Despre retragerea licenţei Băncii de Economii

Atîta forfotă şi atîta mediatizare pe marginea Băncii de economii, încît sărmanii oameni au rămas cu totul dezorientaţi. Bineînţeles, demult şi-au sustras depozitele, mai mult din frica de a nu se repeta acel deja-vu din anii '90, cînd biata populaţie, acumulînd economiile lor de o viaţă pentru zile negre şi un trai mai bun în banca statului au primit echivalentul la o mie de cupoane - 1 leu. Cu tare mare greu Banca de economii a recăpătat încrederea populaţiei, şi asta s-a întîmplat o dată cu achitarea sumelor indexate ale conturilor de depozit care le deţinea, începînd de-abia din 2002 prin aprobarea Legii privind indexarea depunerilor ale cetăţenilor în Banca de economii care prevede expres indexarea depunerilor băneşti, prevăzută în două etape, în funcţie de anul naşterii depunătorilor. În anul 2011 a fost finalizată achitarea indexaţiei la I-a etapă.

Din 2012 a început achitarea indexării la etapa a doua. În perioada 2003-2012, statul a achitat beneficiarilor de indexare (circa 671 mii de persoane) - 570 milioane lei. Pentru anul 2013, în Legea bugetului de stat pentru indexarea depunerilor băneşti la Banca de economii sînt aprobate cheltuieli în mărime de 80 mil. lei. Unde vreau să ajung cu toată informaţia asta? Ce se va întîmpla atunci cu toţi aceşti păgubiţi care urma să primească banii lor, dacă pînă la 31 martie 2013 se va retrage licenţa Băncii de economii? Cineva la aceste consecinţe se gîndeşte? Eu bănuiesc deja ce se va întîmpla, vor urma numeroase interpelări la CEDO la care bineînţeles statul va pierde, şi atunci, domnilor deputaţi, ce veţi face?

Şi acum despre speculaţiile care circulă la televiziunile şi site-urile plahotniuciste... Domnilor, nu induceţi poporul în eroare, vă greşiţi amarnic dacă credeţi că ne păcăliţi aşa uşor. Toată lumea cu gîndire limpede cunoaşte şi-şi dă bine seama cine stă în spatele acestor acţiuni de acaparare a BEM. Cum credeţi, de ce doar anumite portaluri de ştiri şi televiziuni se promovează atît de insistent ideile: naţionalizare, privatizare, vinderea BEM unui investitor strategic, precum că toate ar reprezenta soluţii ideale de a salva Banca de economii şi cît de straşnică ar fi capitalizarea BEM, adică injectarea cu 200 mil. lei, care ar mări deficitul bugetar şi n-au nici cea mai vagă ideie de unde statul îi va lua. În proiectul de lege este foarte clar stipulat că este o datorie de-a BNM -ului care trebuie să o întoarcă statului, adică din contul acestei datorii şi se va injecta acea sumă de capital. De aici trag şi concluzia, misiunea acestor instituţii media este de a denatura informaţii care contravin campaniei de acaparare plahotniucistă. Şi va suferi o ţară întreagă...

Nu uitaţi şi cine a provocat acest dezastru, Vă amintiţi cam cu jumătate de an în urmă, Viorel şi Victor Ţopa au prezentat dovezi clare, emise de două curţi de justiţie din Marea Britanie care au făcut publice documente, ce dovedesc că off-shore-ul care stă în spatele atacurilor raider de la Victoriabank, Banca de Economii și Asito este deținut în posesie 100% de către nimeni altul decât Vladimir Plahotniuc. Cum se justifică acest fapt, sau credeţi că justiţia din Marea Britanie e analogică cu a noastră, s-au dus fraţii Ţopa şi au înmînat plicuri judecătorilor?! Şi ce s-au întîmplat cu ei? Bineînţeles că au fost pedepsiţi pentru îndrăzneala lor. Sau mai nou, găsirea unui ţap ispăşitor, fostul preşedinte al BEM Gacikevici. Atît Constituţia RM , cît şi CEDO interzic urmărirea penală de două ori pentru aceleaşi fapte, Gacikevici fiind condamnat ilegal, probabil printr-un dosar la comandă.

Totul a devenit incert, cetăţeanul de rînd trăieşte cu frica-n spate, nimic nu ne mai oferă securitate, dreptate sau măcar speranţa la bunăstare, si aceea ne-a fost furată...

Обсудить