Caracatița din Curtea Constituțională. O răbdăm sau o distrugem? ( с переводом на русский язык)

Ultimele săptămâni tot mai mulți analiști, politologi, juriști au criticat vehement deciziile Curții Constituționale. În urma acestor critici devine evident faptul că această instituție a devenit captivă Păpușarului.

Despre problemele curții

I) PCRM a acuzat, că 4 din 6 membri ai Curții Constituționale sunt cetățenii altui stat. http://omg.md/ru/109535/ De fapt, acest moment deși important, este mai puțin concludent în analiza activității acestei instituții.

II) 2 din 6 judecători (Aurel Băeșu și Igor Dolea) sunt masoni, fiind membri ai Marei Loje din Moldova, ceea ce permite să presupunem, că sunt conectați cu anumite grupe de interese cu obiective incerte.

III) Curtea în premieră este formată din politicieni. 5 din cei 6 membri ai CC sunt politicieni, care adoptă decizii politice și fac zilnic declarații politice.

Astfel, Alexandru Tănase a candidat la CMC în 2007 pe listele PD. Apoi, a fost deputat, ministru al Justiţiei, fondator şi prim-vicepreşedinte al PLDM. Ulterior, s-a certat cu Vlad Filat şi a părăsit formaţiunea. Victor Popa a fost, până nu demult, deputat pe listele PL, prședintele comisiei juridice. Aurel Băieşu a fost ambasadorul R. Moldova în Italia, iar anterior, deputat pe listele PD. Tudor Panţâru a fost deputat în primul Parlament al R. Moldova şi deputat în Parlamentul României pe listele PSD. Petru Railean a fost de două ori preşedinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), inclusiv în 2004-2005, fiind promovat în funcție pe criterii politice de PCRM. Relativ apolitic pare doar Igor Dolea. Faptul că majoritatea judecătorilor CC sunt foști politicieni, în opinia ex-judecătorului CC Valeriei Știrbeț, și-a lăsat amprenta asupra deciziei din 22 aprilie, și o va lăsa și pe viitor http://www.zdg.md/investigatii/hotararea-cc-privita-sceptic-de-catre-fostii-judecatori-constitutionali. La fel o spune și doctorul în drept N.Osmochescu: „E clar că, dacă toţi sunt politicieni, în afara lui Răileanu, decizia a fost infuenţată politic. Toţi sunt simpatizanţi sau au fost membri activi. Aspectul politic e prezent, vrem noi sau nu vrem”. http://www.zdg.md/stiri/fost-judecator-constitutional-as-fi-avut-opinie-separata

IV) 5 din 6 judecători sunt milionari și multimilonari.

A.Tănase : Potrivit Jurnal TV, averea lui Tănase se ridică la peste 3 milioane de lei. Castelul cu o suprafaţă de 250 de metri pătraţi este amplasat într-o zonă rezidenţială din sectorul Centru al capitalei, estimată la 851 de mii de lei, dar prețul de piață fiind de 2,6 milioane de lei! Tot pe numele soţiei figurează şi un teren de 400 de metri pătraţi evaluat la aproape 400 de mii de lei. În 2012 magistratul şi-a vândut automobilul de lux Toyota cu 400 de mii de lei (a.f. 2010) şi a achiziţionat un Lexus de 164 de mii de lei (a.f. 2009). De fapt, se pare că prețul Lexusului este micșorat de vreo 2 ori… Familia Tănase mai deţine 5 conturi bancare în care păstrează 434 de mii de lei şi 50 la sută din acţiunile unei întreprinderi imobiliare APPS-Imobil SRL, valoarea căreia este de 418 200 lei.

Petru Raileanu are în proprietate două loturi, o casă de locuit cu valoarea de 1 784 393 lei, un automobil de lux Audi şi un cont bancar de 20 mii lei. Soția, Railean Ludmila, este șef de arhivă la BC „Energbank” SA.

Igor Dolea, deține în proprietate o casă de locuit cu suprafața de 100 de m. p., evaluată la 1,5 milioane de lei, și o casă de 80 de m.p. în s. Navârneț, raionul Fălești. De asemenea, de câțiva ani, Dolea își mai construiește o casă în capitală. Imobilul de 150 m.p. este estimat la 1,2 milioane de lei.

