Cînd se va elibera mass-media de servilism?

Despre faptul cît este de «liberă» și «impațială» mass –media din Republica Moldova s-a scris mult. Sincer, îmi este milă de acei indivizi, care declară în continuu și cu tupeu, că mass-media în Moldova e pluralistă și independentă.

Cu regret, asemenea aberații impardonabile sunt vociferate pe toate posturile, și ce e mai grav, sunt generos tirajate de proprietarii acestor televiziuni. Pentru a evita polemicile sterile, ofer pentru început un singur argument: cercetările internaționale. Caracterul nedemocratic al spațiului public moldovenesc e confirmat de prestigioasa organizație internațională Freedom House. Astfel, din tabelul de mai jos rezultă, că mai mulți ani la rînd, mass media din RM a fost neliberă, doar în 2002 -2003 și în 2011-2012 a devenit parțial liberă.

anul

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

categoria

Parțial liberă

Parțial liberă

neliberă

neliberă

neliberă

neliberă

neliberă

neliberă

neliberă

Parțial liber

Parțial liber

Piața mediatică e una de monopol

Cum poate, domnule, să fie mass-media independentă, în situația în care piața mediatică este totalmente monopolizată, fiind controlată de cîțiva proprietari, toți cu conexiune politică? Astfel, asociația Apollo a demonstrat cu lux de argumente, că mult stimatul păpușar, este proprietarul a cinci radiodifuzori cu acoperire națională: tv Prime, 2 Plus, Canal 3, precum și a posturilor radio Prime FM și Maestro FM. Deci, din cele șase posturi radio cu acoperire națională, două aparțin lui V.P., iar din cele șase posturi TV cu acoperire națională, trei aparțin aceleiași persoane”.

O altă persoană fizică – D.L., conform aceleeași asociații, este proprietarul și beneficiarul final a șapte radiodifuzori naționali și locali: Hit FM, Radio Stil, Radio Alla, TV Dixi, TV-6 Bălți, Super TV și Mega TV.

Un al treilea proprietar –O.V., controlează NIT. Un al patrulea – C.L. –TV7 și TNT. Un cartel politic liberal are la cheremul sau EU-TV si ALT-TV.

CCA deși a fost sesizată despre fenomenul monopolizării pieții mediatice și aservirii mass-media de către grupurile politico-oligarhice, nu a luat atitutinde. Or, ”potrivit art.66 al.4 din Codul audiovizualului, o persoană fizică sau juridică, din țară sau din străinătate, poate fi investitor sau acționar majoritar direct sau indirect la cel mult doi radiodifuzori de diferit tip”.

Deci, întrega piață este controlată de 5-6 media holdinguri, aflate la cheremul cartelurilor politice. Din considerente politice acestea au distrus media holdingul communist, pentru a rămîne pe vecie la putere.

Despre care independență și libertate a opiniei mai putem vorbi în așa situație? La Prime, Marian Ilici și Vlad Plahotniuc sunt arătați zilnic de 4-5 ori în fiecare emisiune de știri, iar uneori și mai des. CCA tace. Păi, numai să încerce Pocaznoi să deschidă gura…De aceea, nici nu încearcă.

Mass media din RM și adevărul

Deja a devenit o tradiție frumoasă, ca mass–media «liberă» și «impațială» din Moldova să ia apă în gură, cînd apar scandaluri de corupție sau cînd Alianța este blamată din exterior.

Astfel, cînd s-a aflat despre decizia preliminară a Curții Supreme de Justiție din Londra – aproape toată mass–media a luat apă în gură. Scandalurile raider la fel au fost mușamalizate. Nu mai auzim nimic despre acestea. Privatizările dubioase ale insulelor de la lacul Sculeni, a garajului parlamentului, în care sunt implicați înalți funcționari, sunt în mod «democratic» și «european» sabotate.

Ultimul caz răsunător este legat de rezoluția Adunării Parlamentare a OSCE de la Monaco (5-9 iulie 2012). Mass media au tirajat doar un singur pasaj din rezoluție – cel legat de cerința de retragere a armatei ruse. De fapt, aceste solicitări din partea OSCE au devenit tradiționale. Ceea ce au trecut cu vederea acești apostoli ai minciunii, constă în cîteva îngrijorări și recomandări exprese expuse de OSCE.

În primul rind, în punctul 8 al rezoluției, se exprimă regretul în legătură cu sistarea emisiei postului de televiziune NIT.

În punctul 16 AP OSCE solicită Moldovei să-și ajusteze legislația referitoare la libertatea de expresie la standardele OSCE! Deci, OSCE ne spune foarte clar, că avem probleme grave la acest capitol.

AP cere în mod imperativ, prin punctul 16, ca RM să continue demersurile de democratizare, pentru a realiza dezideratul integrării teritoriale.

La finele rezoluției, AIE incasează șutul de grație: în punctul 15, OSCE cere în mod categoric tuturor forțelor politice din Republica Moldova ca să depună efort susținut pentru atragerea opoziției în activitatea parlamentară.

La fel de rușinoasă a fost și ședința APCE de la finele lui iunie 2012. Aici delegația moldovenească s-a compromis la superlativ. Reprezentanții AIE au încercat să elimine o frază din rezoluția finală, în care se enunța că «Parlamentul RM să asigure procesul de reformă, incluzînd revizuirea constituției și asigurarea pluralismului politic în mass-media». Știți ce i-a deranjat pe deputații AIE? Sintagma «asigurarea pluralismului politic în mass –media»…Aceasta fiindcă expresia menționată făcea aluzie directă la cazul NIT, și nu doar. Din păcate, deputații APCE au fost intransigenți. Rezoluția, inclusiv p. 16.6 au rămas intacte. Deputații moldoveni au fost nevoiți să-și retragă inițiativa, fiind ridiculizați de ceilalți deputați.

La o adică, mi-i indiferent, va redeschide CCA canalul NIT sau nu. Azi au inchis NIT-ul, maine –Jurnalul, si tot asa. Argumente se vor gasi de fiecare data. Tot asa cum au gasit comunistii cind era vorba de EU-TV, Stil TV, etc.

Chestiunea ține de imaginea AIE, care prin acest demers a fost iremediabil compromisă. În urma acestei acțiuni neinspirate, diferență dintre PCRM-ul «dictatorial» și AIE-ul «democratic» a dispărut irevocabil.

Și aici, între poziția AIE (Uniunea Jurnaliștilor) și poziția SUA, ONU, OSCE, APCE, și Stefan Fule, sunt tentat să le dau dreptate ultimilor. Indiferent de faptul, ce ar spune membrii AIE și dulăii lor de presă.

De fapt, e mare păcat, că liberalii noștri habar nu au de liberalism. Fiindcă, în caz contrar, s-ar fi ghidat de fraza marelui liberal Voltaire «Îți dezaprob spusele, dar voi apăra pînă la moarte dreptul de a le rosti». De fapt, tot el a spus o frază, devenită clasică: «Ce este toleranța? Atributul umanitatii».

Păcat, că avem în țara asta prea mulți liberali, și prea puțin liberalism, prea mulți democrați, și prea puțină democrație. Prea mulți «umaniști», și prea puțin umanism…

P.S. Rezoluția OSCE ref. la Moldova e pe paginile 34-36, la adresa www.oscepa.org

Обсудить