Despre retragerea licentei a postului de televiziune NIT. Declaratia organizatiilor mass-media

Declaratia organizatiilor mass-media privind retragerea licentei de
emisie a postului de televiziune „NIT”

Organizatiile neguvernamentale de media regreta sanc?ionarea dura de catre Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) postului de televiziune „NIT” la 5 aprilie 2012. Decizia de a retrage licenta postulul de televiziune a fost votata cu o majoritate de voturi ca
rezultat al incalcarii repetate a mai multor prevederi legale, inclusiv nerespectarea principiului pluralismului de opinie in cadrul buletinelor de stiri. La 6 aprilie 2012, printr-un comunicat de presa, postul de televiziune „NIT” a anuntat ca transmiterea acestuia atat prin cablu, cat si prin eter a fost oprita de catre I.S. „Radiocomunicatii” care se subordoneaza Ministerului Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor.

Nu avem temeiuri de a califica decizia CCA drept una ilegala, deoarece postul de televiziune privat NIT are carente serioase in respectarea Codului Audiovizualului, buletinele de stiri nu reflecta echilibrat si nepartinitor evenimentele si nu asigura pluralismul de opinie, iar in unele cazuri materialele puse pe post incita la ura. Aceste derogari de la normele legale si deontologice au fost semnalate in repetate randuri de rapoartele tematice ale organizatiilor neguvernamentale din domeniul mass-media, iar CCA i-a aplicat anterior postului „NIT” mai multe sanctiuni pentru aceste incalcari.

Dispari?ia oricarui canal mediatic intotdeauna este un lucru nedorit, pentru ca faptul semnifica o ingustare a pluralismului si diversita?ii
de opinii. Solicitam CCA sa utilizeze aceleasi standarde de apreciere si sa-i trateze egal pe toti radiodifuzorii, sanctionandu-i conform legii pe acei radiodifuzori care nu asigura pluralismul de opinie in stiri. Punctul de vedere al opozitiei politice trebuie sa fiereflectat cu regularitate in buletinele de stiri, iar CCA trebuie sa supravegheze ca radiodifuzorul public si radiodifuzorii privati sa asigure respectarea principiilor echilibrului, echidistantei si obiectivitatii, asa cum prevede Codul Audiovizualului.

Declaratia este deschisa spre subsemnare si altor organizatii neguvernamentale a societatii civile.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociatia Presei Independente
Centrul de Investigatii Jurnalistice
Centrul Acces-Info
Comitetul pentru Libertatea presei
Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte

Обсудить