Чей стадион?

Национальное архивное агентство запустило виртуальную выставку "Республиканский стадион между спортом, культурой и пропагандой"

 

Вот ссылка, по которой можно ее увидеть: http://arhiva.gov.md/5128-2/

 

La data de 27 decembrie 1948, Comitetul Central al Partidului Comunist Unional (bolșevic) a emis Hotărârea cu privire la dezvoltarea în masă a culturii fizice și creșterea potențialului fizic la populație. Această prevedere a fost preluată pentru implementare de către CC PC(b) din Moldova și a servit temei pentru construcția Stadionului Republican în or. Chișinău.

Stadionul a fost construit în perioada anilor 1950 – decembrie 1951. Imediat după darea în exploatare, gazonul a început să degradeze și în octombrie 1952 – 5 aprilie 1953 au fost realizate lucrările de montare a noului gazon. La acea etapă nu erau construite încă terenurile sportive, orășelul gimnaștilor, pavilionul și nu au fost lichidate defectele tribunei estice.

În anul 1955 au demarat lucrările de reconstrucție a Stadionului care au durat până în anul 1957. Au fost extinse tribunele din partea de nord cu 6000 locuri și cele din partea sudică cu 1 500 locuri spre vest și 1 500 locuri spre est. Din partea pavilionului sportiv a fost amenajată o tribună cu capacitatea de 1 000 locuri. În spațiile de sub tribune au fost amenajate vestiarele, cantina, cabinetul medical, vestiarul arbitrilor, încăperile pentru masaj și odihnă etc. În rezultatul reconstrucției au fost instalate sistemele de radioficare, alarmă, telefonie și ceasoficare. Stadionul a fost reconstruit și în anul 1974, fiind extins până la 21 580 locuri.

În continuare sunt prezentate documente fotografice și cinematografice cu Stadionul Republican unde erau organizate competiții sportive, manifestări culturale și evenimente cu caracter propagandistic prin care se disemina ideologia comunismului și cultul personalității (lui Stalin la începutul anilor ”50 ai sec. XX, Lenin etc.), elemente ale regimului totalitar bolșevic.

Обсудить