Batalia de la Vaslui

Mişcarea de Tineret «VOIEVOD» şi Asociaţia Obştească „Scutul Moldovenesc” din Republica Moldova va omagia printr-un program cultural cei 538 de ani de la data Bătăliei de la Podul Înalt, purtat de marele voievod Ştefan cel Mare şi Sfînt împotriva oastei otomane.

O dată istorică pentru poporul moldovenesc care i-a adus faima şi gloria lui Ştefan în întreaga Europă. Bătălia de la Podul Înalt sau Bătălia de la Vaslui, a adus libertate şi continuitate tradiţiilor şi valorilor creştine nu doar în Moldova dar şi în centrul şi estul Europei. Potrivit cronicilor, armatele aliate creştine moldo-maghiaro-polone au repurtat o victorie de răsunet pe 10 ianuarie 1475 ceea ce a stopat cucerirea mai multor cetăţi de importanţă strategică la acea vreme.

Programul cultural care va începe cu slujbele pentru pomenirea celor care şi-au dat sufletul pentru neam şi ţară, în mai multe mănăstiri din Republica Moldova şi vom depune flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare din capitală. In fiecare secţie a clubului Voievod, tinerilor care practică aceasta disciplină li se va aduce la cunostintă mai multe detalii despre Bătălia de la Podul Înalt în cadrul unei lecţii deschise. Scopul comemorării acestui eveniment şi sarbatorirea victoriei este de a educa tînăra generaţie în spirit patriotic dar şi de a readuce în atenţia noii generaţii importanţa evenimentului. Promovarea valorilor naţionale prin intermediul istoriei şi culturii.

Programul va începe în faţa Catedralei Mitropolitane la Chişinău la ora 09:30, 10 ianuarie 2013.

Обсудить