De ce AIE compromite propriul guvern

Alegerea președintelui țării, din păcate, nu a soluționat problema crizei politice din țară. Războiul politic continuă, blocajele guvernamentale sunt pe linie ascendentă, chiar dacă premierul Filat și Vlad Plahotniuc au semnat “armistițiul”.

Premierul Filat riscă să piardă definitiv războiul cu oligarhii. Or, oligarhii se opun reformei în justiție, (prin controlul Consiliului de reformare a Justiției), depolitizării organelor de drept și de forță, demonopolizării economiei (de unde își extrag profiturile). Guvernul este blocat prin consiliul alianței, prezidiu. Prin alegerea președintelui țării, Filat riscă să fie redus integral la tăcere, prin iminența demiterii…

PD, secundat uneori și de PL, continuă strategia de concentrare a resurselor politice și economice, blocare a guvernului și de sabotare a unor proiecte de legi strategice. Astăzi avem cîteva sute de proiecte de legi care din varii motive sunt blocate. În consecință, se compromite reforma și modernizarea sistemului. Astfel, sunt blocate de mai multe luni de zile proiectul de lege cu privire la piețele agricole, care prevede demonopolizarea acestui sector important, proiectul de lege 2401 – cu privire la modificarea legii învățămîntului, finanțarea administrației publice și codul muncii și multe altele.

În schimb, democrații, prin ministerul muncii și protecției sociale, propun proiectul de lege 691 cu privire la anularea compensațiilor nominative pentru toate categoriiile sociale, cu excepția veteranilor de război (care au mai rămas cîteva sute) și a participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. Acesta este prezentat ca fiind din numele guvernului! Scopul este evident – V.Buliga speră astfel să responsabilizeze guvernul, aruncînd pe seama acestuia handicapurile din propriul minister. În viziunea noastră, asemena proiecte sunt adevărate diversiuni sociale, care lipsesc zeci de mii de oameni de surse de supravețuire. Acest demers este ipocrit și cinic prin definiție, fiindcă operînd reduceri pentru cetățenii de rînd, reprezentanții alianței și-au majorat recent propriile salarii cu 50%, oferindu-și și premii de 1480 lei pentru sărăbătorile de Paște! Astfel, președintele țării, Nicolae Timofti, va primi un salariu lunar de 15 000 lei. Președintele Parlamentului, Marian Lupu va ridica la sfârșitul lunii un salariu de 13 000 lei, deputații – câte 10 500 lei. Prim-ministrul va primi lunar 13.000 lei, iar miniștrii vor încasa la sfârșitul lunii 10.500 lei. Salariul primarului general Dorin Chirtoacă va constitui 10.500 lei.

Nu mai vorbesc deja de lucruri care frizează absurdul. Blocînd legile ce țin de demonoplizarea economiei, reforma justiției, etc., deputatții PL pun pe agenda parlamentului legi despre castrarea chimică a pedofililor, penalizarea clienților care beneficiază de serviciile prostituatelor, penalități pentru publicitate în limba rusă, proiecte de legi, prin care obligă administrația publică să răspundă la petiții doar în limba de stat. Mă voi abține de comentarii că asemena demersuri sunt anticonstituționale și antieuropene prin definiție. Important este altceva. Oare acestea sunt cele mai stringente probleme de pe agenda publică? Poate am rezolvat și problema sărăciiei, locurilor de muncă, criminalitățăii, corupției ascendente?

Am rămas surpins, cum Filat a nimerit în izolare cu legea antidiscriminare, care este strategică din pespectiva obținerii regimului liberalizat de vize. Astfel, în opinia publică, Filat a apărut ca apărător al gaylor, pe cînd Lupu, care subit, și în ultim moment, a refuzat votarea legii – apărător al valorilor tradiționale. Chiar și cel mai «proeuropean» partid al AIE – Partidul Liberal, s-a pronunțat recent prin gura lui Dorin Chirtoacă pentru respingerea acestei legi. Respectiv, devine clar, că oligarhii de la putere doresc astfel compromiterea propriilor parteneri de alianță. Repet: personal sunt rezervat față de conceptul de orientare sexuală. Dar AIE, fie își asumă o poziție comună, fie își schimbă denumirea, sau poate și locurile cu cei din opoziție.