Tudor Panțâru, în declarația de avere completată la 16 ianuarie 2013, în calitate de fost deputat al Parlamentului României, indică un teren în localitatea Ciofliceni, judeţul Ilfov, România, cu o suprafaţă de 3 000 de m.p., un apartament de 138 de m.p. în București, dobândit în 2007 și un autoturism de marca „Golf”, anul fabricației 2009. Suma depozitelor sale în România era de 160 de mii de dolari, 259 de mii de lei româneşti și 35 de mii de euro. Într-o bancă din SUA, Tudor Panțâru mai deținea 50 de mii de dolari, dar și 240 de mii de euro în Franța. Magistratul mai arată că a împrumutat unor persoane fizice 309 mii de dolari și 100 de mii de euro. http://ziarulnational.md/?p=1572

Aurel Baeșu –are o casă în Chișinău de 293,7 m.p. la o valoare pe care o estimează doar la 895.460 lei. Deține și un teren aferent lîngă casă de 0,04 ha, pe care o estimează la doar 179.314 lei. Garajul de 17 mp e apreciat doar la 25.000 lei. Un cont bancar de 15.800 euro, deschis tot în 2012, dar denumirea băncii este stearsă. http://www.constcourt.md/public/files/judecatori/declaratii_venit/2013/baiesu_venit.pdf Are o cota parte de 5% la o societate comercială Servizzi i Sistemi SRL, cu un venit de 500 euro lunar. Plus 2 automobile BMW și Renault Megan. Venitul pe anul 2012 –peste 500.000 lei.

V)Membrii Curții sunt aserviți păpușarului.

A.Tănase. În 2007 candidează la CMC pe listele PDM. Soția lui A.Tănase prestează servicii la Moldtelecomul controlat de păpușar, moment surpins chiar în declarația de venituri a acestuia. Tatăl său, Constantin Tănase, proprietarul ziarului Timpul, primește publicitate generoasă de la Victoria Bank, publicînd la pachet declarațiile de presă ale PDM, și articolele oamenilor lui Plahotniuc. Totodată, materialele sale le preia regulat presa de partid PDM http://24h.md/ro/news/saptamana-aceasta-se-vor-anun-a-alegerile-anticipate-101635/. Janeta Hanganu, partenera lui Tănase în „Tănase și Hanganu” a apărat în instanță interesele „reclamanților” în primul val de atacuri raider, iar acum este la CEDO.

Prietenul lui Tănase, V.Nagacevschii, care anterior l-a trădat pe Filat, a degradat pînă la faza că este avocatul care apără în instanță interesele lui Plahotniuc, lucrînd sincronizat cu controversatul afacerist Gurvits. Al doilea amic de a lui Tănase, Godea, este la fel înregimentat în rîndul mercenarilor păpușarului. Oficiul lui Dorin Damir, finul și mîna dreaptă a păpușarului, este amplasat în imediata apropiere de edificiul CC, pe str. A.Lăpușneanu, unde Tănase adesea vine „pentru consultații”. De fapt, chiar cu o zi înainte de hotărârea Curții Constituționale referitor la respectarea votului secret la alegerile din 16 decembrie, Tănase se întâlnește cu M.Ghimpu, subalternul lui Plahotniuc, la o cafenea, pentru indicații prețioase, iar surprins de PRO-TV va declara, fără nicio jenă, că este ceva obișnuit pentru el și că sunt prieteni. http://www.inprofunzime.md/stiri/politic/audio-tanase-confirma-ca-s-a-intalnit-cu-ghimpu-la-o-zi-de-la.html De fapt, prieteni buni a lui Tănase sunt Mihai Poalelungi, pe care Tănase personal l-a promovat la funcția de președinte CSJ, Tudor Panțîru și Igor Dolea. http://puls.md/ru/content/tak-gibnet-demokratiya

Astfel, încă la 15 aprilie 2011, A.Tănase declara că cel mai bun preşedinte al CSJ ar fi Mihai Poalelungi, care este judecător din partea Republicii Moldova la CEDO, fiind considerat omul păpușarului. http://www.publika.md/alexandru-tanase-neaga-ca-ar-avea-legaturi-cu-vladimir-plahotniuc_293541.html

