Este Republica Moldova un stat totalitar?

Pînă în 2009 comuniștii erau acuzați de actualii democrați de totalitarism. Acum situația este inversă – comuniștii îi acuză pe democrați exact de aceleași păcate. Periodic, liberalii revin la tema totalitarismului comunist. Apare întrebarea – ce fel de regim avem în RM?

Recunosc – nu am nici o plăcere să polemizez cu politicienii din Republica Moldova. Răspunsul e simplu: de fiecare dată cînd aceștia fac declarații, fie trișează, fie aberează, fie mint cu nerușinare.

Să luăm una din cele mai des întâlnite aberații, promovate cu spumă la gură de liberali. În viziunea acestora, în RM în 2001-2009 am avut un sistem totalitar! Mai mult, unii din ei propun cu tupeu să condamne crimele totalitarismului produs de PCRM printr-o declarație a parlamentului. La rîndul sau, liderii PCRM si PSD afirmă, ca de fapt totalitarismul l-au instaurat cei din actuala alianță. Partea proastă constă în faptul, că și unii analiști politici operează cu asemenea scheme propagandistice. Respectiv, în loc să limpezească lucrurile, aceștia și mai tare le complică.

In primul rînd , le-aș recomanda acestor actori să-i mai lectureze pe Hannah Arendt, Zbigniew Brzezinski, Juan Linz ,Carl Friedrich, Eric Hoffer. Aceștia accentuează, că totalitarismul presupune existenta unui singur partid, unei ideologii monopoliste, a unui aparat represiv, a lagărelor de concentrare, a economiei planificate. Aici apare o intrebare firească – cîte lagăre de concentrare am avut în 2001-2009 și cîte avem azi? Am avut doar un singur partid? CXiti lideri politici au fost lichidati?

Dar să lăsăm la o parte teoria politica. Sa operăm cu date, nu cu opinii și aberații. În practica mondială sunt utilizate mai multe instrumente de măsurare a regimurilor politice. Primul este elaborat de Universitatea Maryland, care anual produce coeficientul Polity IV.
Conform acestui coeficient, in 1998 RM avea 7 puncte, in 2002 -7 puncte, in 2009 -8 puncte, în 2010 – tot 8. Scorul de 7-8 puncte se traduce ca democrație, sau mai exact – predominanţa elementelor democratice.

Să luăm un alt instrument de prestigiu – studiile realizate de corporația britanică Economist Intelligence Unit , care operează cu termenul consacrat internațional deDemocracy Index. In 2006, cînd prima data apare acest indicator, R.Moldova acumulează 6.50 , locul 62 în lume, in 2008 – 6.50 puncte, locul 62. In 2010 acest indicator pentru RM e de 6.33, locul 65 în lume, in 2011 6.33 puncte, locul 64. Astfel, Moldova este clasata la categoria democrație defectuoasă, alături de Franța, Italia, Bulgaria, România.

Și acum ultimul indicator, elaborat de Freedom House. Amintim, că această organizațieoperează cu așa noțiuni ca state libere, semilibere, nelibere. Daca un stat are 4 puncte, este un regim hibrid, deci semi-autoritar, 5 puncte este un stat autoritar semi-consolidat, daca 6 –autoritar consolidat, etc. Iată punctajul nostru:

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

Ratingul democrației

4.50

4.71

4.88

5.07

4.96

4.96

5.00

5.07

5.14

4.96

Daca vom privi atent tabelul, observăm ca în 2005, 2008, 2009, 2010, RM era un stat autoritar semi-consolidat, in ceilalți ani fiind un sistem hibrid, sau democrație defectuoasă, cum ar spune cei de la EIU.

Constatăm, că și pe timpul PCRM, și pe timpul AIE, avem grave probleme cu democrația. Totodată, nu avem sistem totalitar sau dictatură pură, consolidată, cum e in Corea de Nord, Turkmenia, Qatar, Zimbabwe , Libya.

Deci, inainte de a face declarații, mai uitați-vă, dragi politicieni, la propriile performanțe. Țara de 20 de ani se zbate în semi-autoritarism. Fiecare partid, care vine la putere, în loc să democratizeze sistemul, se straduie sa fortifice elementele autoritare, utilizind aceleasi pîrghii – oprimarea mass-media, presiuni asupra oponenților, subjugarea justiției, fraudarea alegerilor, modificarea abuzivă a Codului Electoral. Și daca cineva crede, că prin declarații și condamnări ale totalitarismului va deveni în mod automat mai democrat, greșește. Mai degrabă se va plasa pe poziția de clovn al Europei.

Decît să aberați despre totalitarism, mai bine reformați justiția (în loc să cereți pîrgii), demonopolizați economia (în loc să controlați schemele), adoptați legea opoziției (în loc s-o excludeți din procesul politic), introduceți aquis-ul comunitar (în loc să vă faceți vacanțe permanente).

Iar democrația va veni. Treptat, de la sine…

Обсудить