Imperialism românesc şi schizofrenie identitară în Republica Moldova

Cândva, mai demult, la o discuţie cu un fost Ministru de Externe a României, am avansat teza potrivit căreia, de la obţinerea independenţei de către Republica Moldova (RM), politica României faţă de statul vecin a fost una de imperialism cultural, ceea ce s-a dovedit a fi, în cele din urmă, contraproductiv şi ineficient.

Материал

Комментарии 16

Войти
 • # Циник
  Imi pare bine ca in actuala Romania exista intelectuali pe cit de cinstiti, pe atit si inteligenti, care inteleg prea bine ca actuala politica de asimilare politica si culturala agresiva promovata de Bucuresti si sustinuta de a.s. «romani profesionisti» din RM, nu are perspectiva pozitiva si se va solda (deja se soldeaza!) cu urmari absolut dezastruoase pentru perceptia pozitiva a Romaniei de catre o parte foarte considerabila a populatiei RM.
  Autorului Dnei Irina Livezeanu — respectuoasele mele consideratiuni!
  • o
   # octombrel Циник
   ///Imi pare bine ca in actuala Romania exista intelectuali ...///

   Deci gresit din start… nicidecum in actuala Romanie… fata e in Canada… mai departe, ceea ce intelegi d-ta nu neaparat are tangenta cu adevaru… fara sa pun la indoiala intelegenta autoarei, cred ca insinuati, sau mai degraba folositi unele pasaje pe rol de concluzii… pana la urma nimeni nu interzice, dar efectul va fi steril in mediu cela care poate deslusi macar alfabetic. Stima.
 • # Циник
  Apropo, consider foarte oportun, ca acest articol sa fie tradus in limba rusa ca sa-l poata citi si colegii nostri care nu vorbesc Romana.
  • # Til Циник
   Absolut de acord. La moment disensiunile interetnice se mentin si se amplifica artificial din interese pur meschine. Prin tactici pur sofistice, pentru a distrage atentia de la realitati incomode.
   Pentru ca, daca la un moment dat ai afecta puterea, sa poti fi «aruncat» dintr-o dimensiune in alta (ex. te afecteaza preturile — nu esti bun moldovean/roman/rus/gagauz/patriot/european etc, etc.). Estomparea problemelor reale cu cele inventate cu parere de rau, afecteaza omul.
   Iata de ce o opinie realista ar fi binevenita.
 • # Cosmin
  Mda. Rusia tocmai a anuntat o investitie de 700 miliarde in aproape 1000 de avioane de de razboi, Romania nu isi poate permite inlocuirea a 48 de MIG-21 din anii '60.

  Limba rusa se prda obligatoriu in scoli, in timp ce limba romana pentru multi e limba straina.

  Si romanii sunt imerialisti?????? serios, cat de ipocrit, spalat pe creier, orb, paranoic, sovin poti sa fii sa crezi intr-adevar treaba asta????
 • Mai lasat cu gura cascata, Cinicule — stapinesti un vocabular cu adevarat desavirsit. Da eu, fitiindu-ma din neavind ce face prin zona asta, eu mai era sa cred ca-s cel mai delicat (nu in sensul tiganesc al cuvintului) dintre plimbatorii, alde mine. O adevarata revelatie imi este deschiderea asta a dumitale! Articolul doamnei Livezeanu inca nu l-am citit — e prea tirziu, dar imima-mi spune ca merita sa fie citit. Pentru ca d-ta l-ai laudat.
  • o
   # octombrel константин мунтяну
   mai ia-o printre randuri… tot de alde doamnei… sau domshoarei?//

