Comunicat de presă al PNL

Sîmbătă, 28 septembrie, și-a ținut ședința Delegația Politică Națională a PNL, care include circa 90 de membri din majoritatea unităților teritorial-administrative ale republicii și din Chișinău. Ședințele au loc statutar, o dată la trei luni, subiectul discutat acum fiind comportamentul PNL și al unioniștilor din cadrul Consiliului Unirii în contextul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

În cadrul ședinței, Vitalia Pavlicenco, președintele PNL, a prezentat Raportul de activitate al Biroului Permanent Central pentru perioada de activitate a PNL între 28 iunie și 28 septembrie. S-a menționat importanța acțiunilor publice, stradale, dedicate redării demnității populației românești dintre Prut și Nistru, în special fiind vorba de Marșul de la 28 iunie, când a fost sfințită Piața Marii Adunări Naționale, pângărite de emisarul Kremlinului la Chișinău, Dmitri Rogozin, portretului căruia, participanții la acțiune i-au dat foc.

De asemenea, s-a discutat despre situația politică și poziția PNL față de summit-ul de la Vilnius, de la care se așteaptă decizii instituționalizate pe calea ireversibilității demersului european al celui de-al doilea stat românesc. Doar că – așa cum a precizat conducerea PNL, sprijinită de membrii Delegației Politice Naționale – acest for al UE nu va însemna pentru Republica Moldova aderarea la comunitatea europeană, ci un angajament și mai clar de a renunța la practicile nefaste de corupție și injustiție pentru societate, pentru a le transmite cetățenilor mesajul că încă nu e totul pierdut privind orientarea europeană. Totodată, membrii DPN au menționat că numai unificarea celor două state românești - mesaj și obiectiv lansate de PNL încă anul 2010, confirmate la congresul partidului in 2011 și a căror justețe acum s-a confirmat – poate face reală aspirația europeană a moldovenilor români și alogeni.

Membrii DPN și-au exprimat regretul pentru lipsa de disponibilitate a partidelor autoproclamate românești de a se coagula pe o platformă comună și au pus la îndoială, sub acest aspect, sinceritatea apelurilor respective așe politicienilor, inclusiv ale celor ce vorbesc de o Adunare Populară în preajma summit-ului de la Vilnius. PNL va decide ce va organiza pe 24 noiembrie, dată pe care a rezervat-o încă din vară pentru acțiuni publice, urmând să identifice, ca membru al Consiliului Unirii, mijloace pentru un Congres al unioniștilor, asupra căruia o decizie finală va fi luată în cadrul Platformei unioniste.

PNL va identifica în perioada următoare posibilitatea participării, împreună cu celelalte componente ale Consiliului Unirii, la Marșul pentru Unire de la 20 octombrie de la București și îi îndeamnă pe toți cei care vor să participe să se înscrie pentru plecare la sediul formațiunii.

DPN a PNL a adoptat o declarație în contextul sumiit-ului de la Vilnius, a discutat și adoptat unele probleme organizatorice și va elabora un plan pentru pregătirea de alegeri parlamentare din anul 2014.

Serviciul de presă al PNL

Declarația Partidului Național Liberal privind summit-ul de la Vilnius și ideea națională a unității românești

PNL, partid național, care luptă consecvent pentru drepturile românilor și ale alogenilor integrați în societatea moldovenească, a salutat orice demers oficial al Republicii Moldova pe calea asigurării ireversibilității orientării europene, care încă nu a devenit o garanție.

Obiectivul integrării europene este și motivul major pentru care societatea noastră a plătit mereu în fața presiunilor din partea Rusiei, statul care a încercat mereu să blocheze pașii și reformele democratice, instituționale, menite să ne apropie de perspectiva europeană.

Atare situații există de peste 22 de ani, guvernările de la Chișinău manifestând slăbiciune și lipsă de verticalitate în promovarea interesului național. S-a întârziat lamentabil în raport cu Statele Baltice și nici în prezent nu se poate evalua peste cât timp exact va deveni reală aderarea celui de-al doilea stat românesc la comunitatea euroatlantică.

După adoptarea obiectivului unionist de către Congresul al III-lea al PNL – aspirație statutară consfințită și prin Poziția Curții Constituționale, care a dat, prin prisma spiritului și a literei Convenției Europene a Drepturilor Omului, o interpretare justă Declarației de Independență și Constituției, – a devenit deschisă calea spre unificarea cu România, al cărei Președinte i-a spus răspicat populației Republicii Moldova ”Cereți Unirea și o veți avea!

Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius este așteptat și pentru deciziile privind Republica Moldova, ce ar putea marca un jalon instituționalizat pe calea ireversibilității vectorului european. Acesta, însă, poate deveni un proiect concret numai dacă actuala coaliție proeuropeană își va revizui fundamental comportamentul, ca să poată reduce corupția, să asigure independența justiției și să le redea, astfel, cetățenilor încrederea că nu e totul pierdut.

Summit-ul de la Vilnius nu înseamnă că Republica Moldova va adera imediat sau într-un viitor foarte apropiat la Uniunea Europeană, precum încearcă azi guvernanții să manipuleze populația. Dincolo de așteptările și eforturile sincere ale unei părți a clasei politice, calculul celeilalte părți este de a profita de deciziile de la Vilnius pentru menținerea și perpetuarea abuzivă la Putere, sperând ca cetățenii vor uita cei patru ani irosiți în van, măcinați de lupte în interiorul Puterii, pentru ca fiecare grupare mafiotă să pună mâna pe o felie cât mai mare din torta publică.

Dacă și vor fi parafate unele acorduri la Vilnius, perspectiva europeană va deveni realitate numai prin adoptarea și promovarea insistentă, ca idee națională, de către grupările liberale cu vederi românești, a opțiunii că numai prin redobândirea, împreună cu populația și decidenții din dreapta Prutului, a unității naționale, teritoriul din stânga Prutului poate deveni parte a comunității euroatlantice civilizate.

De frica Rusiei, a pierderii Puterii, din instinctul de autoconservare, dar și pentru a mai secătui acest stat, partidele de la guvernare neglijează din răsputeri acest unic adevăr privind soarta noastră. Însă tot mai mulți oameni văd că Regele e gol și că adevărul e unul – devine tot mai credibilă și realizabilă ideea unității naționale românești, și nu ideea integrării europene – hărțuite și demonetizate, pângărite și confiscate prin interesele meschine ale grupărilor oligarhice.

Partidul Național Liberal îndeamnă partidele naționale din România și grupările politice din stânga Prutului să coopereze strâns cu societatea civilă ce pledează pentru unificarea celor două state românești și să contribuie la salvarea populației din Republica Moldova de disperare și sărăcie, să adune energiile tuturor românilor pentru a edifica un stat național român unitar puternic în Europa.

Partidul Național Liberal