Declarația PDM cu privire la decizia a șase foști colegi de a părăsi formațiunea

Stimați reprezentanți ai presei, dragi colegi,

Am încheiat ședința biroului executiv al partidului, la care am discutat anunțul de astăzi a câtorva (deja foști) colegi din Partidul Democrat. Este păcat desigur, este regretabilă decizia pe care au luat-o. Cu toate acestea, era o decizie previzibilă, pe care am văzut-o venind, mai ales în ultima perioadă de timp.

Pentru noi și pentru toți colegii este clar că motivele adevărate ale acestei decizii nu sunt cele anunțate public. Acest grup a procedat exact ca în povestea lui Creangă ”Prostia omenească” și la fel ca drobul de sare care s-ar putea să cadă și să ucidă copilul, așa și aici motivul invocat este că s-ar putea crea o coaliție cu Partidul Socialiștilor, lucru care nu s-a întâmplat. De aceea, vreau încă o dată să spun: Partidul Democrat nu negociază cu nimeni formarea unei coaliții, nici pe stânga, nici pe dreapta. Aceste decizii dacă vor fi luate, vor fi luate în mod transparent la Consiliul Politic Național, unde vor participa toți membrii PD. De aceea, este evident pentru noi că acesta era doar pretextul pentru anunțul de astăzi, iar motivele reale sunt altele.

Regret că acești colegi nu au venit să-și expună nemulțumirile de care spun la partid, dar au ales să fugă. Atunci când îți pasă cu adevărat de echipă și de oameni, încerci să schimbi lucrurile din interior, dacă crezi că ele nu merg bine. Regret de asemenea că în perioada de criză a partidului, în vara anului trecut, unii dintre aceștia nici măcar nu veneau în țară, nu s-au implicat în campania electorală și în procesul de consolidare a partidului în acele momente complicate. Poate că au stat departe de Partidul Democrat în speranța că PDM se va destrăma. Dar atunci când au văzut că acest lucru nu s-a întâmplat, au devenit brusc foarte activi.

Este regretabil că dorința de apărare a vectorului european și a veteranilor de pe Nistru s-a conturat subit imediat după ședința Consiliului Politic Național, în urma căreia câțiva colegi nu s-au mai regăsit în funcțiile de vicepreședinte. In corpore, întreaga fracțiune a votat pentru demisia guvernului Sandu și pentru numirea unui nou guvern fără a avea pretenții.

Da, între noi și ei există diferențe, doar că acestea nu sunt legate de vectorul de dezvoltare al țării. PDM rămâne un partid pro-european și acest lucru îl va confirma doar timpul. Între noi și colegii care au plecat există diferențe de viziune, legate de democrație internă, legate de finanțarea partidelor politice, legate de felul în care se face politică în Republica Moldova. S-a schimbat și modul de luare a deciziilor în partid. Propunerile pentru vicepreședinți de exemplu au fost făcute prin vot secret. Faptul că deciziile se iau nu de un grup restrâns de persoane, ci prin consultări largi ale membrilor, deputaților, organizațiilor teritoriale, i-au îndepărtat și mai mult. Le-a fost mult mai ușor atunci când în PD deciziile erau luate de o singură persoană și totul era bine controlat și regizat.

Regretăm că acești colegi au fost folosiți ca pioni într-un joc care nu le aparține. Totuși, pentru noi mai puțin contează de la cine și-au cerut voie și cu cine au coordonat plecarea din partid. Așa cum spunea un coleg de-al nostru, diaspora trebuie să aibă o voce în parlament și un cuvânt de spus în politică. Începând de astăzi, asupra Partidului Democrat nu se mai pot exercita influențe din exterior. Deciziile pe care le va lua formațiunea vor reprezenta exclusiv voința membrilor și susținătorilor noștri. De aceea, noi am luat act de plecarea acestora și credem că aceasta este spre binele Partidului Democrat, dar și al acestor 6 deputați.

Mă adresez membrilor și susținătorilor noștri. Dragi prieteni, trebuie să știți că în ciuda acestor tulburări, noi mergem înainte. Partidul este unit și puternic. Avem o echipă de oameni harnici și dedicați și mai avem multe încă de făcut împreună. Și în continuare, în deciziile sale, PDM se va ghida de valorile europene și interesul cetățenilor.

Обсудить