Eurointegrarea =Prihvatizarea?

Sau cine este laba Moscovei….

(Pamflet politic)

Pentru mulți lideri politici din Moldova, eurointegrarea echivalează cu prihvatizarea. În acest sens, toate partidele din AIE, și chiar și cele din opoziția parlamentară, sunt partide profund “europene”.

Drespre continuitate

Premierul Leancă continuă eurointegrarea”. Leancă este convins, că “eurointegrarea” este imposibilă fără multă comunicare. Premierul consideră că trebuie de comunicat mult cu colegii din UE, mai puțin cu cei din alianță, și deloc cu cetățenii. La acest capitol, Leancă comunică atît de mult, că nu-i mai ajunge timp și forțe pentru “eurointegrare”. Totodată, Leancă pare a fi încrezut, că eurointegrarea este posibilă și fără modernizare și reformare. Acest crez al lui Leancă este îmbrățișat și de toți miniștrii săi.

Păpușarul continuă prihvatizarea. La acest capitol, el a depășit în 3 ani ceea ce comuniștii au prihvatizat în 8 ani. De fapt, păpușarul este sincer convins, că eurointegrarea înseamnă nu atît multă comunicare, cît multă “prihvatizare”. De aceea, opinez că păpușarul și echipa sa au făcut cel mai mult pe calea “eurointegrării”.

Primarul Dorin Chirtoacă continuă să-l acuze pe Filat de ceea ce a prihvatizat Plahotniuc. Pentru a părea imparțial, Chirtoacă uneori, ce-i drept tot mai rar, îl acuză şi pe Voronin de ceea ce a prihvatizat Plahotniuc.

Corman continuă exercitarea unei activități prodigioase. În timpul ședințelor parlamentare, Corman ca și predecesorul său, dă dovadă de mult echilibru: luptă 1/3 din zi cu foamea, o 1/3 cu somnul, o 1/3 cu opoziția. Uneori, spicherul vizitează CNPF, CNA, Procuratura, pentru a se convinge personal, că acestea sunt totalmente libere și autonome… față de cetățeni și Lege. De fapt, mai mulț experți opinează că, Corman prin personalitatea sa, întruchipează însăși ideea de prihvatizare, cer scuze, de eurointegrare.

Ghimpu continuă să lupte fără milă cu toți cei, care luptă cu Plahotniuc. Uneori, prihvatizează și el cîte ceva, ce din lipsă de timp, nu a reușit să prihvatizeze păpușarul (vezi piața centrală, http://www.voceabasarabiei.net/index.php/politica/8307-audio-maria-ciobanu-chirtoaca-si-chimpu-implicati-in-atac-raider-la-piata-centrala oficiul PL, pămîntul din capitală. http://moldnews.md/rus/news/62269

După fiecare prihvatizare de proporții, Mihail Fiodorovici începe lupta crîncena cu „laba” Moscovei. Lupta cu “laba” continuă de 23 de ani. De fiecare dată însă “laba” Moscovei cîștigă. Recent Ghimpu a recunoscut, că laba Moscovei a pătruns chiar în PL. Acum Ghimpu trebuie să lupte cu două labe: una este „laba” Moscovei oficială, infiltrată cinic și fără scrupule în PLDM, PPCD, PNL, alta, este „laba” Moscovei din PL, mult mai periculoasă ca prima. Se pare că bătrînul oștean începe a ceda. Presupun, că lupta cu laba o va continua nepotul său, D.Chirtoacă, care a făcut și cursuri specializate în domeniu.

Voronin continuă să amenințe cu revoluția de catifea. În urma revoluției, PCRM speră să vină la putere, pentru a arăta” țîncilor” din AIE cum trebuie de prihvatizat așa, ca și urmașii urmașilor noștri să geamă. Nu și urmașii urmașilor lor.

Partidele și interesul personal

Astăzi, între partidele politice moldovenești s-au iscat conflicte serioase vizavi de subiectul “ce este primordial - prihvatizarea sau eurointegrarea?”

Păpușarul și PDM consideră, că trebuie întîi de prihvatizat totul, apoi, dacă se va reuși, de eurointegrat. Lupu are o opinie disidentă: el crede că trebuie de găsit un echilibru între aceste două procese.

PLDM crede invers: trebuie inițial de eurointegrat, apoi de prihvatizat. Însuși Filat nu are încă o poziție clară, considerînd că trebuie de organizat un referendum și de consultat poporul.

Ghimpu și-a exprimat poziția foarte clar: prihvatizarea ca și schimbarea, trebuie dusă pînă la capăt. Abia după ce totul va fi prihvatizat, vom realiza Marea Unire. În România, în viziunea lui Ghimpu, este mult de lucru la capitolul prihvatizare.

Voronin crede că eurointegrarea ar putea împiedica oarecum prihvatizarea. Respectiv, el este contra eurointegrării.

Prihvatizarea” și “societatea civilă”

De fapt, și “societatea civilă” crede că eurointegrarea și prihvatizarea sunt 2 procese inevitabile. Ele merg paralel, se susțin și se amplifică reciproc.

În viziunea mai multor lideri de ONG, furturile și hoțiile sunt un fenomen obiectiv, specific societății postmodeniste, deci avansate. De fapt, ele reflectă nivelul de progres, dacă vreți!

Profund revoltați, aceștia au semnat o declarație în mai 2013, cerînd și vociferînd cu mînie și fără drept de apel, că doar AIE are dreptul de a prăda țara, fiindcă au suportul lor și a organismelor internaționale.

Ei, dacă și “societatea civilă”, incluzînd tocmai 10 indivizi, așa crede, înseamnă că acesta este adevărul în ultima instanță.

Обсудить