PetruRaileanu – socru lui Bogdan Zumbreanu de la CNA, care este și finul lui Valentin Mejinschii, șef pe o firmă de securitate a lui Plahotniuc. Fratele lui Valentin Mejinschi, Andrei Mejinschi, era viceministrul MAI al Transnistriei şi una din persoanele foarte apropiate ale lui Alexandr Coroliov, aşa-numitul vicepreşedinte al Transnistriei şi secretarul Consiliului de Securitate din Transnistria, precum şi viitorul preşedinte al Transnistriei după planurile lui Smirnov. http://victor-roncea.blogspot.com/2009/04/ce-se-intampla-in-republica-moldova-un.html Anterior, Raileanu era președinte al Curții de Apel Economice, acuzată de conexiuni directe cu păpușarul, lichidată ulterior pe motive de corupție. Președinția Curții Economice i-a permis acestuia apropierea de păpușar http://puls.md/ru/content/tak-gibnet-demokratiya

Aurel Băeșu –reprezentant PDM, deputat, ambasador, mason, apropiat păpușarului. Vine pe filiera Candu-Plahotniuc-Corman. Candidatura sa la funcția de judecător a fost înaintată și promovată de Adrian Candu, finul lui Plahotniuc, și Raisa Apolschi- avocatul și nănașa lui Plahotniuc. http://omg.md/ro/110293/

Victor Popa –deputat PL, președinte de comisie, promovat activ la funcție de Mihai Ghimpu, partenerul de afaceri și subordonatul politic al păpușarului.

Tudor Panțîru – deputat în primul Parlament al R. Moldova şi deputat în Parlamentul României pe listele PSD. În campania electorală din Basarabia, din 2008, a fost ajutat de Alexandru Tănase, atunci prim-vicepreşedintele PLDM. http://adevarul.ro/moldova/politica/cine-judecatorii-curtea-tanases-1_517686bc053c7dd83f3b787e/index.html

Se pare că fiul său, este șef peste grefa moldovenească la CEDO, unde activa alături de Poalelungi. Tot la CEDO activează partenera de afaceri a lui Tănase –Janeta Hanganu.

Igor Dolea – Dolea și Panțîru au fost înaintați la Curtea Constituțională la propunerea CSM, unde șef este Corochii, omul lui Plahotniuc, care a asigurat prin CSM protecție maximă și în cazul judecătorilor raider, și în cazul Pădurii Domnești. Tot CSM, sfidînd președintele țării, îl propune pe finul lui Poalelungi, Oleg Melniciuc, președinte la judecătoriei Rîșcani. La fel, Dolea este prieten bun cu Alexandru Tănase.

Nu mai puțin importante probe sunt deciziile adoptate de CC, care-l favorizau personal pe păpușar.

CC s-a opus lichidării judecătoriilor economice; s-a opus modificărilor antiraider, când Guvernul și-a asumat responsabilitatea, l-a eliminat pe Filat din funcția de premier (22 aprilie), i-a restabilit pe miniștrii liberali, reducînd prerogativele premierului interimar, l-a restablit pe Procurorul General în funcție, i-a limitat prerogativele spicherului interimar, în special, numirea și demiterea procurorului. La fel, CC l-a făcut inamovibil pe Chetraru, șeful CNA, subordonat păpușarului, păstrînd formal centrul în subordinea executivului.

VI) E prima curte din RM, în care cel puțin 4 judecători din 6 au probleme grave cu integritatea.

  • A.Tănase –asupra sa planează suspiciuni privind promovarea intereselor personale în legătură cu adoptarea legilor cu privire la notariat, avocatură și cultul islamic.

- În declaratia sa de avere din 2011, Tănase declara ca nu are bunuri, iar soția sa era șomeră. În 2012, se întîmplă minunea. Cum scrie Ziarul Național, șomeră cu un an în urmă, în 2012 Angelina Tănase apare în declarația de avere a soțului său ca fiind salariată la cinci companii, mai fiind și proprietară la o companie care prestează activități imobiliare și în care deține 50 la sută din acțiuni. Deci, care-i situația? Fie Tănase nu a declarat firma și alte bunuri, fie s-a îmbogățit în mod miraculos. Rămîne de văzut, cum s-a produs acest miracol.

