Crimele uitate. Revenim la legea cazinourilor

În luna august 2010 în Parlament a fost votat amendamentul care prevedea majorarea taxei anuale pentru o masă de cazino de la 180 mii lei la 360 mii lei. Doar că preşedintele Parlamentului de pe atunci, domnul Ghimpu, a semnat amendamentul nemodificat unde figura cifra de 180 mii lei. Au fost multe discuții, afirmaţii, cereri de demisie. Ca urmare a fost creată o comisie parlamentară specială pe acest caz şi a fost pornită urmărire penală de către Procuratura Generală . Pe data de 1 noiembrie 2012 a fost declarat constituţional amendamentul propus de președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, la legea cazinourilor, care permitea recuperarea prejudiciului de aproximativ 5,6 milioane lei.

Acest caz a ieşit din vizorul societăţii şi cel mai probabil că toţi au uitat despre aceste millioane, bănuind, că banii au fost restituiţi. Însă, realitatea cu totul diferă.

Pînă la moment nu au fost identificaţi cei care se fac vinovaţi pe marginea acestui caz, dar ce e şi mai grav, prejudiciul adus bugetului de stat nu a fost recuperat.

Putem numera zeci de cazuri de acest gen, cînd politicieni fac doar afirmaţii, fără ca să urmeze acţiuni concrete. Ca exemplu, după efectuarea controalelor la farmacii şi stabilirii, că preţurile sunt excesiv de mari şi se menţin artificial, ele nu au coborît. Aici se include şi situaţia creată cu preţurile la petrol. Cîte discuţii au fost duse, cîte afirmaţii au fost făcute de domnul prim-ministru Filat şi directorul ANRE Victor Parlicov, doar că preţurile la staţiile de alimentare auto au rămas neschimbate.

Deci ce putem conclude? Pînă ce problemele sunt discutate de societate civilă şi se află în vizorul presei, conducerea statului cel puţin se preface că cercetează cazul. Din momentul în care crima este uitată sau îi se acordă mai puţină atenţie, aleşii poporului uită şi de situaţia existentă.

Deci, m-ar interesa mult cînd vor fi pedepsiţi cei, care se fac vinovaţi şi cînd vor fi restituiţi banii, care aparţin statului?!

Обсудить