Despre posibilul noul ex-prim-ministru

Va fi sau nu va fi Vlad Filat prim-ministru? Asta este întrebarea.


Scenarii:
1) Pentru a nu fi exclus de la guvernare, PL l-ar putea vota pe Filat , chiar dacă va trebui să găsească un nou pretext ca să adune Cosiliul partidului pentru a decide votarea lui Filat. Bineînţeles, în cazul în care PLDM ar putea ceda careva instituţii cheie PD-ului. Filat va fi votat cu 58 de voturi

2) Partidul Socialiştilor va vota pentru Vlad Filat pentru a exclude de la guvernare PL şi posibilitatea de a fi în Guvern. Neafiliaţii vor vota, deoarece n-au nici o şansă de a ajunge în parlament dacă vor fi alegeri, respectiv decizia unor neafiliaţi va depinde totalmente şi de poziţia PD. Partidul Renaştere va vota. PD va primi instituţiile negociate. Filat va fi votat. Filat va fi votat cu 55 de voturi.

3) PLDM, PD şi Partidul ,,Renaştere'' votează prim-ministrul. Avem 49 de voturi. În turul 2, se schimbă regulile de joc, ar putea fi cerută o altă candidatură în locul lui Filat, cum ar fi Leancă. PLDM nu cedează, mergem spre alegeri.

4) Nu se ajunge la nici o înţelegere între partidele de guvernare. Evităm alegerile anticipate, în schimb avem un Guvern interimar pînă în anul 2015. O putere executivă nefuncţională. Cel mai pesimist scenariu posibil. În schimb, un scenariu ideal pentru oligarhii din RM, în frunte cu Plahotniuc.
Обсудить