Raportul primarului Chirtoaca – un show de prost gust

La 19 iunie primarul general al urbei s-a afişat in fata cetăţenilor, oferind un raport al primului an de activitate. Seara l-am văzut deja la Fabrika, ca de obicei iritat, înfumurat, agresiv, supărat pe toata lumea. S-a certat cu Ion Grosu, l-a insultat pe Igor Botan, s-a răstit la Natalia Morari, cu greu s-a reţinut de a tăbărî cu pumnii peste oponentul său comunist Todercan. Și asta in ciuda siluetei de «sahist» pe care o are…

De fapt, primarul a suferit o metamorfoza vizibilă. Chirtoacă din 2006, și cel din 2012 – sunt persoane totalmente diferite. Nimic nu a mai rămas din tactul, politeţea, empatia, autocritica și raţionalitatea de altă dată.

De fiecare dată rămîn uimit de calificativele pe care le ofera primarul, si limbajul licentios utilizat. Ba primarul se încaieră cu bloggerii, numindu-i «râsuri», ba declara ca Baghirov este un “mrazi”, ba se supără foc pe soferii care-i atrag atentia la calitatea drumurilor, turnindu-le generos zoi in cap, ba indeamnă cetățenii care l-au votat, sa nu-și lase «excrementele prin parcuri».

Primarul este permanent antrenat în diferite razboaie si cruciade, pe care doar el le intelege, și care, doar pentru el au sens și discernamint. Inițial a luptat cu guvernul comunist, apoi cu cel al lui Filat. A început razboiul cu pensionarii, ca mai apoi să se focusesze pe caini, sau mai précis, pe castrarea acestora.

Fiecare acțiune a primarului devine motiv pentru un PR țipător și isteric, ce depașește orice limită a bunului simț. Astfel, în luna februarie 2012, mulți bloggeri au surprins un peisaj ridicol: 2 muncitori lucrau la o porțiune de 3 metri de canalizare de la gara feroviară. In timp ce 2 indivizi lucrau, vreo 8 inspectau, printre care si Chirtoacă. Cu acest prilej a fost chemat și Dirk Schuebel, si alți indivizi suspuși. Gurile rele spun, că primarul cu greu s-a lasat convins sa nu-l cheme si pe Barak Obama la acest șantier «al mileniului».

La 28 martie, primăria lanseaza încă un show de prost gust. Aceasta a decis să agăţe de stâlpi sau copaci cosuri de gunoi. Autorităţile municipale au invitat toată presa pentru a se lăuda cu instalarea a două coșuri de gunoi, montate pe piloni chiar în faţa sediului Primăriei. Cele 2 coșuri au fost aduse din România, având un prêt, de parca ar fi fost poleite cu aur – între 24 si 54 euro fiecare!

Pe lângă show-ul de doi bani, funcționariii de la primărie se încurcau în declarații. În timp ce consilierul primarului, Oleg Cernei, susţinea că încă 390 de astfel de coșuri de gunoi vor fi procurate săptămâna viitoare, şeful Direcţiei Locativ Comunale Petru Gontea îl contrazicea, declarind ca nu sunt bani! Dar ce contează banii, când ai așa o încărcătură simbolică!

Despre «realizările» europrimarului

Primarul a prezentat o listă cu vreo 60 de realizări, în care a inclus totul ce se putea include: de la spălatul pe dinţi de dimineaţa, prezentat ca o realizare unicală, pînă la măturatul zilnic al străzilor de câtre lucrătorii SEL-urilor, care oricum se realiza – cu sau fără Chirtoacă.

Dar să le luam pe rând. Cum declara S.Urechean, noul primar nu va duce capitala spre sfirșitul lumii, dar nici minuni sau lucruri deosebite nu va face. Or, in 2006 toţi aşteptau de la Chirtoaca o capitală europeană, salturi in postmodernism, reforme profunde. Din păcate, Urechean a avut dreptate. Evident, ca meritul real a lui Chirtoaca e in faptul ca a menţinut funcţionalitatea tuturor subdiviziunilor primăriei, nu a permis instaurarea haosului, cum credeau unii din oponenţii săi înfocaţi. Activitatea primăriei a mers in regim stand by, adică inert. Salturi, proiecte strategice, reforme profunde, investiţii de proporţii, nu s-au produs. Nu au fost ridicate nici scoli, străzi, linii de troleibuze noi. Nemaivorbind de metrou, linie de tramvai, parcări multietajate, chiar daca au fost promise. Aici îi dau dreptate lui Igor Botan, care a declarat in timpul aceleiaşi emisiuni: «Ceea ce faceţi dvs e adaptarea Primăriei la condiţii de austeritate. Şi punct, mai mult nu e nicio reformă. Dacă aţi fi vrut să faceţi reforme, demult aţi fi înaintat o iniţiativă privind statutul special al mun. Chişinău. Dacă le-aţi fi promovat prin partidul de la guvernare al cărui vicepreşedinte sunteţi, atunci ar fi fost reforme».

