Timofti și medalia

Recent, am fost puternic emoționat. La 19 iunie, cu sufletul la gură am aflat, că și în Moldova se mai face dreptate. Chiar dacă aceasta se produce rar, oricum, lucrurile, spre bucuria cetățenilor, se mișcă înainte.

Astfel, în acea zi însorită, președintele Timofti l-a decorat pe Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr cu Ordinul „Gloria Muncii”.
Am plîns mult. Refuzam și încă mai refuz să cred, că Țara, în sfîrșit, s-a învățat să-și onoreze martirii, eroii, oamenii dintr-o bucată. Cei pentru care sacrificiul și martirajul pentru țară au devenit un imperativ categoric, dacă e să mă exprim în termenii lui Kant.

Chiar dacă cineva spune cu ranchiună, că Lazăr în 10 ani de cînd se află la ministerul economiei, nu a produs nicio reformă structurală, eu unul resping acest gînd în mod ferm, categoric și fără discuții. Această prostie crasă este contrazisă chiar de textul decretului, unde e scris negru pe alb, că ordinul a fost oferit pentru „contribuţie la promovarea politicii economice a statului şi merite în elaborarea şi implementarea reformelor strategice“. Apoi, nu cred că președintele care a făcut dreptate și altor martiri ai țării gen Ion Pleșca, acuzat de fărădelegi și scheme dubioase, Dina Ghimpu, soția lui Mihai Ghimpu, care-l persecută deschis pe Val Butnaru și alți intelectuali de marcă, Emil Childescu - socrul lui Vlad Plahotniuc, (decorat cu Ordinul Republicii), Vladimir Hotineanu, acuzat de protecție firmei Cristal Clean – la fel, decorat cu Ordinul Republicii – poate fi suspectat de erori.

Acest ordin este o dovadă clară, că Lazăr nu se face responsabil pentru scheme anuale de 6 mlrd lei de la întreprinderile de stat, furtul în 2013 a peste 711 mln lei de la Metal Feros, semnarea în 2009 a memorandumului cu FMI, care a dus la majorarea impozitelor, accizelor, tarifelor, TVA, și în final, la pauperizarea în masă a populației. Și chiar dacă unii zic, că ordinul a fost dat în semn de profundă recunoștință pentru serviciul fidel și fără de concesii față de oligarhi, pentru capacitatea unicală de a stoarce tot sucul țării, de a pune o republică cîndva prosperă pe butuci, eu unul spun că nu cred. Și chiar dacă e așa, trebuie să recunoaștem, că Lazăr a dat dovadă de mult curaj și voința de fier, dacă vreți. Nu fiecare ar fi în stare să rupă bucata de pîine din gura copiilor, mamelor singure, bătrînilor. E nevoie de pregătire specială în KGB-ul sovietic, nervi, voință. Calități pe care Lazăr le are, cu certitudine și pe care noi, prostimea, nu ne-am învățat să le prețuim la justa valoare.

Pe această cale, profitînd de ocazie, îmi cer scuze, că l-am acuzat pe nedrept, dînd crezare unor activiști politici, analiști plătiți, mass media de comportare ușoară. De fapt, niciodată nu am crezut în aceste aberații. Recunosc public, că am pesonalizat prea mult problemele, fără să intru în esența. Or, e limpede, că schemele au fost construite încă de sistemul comunist sovietic, care le-a preluat de la turci.

Totodată, sunt profund revoltat de mai multe lucruri. Chiar dacă se face dreptate, mai este încă mult de lucru. Vă întreb și mă întreb: De ce lui Valeriu Lazăr nu i s-a acordat Ordinul Republicii? Oare nu a meritat acest martir, acest ostaș a lui Ștefan cel Mare, această sabie a dreptății, acest ultim stejar al neamului, care 20 de ani a trecut prin foamete, Gulaguri, chinuri groaznice, în numele eliberării naționale un asemenea mic gest de recunoștință din partea țării?

De ce decorarea s-a făcut tacit, pe de ascunselea? De ce hoțiile le facem deschis, iar onorarea eroilor ne trezește jenă? De ce nu s-a organizat, cum era și firesc, o paradă militară, cu focuri de artificii? Cît o să scuipăm pe adevăratele valori, refuzîndu-le cinstirea cuvenită?

Fac un apel public către președintele țării, să repare urgent această greșeală, care ne-ar putea costa foarte mult. Sunt convins, că și perspectivele europene ale țării ar putea mult prea tare să fie umbrite de această scăpare gravă a celor de la președinție.

P.S. Apropo, de ce lui Valeriu Lazăr nu i se ridică un monument alături de Marele Poet? De ce ne onorăm Eroii doar după ce-i vedem trecuți în neființă?

Solicit, cer cu fermitate, ca bustul lui V.Lazăr să fie ridicat alături de monumentul marilor martiri. În caz contrar, voi face apel la societatea civilă, chemînd la proteste și acțiuni de nesupunere civică.

Обсудить