A început dezmățul?

Alegerea președintelui Republicii a finisat procesul de transformare al AIE-2 într-un adevărat cartel politic, în care pachetul de control îl deține PD. Cartelul a finalizat formarea puterii, concomitent cu divizarea tuturor funcțiilor cheie în stat pe principiu de algoritm politic.

Cartelurile și sferele de influență

Amintim, că în ciuda cadrului legal restrictiv în acest domeniu, AIE a divizat în 2011 după algoritm politic Procuratura, Curtea de Conturi, CEC, SIS, care, conform legislației în vigoare, sunt instituții autonome și nu au subordonare politică. În unele cazuri (de ex. CEC), a fost modificat Codul Electoral, pentru a schimba proporția în favoarea puterii. Pentru a putea coordona activitatea cartelului, au fost create organe supranaționale, și respectiv, anticonstituționale – Consiliul AIE (CA) și prezidiumul guvernului, ambele limitînd prerogativele guvernului și a președintelui țării. Respectiv, CA și Prezidiumul sunt instrumente de blocaj și control al executivului. M.Ghimpu, chiar în ziua alegerii președintelui, violînd impertinent principiul statului de drept, a cerut să fie numit chiar el Procuror General, adică, a somat AIE să subordoneze deschis această instituție partidului liberal. Amintim aici, că funcția de procuror municipal, «întîmplător», o deține Ion Diacov, fratele lui D.Diacov.

În paralel, PCRM își creiază propria structură paralelă a puterii – Congresul Civic. Acesta promovează propriul drapel, adică, propriile simboluri statale, creează zone libere de homosexualism, blochează inițiativele guvernului vizînd optimizarea școlilor. Din momentul la care în această structură vor adera și alte forțe politice, ea se va transforma la fel într-un cartel politic, opus AIE. Țara va fi divizată în zone de influență, în care ambele carteluri vor încerca să-și impună supremația.

Democrația – la abator

Dacă pînă la alegerea șefului statului AIE era nevoit să mențină unele aparențe ale jocului democratic, fiindcă exista pericolul anticipatelor, după întronarea lui Timofti, măștile au fost aruncate. Tendințele autoritare au devenit vizibile cu ochiul neînarmat.

Startul a fost dat prin reținerea (arestarea) deputatului PCRM A. Petcov. Chiar a doua zi, la 16 martie, în ziua alegerii șefului statului, a fost bruscat (lovit) în plină figură deputatul PCRM S.Sîrbu. Poliția urmărea spectacolul, fără a interveni. Apoi au urmat condamnarea fiilor lui S.Mocanu, luptător aprig contra lui V.Plahotniuc (Amintim că anterior, au fost condamnați la 8-10 ani Victor și Viorel Țopa, iar mai apoi și S.Mocanu).

La 2 aprilie Secretarul general al PSD a fost retinut de politie, fiind acuzat că avea în mașină 1300 de brosuri antihomosexuale. Acesta a fost recunoscut în calitate de bănuit în baza art. 346 al Codului Penal (!) precum că răspîndea broșuri, care conțin îndemnuri publice spre înjosirea onoarei şi demnităţii naţionale. Ce are homosexualismul cu demnitatea națională, nu prea este clar. Practic în aceeași zi, poliția a efectuat percheziții în două biserici din Bălți, invocînd același pretext. Este probabil unicul caz de așa gen în istoria RM.

Interesant e și faptul, că la 5 aprilie, AIE a decis ca 7 aprilie să fie declarată ziua Libertății. Totul, desigur, e ok. Cu o singură nuanță. Astfel, ipoteza tentativei de lovitură de stat, decade din start, iar membrii AIE capăta imunitate nu doar politică, dar și juridică.

În ziua de 5 aprilie, NIT a fost lipsit de licență. În mod miraculous, cu cîteva săptămîni înainte, se lansează campania de publiciate a altui post TV, care se presupune, că ar fi apropiat aceluiași oligarh. E o coincidență?. Vom vedea. NIT-ul, oricum, are acoperire națională, ceea ce creează suspiciuni firești vizind controlul undei.

Semnale de intimidare au primit și alte instituții media. Tot la 5 aprilie, Reporterul Publika TV, Victoria Kriukova, și cetățeanul RM Iurie Panpuh, au fost declarați complici în cazul evadării bloggerului rus Eduard Baghirov din arest la domiciliu. După cîte vedem, versiunea PD despre implicarea Publika TV în acest scenariu, a triumfat.