  • Conform unui document emis de SIS, și făcut public de deputatul Ion Butmalai, „la 7 aprilie 2012, schema de legalizare a unor acțiuni de tip raider a fost determinată în cadrul unei intâlniri secrete ce a avut loc la Biroul lui Dorin Damir (omul de încredere al lui Vlad Plahotniuc), din strada Al. Lăpusneanu, la care au participat Alexandru Tănase, Mihai Poalelungi, Victor Berlinschi (reprezentantul acționarilor minoritari ai Băncii de Economii) și o judecătoare de la Curtea de Apel Chișinău. Beneficiari final ar fi fost Păpușarul.
  • Numele lui Petru Răilean a figurat într-o hotărâre a Curţii de Conturi cu privire la auditul efectuat la Curtea de Apel Economică. Conform actului, în calitatea sa de preşedinte al instanţei, Răilean ar fi admis în perioada 2006-2007 prejudicii bugetului statului de peste 600.000 de lei, bani cheltuiţi nejustificat pentru reparaţia edificiului instituţiei pe care o conducea. Amintim în context că, la fel ca şi alţi membri ai CC, în 2009, Răilean a primit în dar din partea lui Voronin un ceas. http://ziar.jurnal.md/2010/04/30/ei-sunt-cei-care-l-au-reinstalat-pe-muruianu/
  • Victor Popa pe vremuri, instructor CC al PCM, slujea cu fidelitate sistemul totalitar, executînd umil ordinele boșilor de partid! În declarația pentru avere, nu-s indicate bancile la care are card, și de la care are împrumuturi de 11 mii 340 dolari americani, luate, fiți atenți, în 2011 și în 2012. La fel, nu arată valoarea cadastrală a unui teren intravilan de 7,2 ari, http://www.constcourt.md/public/files/judecatori/declaratii_venit/2013/popa_venit.pdf, nici valoarea apartamentului de 70 m.p din capitală. Tot în 2011 Popa își procură un SUV KIA Sorento, din 2009, estimat la 252.000 lei. Popa a fost acuzat de D.Diacov, Ion Hadîrcă, Ion Păduraru, că ar fi unul din cei ce a inspirat sesizarea din 22 aprilie, pe care tot el a judecat-o. La fel, Efrim, Păduraru și alții, au cerut retragerea acestuia de la cîteva ședințe, motivînd prin faptul, că Popa anterior și-a expus în public opinia. Popa, spre consternarea tuturor, nu se retrage, judecînd interpelarea propriului șef de partid. La fel, Victor Popa, profitînd de statutul de judecător CC, cheamă în judecată subsemnatul, utlizînd baza de date a unor instituții de stat (adresa, numele din buletin a pîrîtului, etc)
  • Tudor Panțîru nu-și declară averile din Romania și conturile bancare de peste hotare
  • Băeșu și Dolea nu și-au declarat calitatea de membru și fondatori ai Marei Loje Masonice la momentul numirii în funcție. http://moldnews.md/rus/news/58083. Băeșu mai este și finul lui Iurie Sedlețki, marele magistru a Marei Loje.

VII) 4 judecători din 6 nu satisfac criteriile de membru a Curții, unii fiind numiți în condiții dubioase. A.Tănase, nu a lucrat nici o zi judecător, nu are nicio lucrare științifică în domeniul dreptului, fiind avocat. http://moldova-suverana.md/article/galeria-fariseilor-naionali_1261 În plus, permanent oferă comentarii politice, menținînd, spre deosebire de Dumitru Pulbere, funcția de președinte. Or, aceasta este o probă elocventă, că CC s-a transformat într-o gașcă. Tudor Panțîru la momentul numirii în funcție nici nu era domiciliat în RM, cum o cere legislația despre curtea constituțională. Popa și Băeșu au fost numiți de parlament într-un mod total netransparent, sub covor, moment criticat de mai multe ONG http://www.kommersant.md/node/13465

VIII) Este I Curte din istoria țării, care doar prin decizia din 22 aprilie 2013, ca să nu le numesc pe altele, a încălcat flagrant și grav mai multe articole din Constituția țării (prezumția nevinovăției, dreptul de a fi ales, dreptul parlamentului și a președintelui de numire a funcționarilor, egalitatea în fața legii, etc).

