasta. „Nici măcar nu ştiu cine-i acest deputat Todua, n-am auzit de el până acum. Spune prostii, avem oameni deştepţi şi la sate şi la oraşe! Nu pot fi separaţi pe astfel de criterii. Dar, mă rog, e părerea lui”, crede un alt membru PCRM, Valentin Ivanov, primar de Chetriş. „Părinţii mei s-au născut la sat şi eu de asemenea. Ne cam jignesc cuvintele acestea. Posibil i-o fi scăpat aceste cuvinte din neatenţie”, consideră un alt coleg de partid, primarul de Criuleni, Vitalie Onişciuc.

Solicitat de JURNAL, ideologul PCRM, deputatul Mark Tkaciuk, a declarat că încă nu a citit textul unde au fost făcute declaraţiile deputatului din formaţiunea sa. „Evident că aceasta nu poate fi poziţia oficială a partidului”, a declarat Tkaciuk. Acesta a refuzat totodată să comenteze declaraţiile fostului său coleg de partid, Igor Dodon, precizând că e în deplasare şi la întoarcere în Republica Moldova se va documenta în legătură cu acest caz.

jurnal.md