Chirtoacă sugerează că Năstase este populist în cazul Gaudeamus

Discuțiile pe marginea demolării cinematografului Gaudeamus continuă. Fostul edil al Capitalei, Dorin Chirtoacă, susține că edificiului cinematografului trebuie demolat pentru că utilitatea publică a acestuia a fost deja epuizată. Chirtoacă a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că fostul cinematograf construit de sovietici nu este un monument istoric și că în jurul acestuia se face acum prea mult populism.

Întrebat de Gheorghe Gonța dacă actele de privatizare și autorizare de demolare au fost obținute legal, Chirtoacă a declarat că în 2016 totul era legal. Acesta a mai subliniat că acum se face populism în jurul acestei demolări și că de fapt orice clădire care își epuizează utilitatea, trebuie dată jos, cu excepția monumentelor istorice.

Zilele trecute, primarul ales al Chișinăului, Andrei Năstase, a mers pe șantierul de la Gaudeamus și a făcut show politic. În pofida faptului că cinematograful nu mai lucrează de ani buni și nu reprezintă în sine un monument de arhitectură, Năstase s-a dat în spectacol declarând într-un live pe facebook exact contrariul.

„Peste noapte se dă jos un monument important unde s-au odihnit zeci de generații.”, a declarat Năstase.

Mai mult ca atât, Năstase a încălcat și dreptul la proprietate privată, dar și a forțat muncitorii să-și sisteze activitatea, chiar dacă nu avea nici un act juridic care să-i dea această împuternicire. Alături de Năstase s-au aflat și Alexandru Slusari, dar și fratele său, Vasile Năstase precum și alți activiști ai Platformei DA.

Și dacă în cazul Gaudeamus Năstase și-a permis să încalce dreptul la proprietate privată, atunci în cazul sediului Platformei DA, care este un monument istoric, Năstase avea altă părere. În iulie 2017, când un grup de tineri au organizat la sediul PPDA un flashmob, Năstase invoca dreptul la proprietate privată și le cerea acestora să păstreze distanța de 5 m față de sediu, în posesia căruia a intrat în mod fraudulos, după cum se arată și într-o investigație realizată de Deschide.md.

 

Обсудить

Другие материалы рубрики