IX) Curtea încalcă procedura. Toate sesizările se examinează rapid, și deja a IV oară prin consens, fără opinii separate, lucru remarcat chiar de doctorul în drept, N.Osmochescu: Să fiţi atenţi. Spune mult şi faptul că a fost vot unanim. Rar în hotărârile CC, când şase judecători au vot unanim, şi nimeni nu are opinie separată http://www.zdg.md/stiri/fost-judecator-constitutional-as-fi-avut-opinie-separata

X) I dată în istoria RM, CC obține la 18 aprilie prerogative anticonstituționale, egale cu uzurparea puterii în stat, fapt consemnat chiar de Gheorghe Susarenco, ex-magistrat la CC. http://www.jurnal.md/ro/news/pd-a-uzurpat-puterea-declara-ie-1150520/ Astfel Curtea obține dreptul de a suspenda orice act normativ sesizat, prin decizia președintelui curții sau a 3 judecători. Deci, astfel CC nu se mai pronunță pe constituționalitatea actelor, ci deja le suspendă, plasîndu-se mai sus de parlament, președinție, guvern.

Concluzii

Ținînd cont de decizia curții din 22 aprilie, care stipulează că funcționarii asupra cărora planează suspiciuni de corupție trebuie demiși;

ținînd cont de poziția ambasadorului SUA William Moser, care a declarat, că judecătorii corupți trebuie lipsiți de imunitate și trași la răspundere” http://www.jurnal.md/ro/news/moser-cc-nu-trebuie-sa-adopte-deciziile-din-considerente-politice-1151234/

ținînd cont de argumentele invocate, care demonstrează lipsa de integritate și discernămînt a judecătorilor CC; consider că întreagă componență a curții trebuie demisă în regim de urgență, iar unii judecători deferiți justiției.

Punctum.

Спрут в Конституционном суде. Будем терпеть или уничтожим?

В последнее время все больше аналитиков, политологов, юристов выступают с жесткой критикой решений Конституционного суда. В результате становится очевидным тот факт, что данная структура захвачена Кукловодом.

О проблемах суда

1) ПКРМ обвинила четырех из шести судей КС в том, что они являются гражданами другого государства.

2) Двое из шести судей (Аурел Бэеску и Игорь Доля) являются масонами, состоя в Великой Масонской Ложе Молдовы, что позволяет предположить, что они связаны с определенной группой, представляющей определенные интересы и с неясными целями.

3) Впервые КС сформирован из политиков. Пятеро из шести членов суда являются политиками, принимающими политические решения и ежедневно делающими политические заявления.

Так, в 2007 году Александр Тэнасе баллотировался в Кишиневский муниципальный совет по спискам ДПМ. После он занимал посты депутата, министра юстиции, был основателем и первым вице-председателем ЛДПМ. Далее он поссорился с Владом Филатом и покинул формирование.

Виктор Попа до недавнего времени был депутатом по спискам ЛП и председателем парламентской юридической комиссии.

Аурел Бэешу являлся послом Республики Молдова в Италии, а до этого – депутатом от Демпартии.

Тудор Панцыру – бывший депутат, парламента первого созыва Республики Молдова, а также бывший депутат румынского парламента от Социал-демократической партии.

Петр Раилян два раза занимал пост председателя Центральной избирательной комиссии, в том числе и в период с 2004 по 2005 годы, будучи выдвинутым Партией коммунистов по политическим критериям.

Более менее аполитичным кажется только Игорь Доля.

По мнению бывшего судьи КС Валерии Штирбец, именно тот факт, что большинство членов КС являются политиками сказался на решении, принятом инстанцией 22 апреля, и еще скажется в будущем. О том же говорит эксперт в области конституционного права Н. Осмокеску: «Очевидно, что если все судьи являются политиками, за исключением Раиляна, то решение было принято из политических соображений. Все они либо сочувствующие, либо бывшие члены каких-либо партий. Так что политическая составляющая присутствует, хотим мы этого или нет».

4) Пятеро из шести судей являются миллионерами или мультимиллионерами.

А. Тэнасе: Согласно расследованию JurnalTV, состояние Тэнасе оценивается более чем в три миллиона леев. Его замок, площадью 250 квадратных метров, расположен в жилом комплексе в Центре столицы и оценивается в 851 тысячу леев, но его рыночная стоимость составляет 2,6 миллиона леев. На имя жены также записан участок земли в 400 квадратных метров, стоимостью 400 тысяч леев. В 2012 году магистрант продал свой люксовый автомобиль Toyota (2010 года выпуска) за 400 тысяч леев и приобрел Lexus (2009 года выпуска) за 146 тысяч леев. На самом деле стоимость Лексуса явно занижена примерно в два раза… Также семья Тэнасе владеет пятью банковским счетами, на которых хранится 434 тысячи леев, и 50% акций агентства недвижимости APPS-Imobil SRL, которое оценивается в 418 200 леев.