   Dar nu e vorba numai de persecuţie şi manipulare etnică. Asta a fost, desigur. Dar sub regimul sovietic industrializarea şi urbanizarea republicii au dus la o migraţiune mare de români de la sate la oraşe. A fost şi o migraţiune din afara republicii — mulţi rusofoni -, dar mai importantă numeric a fost mişcarea de «indigeni» de la sat la oraş. Toate aceste procese împreună plus o anumită preocupare sovietică (ambivalentă, dar totuşi) pentru şcoli şi publicaţii în limbile populaţiilor autohtone în republicile din fosta Uniune Sovietică, toate aceste lucruri împreună au dus la posibilitatea formării unei elite româneşti educate şi a unei mişcări naţionale româneşti în Basarabia anilor '80 şi până în prezent.
   • o
    # octombrel octombrel
    ///Mai lasat cu gura cascata,///

    In sensu ca mai strange «cheliustiu»… nu mai casca chiar asa la totzi «pindoshii» aparuti asa ca roua… peste noapte…
 • o
  # octombrel
  E poftim, rupt din context, dintr-un interviu al d-nei…

  — La cursurile Dvs. le vorbiţi studenţilor despre Basarabia?
  — În universităţile americane nu avem, din păcate, luxul de a preda în foarte mare adâncime despre Basarabia, nici măcar despre România sau alte ţări din zonă. Însă în cursurile generale fie despre Estul Europei, fie despre Rusia/URSS mă refer întotdeauna şi la Basarabia. Este un exemplu foarte concludent al felului în care interacţionează diverse conjuncturi şi procese istorice mai generale. Se leagă de imperialismul rusesc, de problema multietnicităţii din regiune (adică a Estului Europei), de deznaţionalizarea stalinistă, de stratificarea etnică la sat şi oraş, şi multe altele.

  Это что-б у людей не оставалось иллюзий… достаточно всех этих тулгарофф…
 • # Циник
  De fapt Dna Livezeanu locuieste in SUA si nu in Canada....deci am dat-o in bara amindoi mulstimate Dle «octombrel»....chiar m-am bucurat — sunt si in Romania persoane realiste si oneste care apreciaza situatia din zona RM si politica Bucurestiului la justa lor valoare....totusi cred ca asa persoane exista si in Romania...trebuie sa existe. In ce priveste insusi articolul, ramin de parere Dl «octombrel», ca merita o apreciere mai obiectiva, chiar daca anumite momente nu Va convin.

  Dl Constantin Munteanu, Va vulmumesc mult pentru aprecierile Dumneavoastra a capacitatilor mele linguistice de fapt modeste… desi mi se pare ca nu le merit, oricum mi-a parut bine.
  • o
   # octombrel Циник
   Da bineinteles ca duduia e in State. Am gresit deoarece ma gandeam paralel la o alta minte iluminata care si-a facut studiile in Canada si cica dupa spusele dansului aia de acolo il rugau in genunchi sa nu plece si sa preia o catedra de istorie. Este vorba de fost ministru de externe Adrian Cioroianu care a avut o prestatie lamentabila in acea postura si in prezent o tot scalda pe la tv-uri despre una despre alta… deci da «sunt si in Romania persoane realiste si oneste»… numai ca sunt extrem de controversate.

   In ceea ce priveste anumite momente care spuneti ca nu-mi convin — o fi asa, dar eu nu le dau apreciere, asta o va face timpul si fara implicarea mea, ii las pe altii mai docti sa fie obiectivi.
 • # Циник
  In ce priveste cheltuielile rusilor pentru aparare -se par mari, HOWEVER! Dl COSMIN a mentionat cifra de 700 mlrd, (m-ar interesa sursa), dar mi se pare ca merge vorba de ruble rusesti,si in al doilea rind, numarul de avioane (1000) mi se pare extrem de exagerat (sursa?)
  Ca exemplu priviti la cheltuielile militare SUA
  2010 — Total Spending 683.7 billion (dolari SUA)
  2011 — total spending 667,2 billion
  Note: Total US military spending in 2011 exceeded military expenses of the rest of the world. Any further comments?
  • # Cosmin Циник
   Russia Today nu cred ca e cumva pro-roman, nu? Si de acolo am luat cifra :) e in USD:

   rt.com/news/air-force-renovation-putin-459/

   Si numarul de aeronave e mult mai mare, depaseste 1600 — 600 avioane, 1000 de elicoptere :) (Romania are 48 de avioane de lupta si 24 de elicoptere de atac, asa, ca termen de comparatie. Cu tot respectul, dar sa zici ca Romania are ambitii imperialiste cu o mana de avioane de lupta vechi, e un pic exagerat :)
 • # Циник
  Da, mersi pentru referinta. Deci in 8 ani ramasi 720 mlrd dolari pentru fortele aeriene — da, e mult. Se promesc cam 90 de mlrd pe an. SUA deja au cheltuit in 2010 pentru US Air Force circa 170 de miliarde dolari, deci cam de doua ori mai mult decit planifica sa cheltuie rusii. Oricum e mult. Eu personal as prefera ca banii respectivi sa fie utilizati pentru proiecte econmice si sociale. Dar situatia politico-militara din lume este asa cum este si in contextul acestei situatii, toata lumea a inceput din nou sa se inarmeze. Trist.
  In ce priveste posibilitatile militare a Rusiei si Romaniei la care ai adus vorba, IMHO consider ca nu este corecta. WIKI spune ca la ora actuala numarul de avioane in FA a Rusiei este aproximativ 2500 unitati (de toate tipurile) inclusiv si cele din rezerva. Conform aceiasi WIKI, numai FA ale SUA dispun cam de aproximativ de 4800 de unitati, plus avioane de toate tipurile a tarilor membre NATO. In aceasta ordine de idei consider ca nu este corect de mentionat doare cele citeva zeci de avioane de care dispune Romania, care fiind si ea membru NATO in cazul unui conflict eventual se va bucura de susutinerea militara a intregului bloc. Sper ca la asa ceva nu se va ajunge niciodata, deoarece nimeni nu-si doreste o astfel de perspectiva, mai ales luind in consideratie cele citeva mii de focoase nucleare si termonucleare de care dispun SUA, Marea Britanie, Franta si Rusia. Problema e ca am revenit did nou la situatia anilor 60-70 ai secoluli trecut si pericolul unui razboi mondial, care cu siguranta va escalada intr-un razboi termonuclear devine tot mai reala. Si cine ar fi protagonistul acestei situatii? In cautarea raspunsului, ti-as recomanda sa faci cunostinta cu interviul lui Paul Craig Roberts, fostul vice ministru de finante din administratia lui Ronald Reagan: reasonradionetwork.com/20120525/the-stark-truth-interview-with-paul-craig-roberts
  Engoy!
  Ma scuzi, plec la serviciu.
  • # Cosmin Циник
   Da, inteleg ce spui. Dar nu SUA sunt acuzate de imperialism, ci Romania, Si nu e tot una.

   Sustinerea militara nu este neconditionata, stii? Paragraful 5 din Carta NATO protejeaza tarile membre ***doar daca sunt ele insele atacate***. Daca Romania se baga intr-o aventura militara fara sa fie atacata pe teritoriul ei, tarile membre NATO pot sa refuze ajutorul.

   Deci — Romania este suspectata de «imperialism», de «agresivitate» dar la o adica ramane singura intr-un conflict (cultural, ideologic, sau, Doamne fereste, militar) pe care nu ar avea nicio sansa sa il castige. Ce lider roman cat de cat cu scaun la cap crezi ar risca treaba asta? Si pentru ce? Romania de fapt ar avea mult mai mult de pierdut decat de castigat daca s-ar amesteca intr-o astfel de aventura!

   Interviul respectiv nu am putut sa il ascult — l-am incercat cu mai multe playere, dar nu mi-a mers cu nici unul.
 • М
  # Мирянин
  "în pofida faptului că cei mai mulţi cetăţeni ai RM se declară moldoveni, proiectul identitar moldovenist e şubred: pentru a nu fi confundat cu un proiect distopic, bazat strict pe elementele furnizate de propaganda sovietică, el are nevoie de producţie culturală şi simbolică, pe care cea mai mare parte a elitei culturale, angrenate în proiectul românesc, nu i-o furnizează"
  Этого достаточно для стагнации на 50-80 лет.Собственно это и наблюдается.