Despre mass-media de comportare ușoară sau Fabrika de zombi

În ultima vreme, tot mai greu îmi vine să citesc presa moldovenească, și tot mai dificil să privesc unele posturi de televiziune, în special cele «de știri».

Motivul este la suprafață. Practic, fiecare a doua informație răspîndită de acestea, reprezintă fie o minciună, fie o manipulare impertinentă. Nu mai înțelegi, unde e minciună, unde e adevăr, care știri corespund realității și care reprezintă manipulări obraznice și proiecții ale unor minți bolnave. Am ajuns să constat, că astăzi nu există absolut nici un cadru legal sau instituțional, nemaivorbind de cel moral, care ar proteja consumatorulde intoxicarea în masă, de îndobitocirea programată, de «violența simbolică», mai periculoasă pe alocuri, decît cea fizică. Periculoasă fiindcă creează zombi, indivizi lipsiți de creier și substanță intelectuală, roboți de unică folosință, duși cu zecile de mii la abatorul politic.

Dacă anterior unele agenții erau mai atente cînd lansau anumite informații dubioase, mai precaute și mai fine în manipulări, acum nu se mai preocupă de codul deontologic, nu mai respectă nicio formalitate. Pînă nu demult, aceste instituții preferau să manipuleze, păstrînd fie și formal, iluzia unui pluralism dirijat. Acum, «au evoluat». Nu-și mai fac grijă de echidistanță, aparențe democratice.Nu se mai obosesc cu manipularea, preferînd minciuna directă.Minciunile curg gîrlă, aberațiile sunt servite la pachet, manipulările sunt puse pe bandă rulantă.

Unele din instituțiile menționate s-au dezis de a mai produce știri. Produc doar minciuni.

Astfel, doar în 4 zile, aceste instituții au lansat 6minciuni crase:

1. Refuzul României de a pompa gaz în conducta Iași –Ungheni. Noutatea suna destul de cinic: Încă un eșec al lui Filat. România refuză să ofere gaz pentru Moldova. Deja a doua zi, am citit pe unimedia, că informația este falsă.

2. Filat și-a cerut scuze de la Plahotniuc. A apărut pe deschide.md, fiind preluată și răspîndită cu generozitate de enews, omega, etc. Informația a fost negată de premier. Scopul era evident: de a-l prezenta pe Filat ca fiind slab, laș, umilit de păpușar. Pentru PCRM scopul tot este pe cît se poate de clar: astfel, se ascunde/sustrage atenția de la refuzul lui Voronin de a susține demisia lui Chetraru, prin accentuarea lașității lui Filat, care chipurile, «nu ar fi vrut să meargă pînă la capăt». Astfel, PCRM încearcă din răsputeri să ascundă existența unor înțelegeri cu Plahotniuc, care au și creat această situație confuză.

3. «Încă un investitor sloven fuge din Moldova». «Prevent Global» își retrage investițiile! De fapt, firma cu pricina a suferit faliment în Slovenia. Acesta-i motivul real al deciziei de a se retrage din Moldova, și nu anumite acțiuni ale factorilor politici.

4. FMI nu va mai da bani, stopîndu-și misiunea în Moldova. Informația a lansat-o chiar ministrul economiei Lazăr. Ceea ce a uitat acest individ, este faptul demisiei guvernului, care a și stat la baza deciziei FMI de a-și amîna misiunea. Demisia, pe care a votat-o însuși Lazăr, provocînd astfel problemele de finanțare externă. Or, recent guvernul ne-a informat, că misiunea va reveni în viitorul imediat.

5. Voronin îl susține pe Pîrlog la funcția de procuror general. Manipularea a fost lansată de «unicul post de știri». Este adevărat, că Voronin l-a lăudat pe Pîrlog, ca fost membru alechipei PCRM. Dar ce trebuia Voronin să facă în acest caz? Să-i toarne zoi în cap? Or, Voronin nu a scăpat nici un cuvînt despre votarea acestuia în funcție.

6. Ana Guțu –viitor ministru al Apărării. Decizia, chipurile, ar fi adoptat-o Ghimpu. Însăși Guțu a fost evident surprinsă de această «noutate». Care era scopul acestei minciuni, sincer vorbind, nu înțeleg. Și nici nu vreau. Probabil, este o minciună ordinară, pentru a sustrage atenția publicului de la matapazlîcurile din Alianță și esența «negocierilor».

Oricum, tendința este clară. Minciuna a devenit arma de temut a acestor mercenari. Și unicul scut contra acestor valeți de presă este informarea din mai multe surse. Doar așa mai poate fi desprins adevărul de minciună.

Обсудить