Петр Райлян владеет двумя земельными участками и жилым домом стоимостью 1 784 393 лея, люксовым авто Audi и банковским счетом, на котором хранится 200 тысяч леев. Его жена Райлян Людмила заведует архивом КБ Energbank SA.

Игорь Доля владеет двумя домами, один из которых площадью 100 квадратных метров и стоимостью 1.5 миллиона леев, а другой – площадью 80 квадратных метров, находится в селе Навырнец, Фэлештского района. Также вот уже несколько лет Доля строит дом в столице – площадью в 150 квадратных метров и стоимостью 1.2 миллиона леев.

Тудор Панцыру в своей декларации, которую он заполнил 14 декабря 2008 года, будучи депутатом парламента Румынии, отметил участок земли в селе Чофличень румынского уезда Ильфов, площадью 3 тысячи квадратных метров, квартиру в 138 квадратных метров в Бухаресте, купленную в 2007 году и автомобиль Golf 2009 года выпуска. На его банковских счетах и вкладах в Румынии хранятся 160 тысяч долларов, 259 тысяч румынских леев и 35 тысяч евро. В банке в США Тудор Панцыру держал еще 50 тысяч долларов, а во французском – 240 тысяч евро. Также судья указал, что одолжил физическому лицу 309 тысяч долларов и 100 тысяч евро.

Аурел Бэешу владеет домом в Кишиневе, площадью 293.7 кв. м и стоимостью всего 895 460 леев. Участок возле дома на 0.04 га оценивается в 179 314 леев. Гараж на 17 кв.м стоит всего 25 тысяч леев. На счету, открытом в 2012 году, в банке, название которого было стерто, у судьи лежат 15 800 евро. Также ему принадлежит 5% акций компании «Servizzi i Sistemi SRL», доход которой составляет 500 евро ежемесячно. Плюс два автомобиля BMW и Renault Megan. Доход Бэешу в 2012 году составил более 500 тысяч леев.

5) Члены суда подчиняются кукловоду.

А. Тэнасе. В 2007 году баллотируется в КМС по спискам ДПМ. Жена А. Тэнасе оказывает услуги в Молдтелекоме, контролируемом кукловодом, что даже указано в его декларации о доходах. Его отец Константин Тэнасе, владелец газеты Timpul, получает щедрую рекламу от «Victoria Bank», публикуя заодно и пресс-релизы ДПМ, и статьи людей Плахотнюка. Жаннетта Хангану, партнер Тэнасе в «Тэнасе и Хангану» защищала в суде интересы «заявителей» во время первой волны рейдерских атак, сейчас она в ЕСПЧ.

Друг Тэнасе В. Нагачевский, который ранее предал Филата, деградировал до адвоката, защищающего в судах интересы Плахотнюка, работая синхронно с сомнительным дельцом Гурвицем. Другой друг Тэнасе Годя также записан в ряды наемников кукловода. Офис Дорина Дамира, фина и правой руки кукловода, располагается в непосредственной близости от здания КС, на улице А. Лэпушняну. Тэнасе частенько заглядывает к нему для «консультаций». На самом деле, за день до решения КС касательно соблюдения тайны голосования на выборах 16 декабря, Тэнасе встретился с М. Гимпу, подчиненным Плахотнюка, в кафе для получения ценных указаний, и, будучи застигнутым ProTV, заявил без стеснения, что это обычное дело и они с лидером либералов друзья. Также Тэнасе дружен с Михаем Поалелунжь, которого первый лично продвигал на пост председателя ВСП, с Тудором Панцыру и Игорем Доля.

Так, еще 15 апреля 2011 года А. Тэнасе заявил, что лучшим председателем ВСП мог бы стать Михай Поалелунжь, бывший судьей от Республики Молдова в ЕСПЧ, и считавшийся человеком кукловода.

Петру Раиляну – свекор Богдана Зумбряну из НЦБК, который также является фином Валентина Межинского, главы охранной фирмы Плахотнюка. Брат Валентина Межинского, Андрей Межинский занимал должность вице-министра МВД Приднестровья и одним из приближенных лиц Александра Соколова, так называемого вице-президента Приднестровья и секретаря Совета безопасности Приднестровья, а также будущим непризнанной республики, согласно планам Смирнова. Ранее Райлян занимал должность главы Апелляционной экономической палаты, которая была ликвидирована из-за обвинений в связях с кукловодом и коррупции. Председательство в экономическом суде позволило ему сблизиться с кукловодом.

