«Moldova Suverana» закрывается?

Деятельность ежедневной газеты "Moldova Suverană" прекращена из-за финансовых проблем.

Об этом говорится в опубликованном на интернет-сайте газеты заявлении.

Отмечается также, что журналисты газеты работают над новым медийным международным проектом.

По последним данным газета выпускалась под эгидой фирмы „Moldova Suverană-Serie Nouă" SRL, руководимой Ионом Берлински (100% акций газеты). До июня 2012 года 90% акций принадлежали компании „Noi Idei Televizate" SRL (NIT).

Între „Moldova Suverană” şi „Ziarul Total”

Paradox total, absolut moldovenesc: Cei care profită de pe urma ziarelor nu sînt, aşa cum ar fi normal, jurnaliştii şi cititorii fideli, ci politicienii, oamenii de afaceri, funcţionarii publici, intelectualii cu statut de „persoană de interes public”, mafioţii etc. Scriind despre ei, ziarele îi întăresc, îi argumentează, îi alimentează cu idei menite să nu mai repete anumite greşeli, le consolidează statutul de lideri etc., indiferent dacă sînt criticaţi sau apreciaţi pozitiv. În raportul dintre critică-apreciere din ziar şi receptarea informaţiilor de către cei vizaţi, aceştia din urmă se transformă şi în inamici ai presei, pe care caută s-o subordoneze, saboteze sau suprime pe toate căile. Chiar şi prin cumpărarea de noi tipografii, tot ei fiind acei care prezic moartea presei scrise. Dar uită de faptul că unul moare, altul naşte...

Pe acest fundal, ziarul trebuie să existe, iar asta pentru că de el au nevoie, în primul rînd, miile de cititori dependenţi de această modalitate de informare, de receptare tihnită a unor opinii, analize etc. Esenţa existenţei ziarului nu se traduce în penibilul de mic salariu al jurnalistului, care scrie pentru că doar la asta se pricepe, o face în virtutea inerţiei şi dintr-un instinct înnăscut sau cultivat al dreptăţii. Ziarul este o marfă, iar ca să devină aşa are nevoie de hîrtie, tipografie, spaţiu de lucru, cheltuieli minime de întreţinere etc. Ca să obţină bani pentru toate acestea, ziarul face servicii publicitare şi de promovare pentru persoane, instituţii, activităţi publice diverse sau electorale. Cei care beneficiază de aceste servicii, se transformă în debitori, adică în datornicii faţă de noi. Banii pe care-i luăm de la ei, cam vreo 90%, se întorc la stat, în cazul nostru fiind vorba despre Cancelaria Guvernului, aceasta fiind structura care gestionează „Casa Presei” şi Tipografia „Universul”, instituţiile cărora le dăm toţi aceşti bani ca să ne ajute să ne transformăm ziarul în marfă.

În R. Moldova, se ştie, oamenii de cuvînt, mai ales datornicii, sînt păsări extrem de rare. Mai bine-l înjuri pe unul de mamă decît să-i ceri să-ţi restituie o datorie, căci mai mult îi convine aşa! Este cel mai mare domn pînă obţine de la tine serviciul dorit, dar cînd trebuie să-şi plătească datoria pentru serviciile pe care i le-ai făcut – dispare ca măgarul în ceaţă şi nu-l mai poţi găsi nici cu detectivii!

Într-o astfel de situaţie se află şi „Moldova Suverană”, motiv pentru care luăm în calcul varianta unei sistări tehnice temporare a apariţiei ziarului pînă ne vom putea recupera banii care ni se datorează, ca, la rîndul nostru, să ne plătim datoriile faţă de instituţiile subordonate Cancelariei Guvernului Republicii Moldova. Bineînţeles că nu vom dispare de pe piaţă! Avem o imensă obligaţie morală faţă de moldoveni deoarece „Moldova Suverană” este singurul cotidian naţional cunoscut în întreg teritoriu ţării, iar asta spre deosebire de absolut toate celelalte publicaţii de aici!

În paralel cu „Moldova Suverană”, noi, colectivul acestui ziar, lucrăm la un proiect pe care-l vom dezvolta simultan (scuzaţi exprimarea tautologică!). Este vorba despre încă o publicaţie absolut independentă, nesubordonată nici unei structuri din această ţară şi fără absolut nici o obligaţie morală sau materială faţă de cineva, iar asta pentru că va fi parte a unui holding transnaţional. Se va numi „Ziarul Total”, un jurnal din cauza căruia nu va mai dormi absolut nimeni liniştit în această ţară din rîndul celor care se simt cu musca pe căciulă – politicieni, oameni de afaceri, mafioţi, funcţionari publici, pseudo-savanţi şi pseudo-intelectuali, instituţii de învăţămînt (mai ales!) etc. Pace ţie, datornicule, oriunde te vei afla!

„Moldova Suverană”

Обсудить