Dezmembrarea PCRM-ului

A început reconfigurarea puterii politice și administrative în raioane. La nicio săptămînă de la învestirea lui Timofti, adică la 28 martie, la Florești a fost demis președintele raionului Mihail Rusu (PCRM), încălcîndu-se grav procedura de 2/3 voturi necesare pentru demisie. Președinte devine membrul PD, iar vice-președinte – cumnatul președintelui țării. Cred că și aici e o coincidență, ca și faptul că unul din fii acestuia lucrează într-o structură apropiată faimosului oligarh. Practic, a început operațiunea dezmembrării PCRM-ului, atragerii primarilor și consilierilor acestuia în rîndurile AIE (adică PD). Acelasi fenomen s-a produs in raionul Ocnita. Urmeaza presedintii raioanelor Anenii Noi si Edinet. Astfel, a demarat procesul de consolidare a verticalei puterii, subminarii administratiei publice locale. Paralel, în UTAG, Ana Harlamenco, președintele Adunării Populare și Nicolae Dudoglo, primar de Comrat, părăsesc PSD, și se alătură…PD! Aproape sincronizat, primarul de Ceadîr–Lunga, Nicolae Ormanji părăsește PSRM și se alătură tot la PD. Cu alte cuvinte, PD a răsturnat situația în Găgăuzia, atrăgînd prin mijloace dubioase elita locală în rândurile sale. Lipsit de NIT, presedinti de raioane si primari, PCRM va fi vizibil slabit. Atunci va urma ultima etapa – «extragerea» deputatilor din fractiune «la pachet».
Apoi, va veni rindul lui Ghimpu…

Dezmățul oligarhilor

Dezmățul cel mare a început însă în economie și sfera socială. Văzînd ca pericolul anticipatelor a trecut, anumite carteluri oligarhice, avînd și sprijin politic, au ridicat capul, cerînd ferm compensarea pierderilor electorale, suportate în ultimii 2,5 ani.

Sefii de microbuze au solicitat de la primăria Chișinăului majorarea prețului de la 3 lei la 7 lei. Primarul a promis 5 lei (un truc cunoscut – ei cer mai mult, primarul, «apărînd poporul», le dă mai puțin, dar oricum majorează prețul). Amintim, că pe listele de consilieri la PL e şi directorul firmei de microbuze Ruta Prim.

La începutul lunii curente, cinci companii au depus la ANRE cerere de creștere a prețului la produsele petroliere de 4,1 la sută. Prețul unui litru de benzină ar urma să crească până la 18 lei, iar al unui de motorină – la 17 lei. Remarcăm că printre cele mai mari companii petroliere se numără Petrom (V. Plahotniuc), Rompetrol (I.Sturza) și Parstar Petrol (Mihai Ghimpu).

A crescut brusc și prețul cărnii, în ciuda sărbătorilor de Paște. Or, puterea declara anterior, că Mafia cărnii a fost zdrobită.

La 4 mai, mass –media a informat opinia publică că s-a scumpit energia electrică cu 13%. În joc, este implicat ANRE, Ministerul Economiei și ÎS Energocom, care este intermediar între Cuciurgan și Red Nord. În urma acordului încheiat, profitul curat încasat de aceasta va fi de 10 bani pe KW/h. Este o sumă enormă.

Amintim, că potrivit raportului ANRE din 2012, pierderile tenhologice și comerciale de energie electrică ale RM au constituit în 2011 circa 1,355 mlrd. KW/h, adică aproape 1/3. Deci, apr. 2 mlrd lei au mers în buzunarele cartelurilor, care controlează întreprinderile de stat și serviciile comunale. Adăugați ce sume vor obține de la majorări, plus pierderi în rețea, și obțineți o sumă exorbitantă. În situația creată, schemele funcționează ca ceasul, iar ministrul economiei continuă să vorbească despre necesitatea «unei noi paradigme economice»…

Tot la 5 aprilie a devenit public un alt scandal de proporții, cu implicarea Ministerului Apărării (PL) și Ministerului Economiei (PD). Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea completă a procesului de comercializare a armamentului din dotarea Forțelor Armate (FA) către Armenia a constatat că vânzarea a avut loc cu grave încălcări ale procedurii legale. Potrivit comisiei, armamentul a fost vândut prin tratative directe cu un singur cumpărător, companiei letone „Latspeceksport”, fără desfășurarea concursului de comercializare, contrar prevederilor Regulamentului. În joc au fost puse cîteva zeci de miloane de lei, plus, compromiterea relatiilor cu Azerbaidajunl. Aici una nu este încă clar – care a fost suma comisionului încasat de funcționarii MA si ME…Se zvoneste de suma de 1, 5 milioane euro.

Și asta e doar începutul.

Acum începe era schemelor, fiindcă banii trebuiesc recuperați. Și cei ce vor achita polița, vor fi cetățenii. Iar prețul evident va fi unul foarte înalt.

P.S. Încă un cadou de la PL. La 26 martie Primarul general a lipsit pedagogii de adaosul de 130 lei la salariu. Edilul capitalei a rezistat pînă la învestire, fiindcă exista riscul să nu fie ales preşedintele. Atunci, aveam anticipate, și reveneau comuniştii la putere.

P.P.S. Bugetul Ministerului Transporturilor pe anul 2012 este unul uriaș – 1 024 miliarde lei. Toți banii se vor duce pe reparația drumurilor, nimic pentru drumuri noi. Din acești bani – 80 milioane lei sunt prevăzuți pentru indicatoare și marcaje. Adică, vor fi spisuiți.
Pentru Libertatea TA…

Обсудить