Spamerii politici

Politicienii Republicii Moldova sunt astăzi prezenţi peste tot. La TV, radio, în ziare, internet. În loc sa producă performanta, să stea zi si noapte pe teren, pe şantier, la întreprinderi, în sate, să asculte si sa rezolve problemele oamenilor, aceştia zi și noapte se afişează la diferite show-uri, se întrec în declaraţii, oferă comentarii, cel mai des lipsite de sens si discernământ. Televiziunile fiind controlate politic, evită să invite acei actori politici sau civici, care le creează neplăceri boşilor, aşa încât, aceştia vociferează sub formă de monolog aberaţii la pachet, care nu are cine le taxa, combate sau cel puţin pune la îndoială.

La un moment, am crezut că internetul si blogosfera ramân unicele domenii în care nu au intrat și nu o domină politicienii, în care s-a păstrat libertatea de exprimare, posibilitatea unei comunicări deschise cu cititorul. Din acest considerent am decis sa-mi deschid un blog. In scurt timp, am constatat cu stupoare, că și pe blogosferă au început sa apăra cu zecile bloguri ale diverşilor politicieni, parașutați de anumiți oligarhi, în regim de urgență pentru a ține sub control și acest domeniu. Fiindu-le puţin controlul TV, aceştia au decis să coboare si in spaţiul virtual.

Nu zic, e bine când politicienii au blog. Devin astfel mai deschişi, mai interactivi, conectaţi la realitate. Dar ceea ce observ in blogosferă, e cu totul altceva.

Iniţial am sperat că aceşti politicieni vor aduce în discuţie subiecte fierbinţi, ne vor explica agenda parlamentului, ne vor spune despre esenţa unor proiecte de legi, ne vor dezvălui conţinutul unor tratate pe care până in ziua de azi au un caracter semisecret. Spre exemplu, tratatele dintre România si Republica Moldova, semnate in domeniul militar, in domeniul colaborării serviciilor secrete, in domeniul integrării europene. Am sperat să aflu, care este in realitate datoria externa a tarii (1,2 mlrd dolari, sau 2 mlrd, cum vehiculează CACD?). Pe ce se duc banii? Care este randamentul granturilor si creditelor? Ce s-a mai discutat intre Filat si Șevciuc? Care este situaţia cu proprietăţile RM in Ucraina, si care sunt dedesubturile afacerii cu cedarea traseului Palanca?

Din păcate, sunt constrâns sa constat, că nici unul din aceste subiecte fierbinţi nu este propus spre discuţii. Aceşti indivizi foarte rar (sau practic deloc) îsi scriu singuri textele. Mai mult. Ei nici nu produc propriile opinii, idei de valoare, critici. «Opinia» acestora reflecta cu o fidelitate umilitoare poziţia partidului, iar cel mai frecvent, a liderului acestuia. Majoritatea acestor indivizi nu se sfiiesc sa-și laude fără echivoc şefii, sa-si elogieze la fiecare pas partidul, chiar daca performantele acestuia se apropie de punctul zero. Unii din ei produc câte doua, uneori si trei postări pe zi, una mai insipida ca alta. Cu mici excepţii, aceste poştari nu au substanţa intelectuala, sunt castrate din punct de vedre teoretic si lipsite de plusvaloare practica. Astfel, cititorul este informat despre faptul, ce crede partidul X despre vreme, ploaie, primăvara, comunişti, marțieni, români, ruşi si in mod deosebit, unire. Zi si noapte acești spameri, de orientare in special liberala, dar nu numai, scriu despre tot ce face politicianul dat (a strănutat, s-a scărpinat, s-a spălat, a mâncat, s-a epilat, striptiz a dansat, cu cumătrul s-a certat). Și toate-s prezentate opiniei publice.

Fiecare al doilea articol de pe aceste bloguri este o lamentare la faptul, ca prea puțin sunt chemaţi la TV, si daca sunt invitaţi, de ce nu vorbesc doar ei…In special, spamerii au ce au cu Publika. Nici un cuvânt de Prime, EU-TV, ALT-TV… De ce oare? Sau poate acesta si este scopul existentei lor?

Când a apărut filmuleţul cu 7 aprilie, aceștia au început să-l laude deschis, fara a se sfii ca se compromit. Când apare câte un articol analitic, in care se arata schemele oligarhilor, furturile de milioane, fărădelegile, spamerii apar in maximul 2 ore, afişând câte 3-4 articole. Scopul e simplu – să deplaseze articolul cu pricina mai jos, astfel, incât acesta sa dispară de pe voxpublika, unimedia sau protv cât mai rapid posibil. Totodată, să sustragă atenția de la delapidarile de proportii, problemele reale. Spamerii posteaza sub fiecae articol mai citit de pe net comentarii cu pozitia propriului sef, fapt ce compromite discuția la subiect.

Spamerii politici au o armata întreaga de mercenari, sau troli, platiti cu ziua, care sub acoperirea nikului, toarna zoi, înjură, te fac cu ou si cu oțet, daca îndrăznești să critici partidele pe care le deservesc.

Personal, mă bucur când vad aceşti troli, fiindcă, cel mai des, sunt integral lipsiţi de creier. Unicul argument pe care-l pot aduce, e de genul cit te-a plătit politicianul x sau y. Personal, sunt acuzat că sunt concomitent, comunist, anticomunist, filatelist, socialist, psd-ist, iar uneori, pdm-ist.

Deci, nici un contraargument la subiectul articolului. În cel mai bun caz, încearcă sa te taxeze din punct de vedere lingvistic, si, ironia sorții, producând ei înșiși zeci de greşeli gramaticale…

Mai devreme sau mai târziu, spamerii nu vor ține piept competiției. Chiar dacă au mercenari, troli, care le elogiază nonvaloarea.

Обсудить