Аурел Бэешу – представитель ДПМ, депутат, посол, масон, приближенный кукловода по линии Канду – Плахотнюк – Корман. Его кандидатура на пост судьи КС была выдвинута Адрианом Канду, фином Плахотнюка и Раисой Апольски – адвоката и нанаши Плахотнюка.

Виктор Попа – депутат ЛП, председатель парламентской комиссии, активно продвигаемый Михаем Гимпу, бизнес-партнер и политический подчиненный кукловода.

Тудор Панцыру – депутат первого парламента Республики Молдова, депутат парламента Румынии по спискам СДП. Во время предвыборной кампании в Бессарабии 2008 года ему помогал Александр Тэнасе, бывший тогда первым вице-председателем ЛДПМ.

Кажется его сын руководит молдавской канцелярией в ЕСПЧ, где работал вместе с Поалелунжь. Также в ЕСПЧ работает партнер Тэнасе по бизнесу – Жанета Хангану.

Игорь Доля – Доля и Панцыру были предложены на пост судей КС по предложению ВСМ, главой которого является Корокий, человек Плахотнюка, обеспечивший посредством ВСМ максимальную защиту в деле судей, связанных с рейдерскими атаками, и в случае Пэдуря Домняскэ. Тот же ВСМ, игнорируя президента страны, предложил фина Плахотнюка Олега Мельничука на пост председателя Рышкановского суда. Также Доля дружен с Александром Тэнасе.

Не менее важными доказательствами являются решения, принятые КС, благоприятные лично для кукловода.

КС воспротивился ликвидации экономических судов, сопротивлялся изменениям для защиты от рейдерских атак, когда правительство взяло на себя ответственность, снял Филата с поста премьер-министра (22 апреля), восстановил в должности министров либералов, сократив прерогативы врио премьер-министра, восстановил в должности Генерального прокурора, ограничил полномочия врио спикера, в особенности в том, что касается назначения и снятия прокурора. Также КС сделал несменяемым Кетрару, главу НЦБК, подчиненного кукловода, формально сохранив центр в подчинении правительству.

6) Это первый суд в Республике Молдова, в котором как минимум четверо из шести судей имеют проблемы с неподкупностью.

А. Тэнасе – он подозревается в продвижении личных интересов при принятии законов о нотариусах, адвокатах и исламской религии.

- В своей декларации о доходах 2011 года Тэнасе указал, что у него нет имущества, а его жена – безработная. А в 2012 году вдруг происходит чудо. Как пишет издание «Ziarul Național», безработная год назад Ангелина Тэнасе указывается в декларации своего супруга как сотрудница пяти компаний, а также владелица агентства недвижимости, в которой она владеет 50% акций. Значит, какова ситуация? Либо Тэнасе не задекларировал фирму и другие доходы, либо его жена чудесным образом разбогатела. Остается только узнать, как могло случиться подобное чудо.

- Согласно документу, выданному СИБ и опубликованному депутатом Ионом Бутмалаем, «7 апреля 2012 года схема легализации ряда действий рейдерского характера была определена в рамках тайной встречи, состоявшейся в офисе Дорина Дамира (поверенного Влада Плахотнюка) по улице А. Лэпушняну, в которой участвовали Александр Тэнасе, Михай Поалелунжь, Виктор Берлинский (представитель миноритарных акционеров Экономбанка) и судья Апелляционной палаты Кишинева». Выгоду от данного предприятия должен был получить Плахотнюк.

- Имя Петра Райляна фигурирует в решении Счетной палаты касательно аудита, проведенного в Апелляционной экономической палате. Согласно документу, будучи главой суда Райлян допустил в период с 2006 по 2007 год нанесение ущерба государственному бюджету в размере 600 тысяч леев. Эти деньги были необоснованно потрачены якобы на ремонт здания суда, которым он руководил. Напомним, что также как и остальные члены КС в 2009 году Райлян получил от Воронина в подарок часы.