Continuă blocajul guvernamental, lipsa disciplinei și samovolniciile în guvern. Ministrul Apărări (PL) semnează contracte dubioase cu Armenia, Ministrul Economiei (PD) este implicat în scandaluri și scheme energetice, Ministrul Educației (PLDM) implementează istoria romanilor, fără consultări prealabile cu premierul, lipsește la ședințele guvernului. Ministrul Culturii (PD) este prins beat la volan, Ministrul Transporturilor (PL) tergiversează reforma low-cost și renovarea magistralelor strategice, luptînd și pentru controlul agenției aviației civile. Ministrul tineretului (PL) face lobby în interesele cazinourilor, scutindu-le de plata impozitelor. Prejudiciul statului – cca 50 mln lei!. Ministrul protecției sociale în loc să propună soluții pentru ameliorarea vieții celor săraci și defavorizați, propune proiecte de reducere a compensațiilor nominative, intrând în conflict pe acest segment cu deputații. Ministrul Afacerilor Interne (PLDM) participă la show-ri televizate, în care se expune din postura de expert despre evenimentele din 7 aprilie! Îi amintesc ministrului, că în 2010, numărul crimelor a atins cifra de 33 402, fiind în creștere senzațională comparativ cu 2009, cînd erau doar 25 655.

Primarul general nu a reușit să aprobe bugetul municipiului Chișinău, ceea ce iarăși periclitează relațiile cu FMI, devenit tot mai dur și auster în planul condițiilor financiare. Cauza pare a fi simplă: primarul dorește să concentreze în propriile mîini toate funcțiile din cadrul primăriei și a CMC. Deci, și resursele.

Deși nu are timp și probabil abilități pentru crearea locurilor de muncă în municipiu, reparația drumurilor, ameliorarea serviciilor comunale, primarul umbrește toți politicienii din RM la capitolul PR și declarații incendiare, care doar compromit guvernarea per ansamblu. Dacă nu vrei să ajuți propriilor parteneri din alianță, pentru ce să le încurci? Nu înțeleg.

Ba Chirtoacă numește 7 aprilie că e zi a lașității, ba cere interzicerea vizitei lui Rogozin, fiind și umilit prin vizita acestuia. Ba Chirtoacă se supără pe guvern, pentru că nu-i dă bani suficienți, dar totodată singur nu negociază nici cu guvenul, nici cu consilierii CMC, creîndu-și cu grijă imaginea de JERTFĂ. Suntem și noi umiliți alături de primar de vizita lui Rogozin…Păcat că primarul nu s-a simțit umilit, cînd i-a lipsit recent pe dascălii municipiului de cele 130 lei adaos la salariu, sau pe cei săraci de compensații la căldură.

Premierul încearcă să rupă blocajele, dar fără prea mare succes. Pozitiv e faptul, că cel puțin încearcă. La 5 aprilie, Filat îl demite pe vice-ministrul economiei Ilarion Popa (membru PLDM, profesionist de marcă), pentru că acesta, nu a asigurat semnarea la timp a contractelor de achiziţie a curentului electric. De fapt, responsabil de situația creată era V.Lazăr. Aluzia era clară: Astfel, Filat solicita subtil demisia lui Lazăr. Acțiunea, însă, nu a avut rezultat. V.Lazăr, în ciuda scandalurilor cu livrarea energiei electrice și cu livrarea de armament Armeniei, își păstrează funcția. Pe cînd în interiorul PLDM mulți membri de partid au rămas debusolați.

Mai mult. Există presupuneri, că oligarhul reușește atragerea în sfera sa de influență a Ministerului Educației și a MAI. (În 2010-2011, acesta îl controla pe A.Tănase, ministrul justiției, PLDM). Doar un exemplu: descinderea poliției în bisericile din Bălți a fost o operațiune bine planificată a unor oficiali din MAI, pentru a compromite PLDM.

În situația de blocaj, sabotaj și compromitere a reformei, executivul devine semifuncțional, reforma trenează, creșterea economică e firavă. Filat, se pare că va fi pus degrabă în fața alegerii: fie pornește lupta cu schemele, corupția și monopolurile, fie va trebui să-și dea demisia. A treia cale nu există. În caz contrar, va repeta destinul politic al lui Ion Sturza.

Обсудить