Constantin Tănase: Dodon trebuie ajutat să moară

Aceştia trebuie să se folosească de moment şi să contribuie pe toate căile la reducerea influenţei PCRM asupra vieţii politice.

Nu e un secret că PCRM s-a opus permanent vectorul european al RM şi se va opune şi în continuare. E bine cunoscută poziţia distructivă a acestui partid în problemele identitare. De aici reiese un lucru simplu: AIE trebuie să folosească această cădere liberă a PCRM-ului pentru a accelera ritmul reformelor care ar asigura aderarea RM la spaţiul european de valori.

Legată direct de disoluţia PCRM e chestiunea aşa-zisei „reformatări a puterii” (sintagmă discutabilă din punct de vedere lingvistic, fiindcă reformatare înseamnă cu totul altceva), reformatare care însemnă de fapt înlăturarea de la guvernare a actualei AIE. Un rol activ în această direcţie îl joacă omniprezentul şi neogoitul moldovean socialist şi antiromân Ig. Dodon. După ultimul acces de antiromânism a născut sloganul „Moldova fără oligarhi, Moldova fără unionişti". „Moldova fără unionişti” este o lozincă xenofobă şi rasială, conţine un îndemn deschis la ură socială faţă de „unionişti”, care nu sunt la putere ca să salvezi Moldova de ei... Dodon a spus deschis că prin „reformatarea puterii” el înţelege scoaterea de la guvernare a PL-lui, partid care a ajuns în Parlament pe cale legitimă, a participat la formarea AIE-1 şi AIE-2 şi care reprezintă interesele legitime ale unei bune părţi de electorat. Deocamdată, anume Dodon nu reprezintă pe nimeni în Parlament, el, pretinsul apărător al „statalităţii moldoveneşti”, în realitate este o sculă în mâna străinilor cu care se încearcă distrugerea acestui stat. Ca să-şi realizeze acest vis, Dodon are nevoie de o fracţiune proprie, socialistă, în Parlament. Recent, la o televiziune, Dodon s-a lăudat că „până la sfârşitul acestui an, PSRM va avea formaţiune în Parlament”.

Din această perspectivă este cu totul periculoasă ispita unor partide din AIE de a-l folosi pe Dodon (şi pe Mişin) în reglările de conturi intestine, joc iresponsabil care se poate încheia cu formarea unei noi majorităţi parlamentare, în care cuvântul decisiv îl vor avea transfugii din PCRM. AIE nu trebuie să-l ajute pe Dodon să-şi tragă o fracţiune proprie, fiindcă astăzi R. Moldova are nevoie de altceva, nu de un Dodon ghidat de Moscova, reactiv, oportunist, demagog, xenofob... Dodon nu are nicio şansă să intre în viitorul parlament fără sprijinul direct sau indirect al AIE. El trebuie, politiceşte vorbind, lăsat să moară. Şi nu numai lăsat, ci chiar ajutat, deoarece Dodon şi Europa, Dodon şi democraţia, Dodon şi civilizaţia sunt noţiuni incompatibile...

Обсудить