- Виктор Попа, бывший когда-то инструктором ЦК КПМ, преданно служил тоталитарному режиму, униженно исполняя приказы партийных боссов. В своей декларации о доходах он не указал банков, где он хранит деньги и берет кредиты по 11 340 долларов, взятые, (внимание!) в 2011 и 2012 годах. Также не указал он и земельный участок на 2.7 ар, и квартиру в столице на 70 кв.м. Тогда же, в 2011 году покупает машину SUV KIA Sorento 2009 года выпуска, стоимостью 252 тысячи леев. Дмитрий Дьяков, Ион Хадыркэ и Ион Пэдурару обвинили Виктора Попа в том, что именно он является автором запроса в КС от 22 апреля, которой он же и рассмотрел. Также Ефрим, Пэдурару и другие потребовали его отзыва с нескольких заседаний КС, мотивируя это тем, что Виктор Попа ранее уже высказывался публично по этому поводу. Однако Попа, к ужасу окружающих, не отзывается, принимая решения в суде по поводу запросов своего партийного босса. Также, Виктор Попа, используя свой статус судьи КС, вызвал в суд и меня, используя базу данных государственных учреждений (адрес, имя из паспорта и т.д.).

- Тудор Панцыру подает свои декларации о доходах в Румынии и пользуется услугами зарубежных банков.

- Бэешу и Доля не заявили о своем членстве в Великой Масонской Ложе на момент назначения на пост судей КС. Бэешу также является фином Юрия Седлецкого, великого магистра Великой Ложи.

7) Четверо судей из шести не удовлетворяют требованиям, предъявляемым к членам Суда, а некоторые из них даже назначены были при весьма сомнительных обстоятельствах. А. Тэнасе не проработал в качестве судьи ни дня, у него нет ни одной научной работы в области права, он адвокат. Более того, периодически он дает политические комментарии, сохраняя при этом, в отличие от Дмитрия Пулбере, пост председателя КС. Неужели это недостаточное доказательство того, что КС превратился в банду? Тудор Панцыру на момент назначения судьей даже не был прописан в Республике Молдова, как того требует законодательство. Попа и Бэешу были назначены парламентом совершенно нетранспарентно, за кулисами, что было резко раскритиковано многими НПО.

8) Есть ли в истории страны еще такой суд, который бы одним только решением от 22 апреля 2013 года (я уже не говорю об остальных), столь грубо нарушил бы ряд статей Конституции страны (презумпция невиновности, право быть избранным, право парламента и правительства назначать чиновников, равенство перед законом и т.д.)?

9) Суд нарушает регламент. Все запросы рассматриваются быстро и вот уже пятый раз при полном консенсусе, без отдельных мнений, что было отмечено экспертом в праве Н. Осмокеску: «Будьте внимательны. О многом говорит и тот факт, что решение было принято единогласно. Редко в решениях КС мнения всех шести судей совпадают и ни у кого нет отдельного мнения…»

10) Впервые в истории Республики Молдова КС получает 18 апреля антиконституционные полномочия, соответствующие узурпации государственной власти, что отметил сам Георгий Сусаренко, бывший судья КС. Так, Суд получил право отменять любой рассматриваемый нормативный акт решением председателя или трех судей. Таким образом, КС больше не определяет конституционность законов, а отменяет их, расположившись в иерархии власти выше парламента, президента и правительства.

Выводы

Учитывая решение суда от 22 апреля, согласно которому все чиновники, подозреваемые в коррупции, должны быть сняты с постов,

- учитывая позицию посла США Уильяма Мозера, который заявил, что коррумпированные судьи должны быть лишены иммунитета и привлечены к ответственности,

- учитывая вышеперечисленные аргументы, которые демонстрируют подкупность и отсутствие рассудительности судей КС,

- считаю, что весь состав Конституционного суда должен быть в срочном порядке снят, а некоторые из судей – переданы органам правопорядка.

Точка.

Перевод на русский для eNews.md Вера БАЛАХНОВА
Обсудить

Другие материалы рубрики

Апокалипсис завтра

Путин открыто заявляет Западу следующее: я собираюсь выиграть у вас гибридную войну и поставить вас на колени, несмотря на то, что я уступаю вам во всем. Потому что у меня есть перед вами одно решающее преимущество: в ходе моей агрессии я готов применить ядерное оружие, а вы для своей защиты нет. Я готов пожертвовать жизнями сотен тысяч, а может быть, и миллионов людей, а вы нет. Поэтому вы отступите и капитулируете.