În 2011, în plină campanie electorală, primarul se lauda cu troleibuzele procurate. In 2012, după un an de activitate, raportează acelaşi lucru. De fapt, troleibuzele au fost procurate în credit, și nu datorită unor venituri fabuloase care s-ar fi acumulat la primărie în urma reformelor. Asemenea «performante», pe care le vor achita alții, poate avea fiecare. Pur si simplu, predecesorii au fost ceva mai responsabili.

La emisiunea Fabrika primarul nu a ratat ocazia să se laude că mirosul urât din capitala a dispărut. Din păcate, nu este chiar aşa. Mirosul doar s-a diminuat, ori preţul pe care-l vom achita pentru aceasta performanță dubioasa, va fi unul înalt. Substanţele chimice utilizate la staţia de epurare conţin cancerigeni periculoşi, care pătrund în apele subterane. Care vor fi efectele e clar de la sine.

O altă realizare a primarului este reducerea cheltuielilor administrative cu 30%, și salvarea întreprinderilor municipale de faliment. Bravo. Dar a uitat sa menţioneze, ca aceste cheltuieli au fost transferate pe seama cetăţenilor. Astfel, plata pentru transportul public s-a majorat de 2 ori, deservirea blocului – 4 ori, apa – la fel, agentul termic – de doua ori (de la 500 la 980 lei), fiind reduse dramatic si compensaţiile. Compensaţii astăzi primesc vreo câteva mii de familii, în urma unor umilinţe fără precedent. Chiar si pensionarii și-au recăpătat circulaţia gratis în urma unor lupte acerbe cu primarul. Instalarea contoarelor de câtre Apa Canal, a fost pusa tot pe seama cetăţenilor, ce este o sfidare crasa a bunului simt, dar si a cadrului normativ existent. Sincer vorbind, interesele monopoliste se văd de la o poștă.

La fel, Chirtoaca nu a vorbit nimic despre anularea din 2012 a ajutoarelor de 130 lei pentru pedagogi. E și normal. Alegerile vor fi peste 3 ani. In preajma alegerilor, le va introduce din nou.

Deşi a promis ca va oferi anual câte 2500 apartamente, a oferit prin ipoteca, doar 120. Chipurile, cetăţenii nu pot argumenta în fața băncilor salariile pe care le obţin. Da primăria, ce, nu poate apărea în calitate de garant?

Nu vreau sa mă axez în acest articol pe calitatea reparaţiei străzilor (vezi Alba Iulia), efectuată de firme dirijate de acoliţii primarului (Edilitate, în care era prezent si Ion Ciobanu) sau de firme ce aparţin deputaţilor AIE. Nu doresc sa-l mai întreb pe primar despre scandalul cu Parstar, firma Avicola, chioscurile Cebacot si Magapress, firma de publicitate Aldora Art, interesele căreia «doar uneori» sunt promovate de Lucian Chirtoaca, si care strimtoreaza concurenţii prin pârghii administrative. Las in umbra si activitatea lui Nistor Grozavu, care desi implicat in mai multe scandaluri de corupţie, își menţine funcţia, fiind in schimbul său sacrificaţi nişte spiriduşi de 20 de ani (vezi cazul cu juristul primăriei, sacrificat, pentru că nu se «împartea» cu «dobînda»). Lăsam pe conştiinţa europrimarului. Sper ca o are.

P.S. In 2011 la alegerile locale, primarul a pierdut lupta in Chişinău, fiind sprijinit masiv de suburbii, de altfel, in condiţii dubioase. Șeful comisiei electorale Chişinău, i-a dat atunci victorie din primul tur lui Dodon. Apoi, după nişte pumnii buni primiţi după cap, acesta a luat apă în gură, iar seful CEC a declarat turul doi…Deci, după o așa «victorie», primarul ar trebui să fie mai modest.

Speram, ca pe viitor primarul va face mai puțină politică si populism, si mai multa administrare. Si va fi mai reconciliant. Ca un adevărat primar european.

Обсудить