Политика

Назад

Declarație a Partidului Național Liberal

”Cerem încetarea încălcării drepturilor politice ale cetatenilor Republicii Moldova din teritoriul nistrean, ocupat de Rusia”
Declarație a Partidului Național Liberal

1. ”NU VOR ÎNDRĂZNI” SĂ RECUNOASCĂ PARTEA DREPT ”A NOASTRĂ?”

Partidul Național Liberal sprijină solicitarea legală a cetățenilor Republicii Moldova, care locuiesc în Municipiul Tighina (Bender) și în orașul Dubăsari (stînga Nistrului), pe care o adresează Comisiei Electorale Centrale în legătură cu ignorarea dreptului cetățeanului de a alege și de a fi ales, garantat de Constituție. Pe parcursul a 20 de ani, după ocuparea zonei nistrene de către trupele Federației Ruse, acolo nu au loc alegeri pentru organele puterii locale, adică nu se aleg nici primari, nici consilieri. Cu toate că sistemul de evidență și documentare a populației al structurilor afacerilor interne ale Republicii Moldova dispune de întreg registrul cetățenilor domiciliați în această zonă, adică al alegătorilor. De asemenea, există fragmente ale teritoriilor acestor zone care nu sînt ocupate de regimul autoproclamatei ”rmn”, ceea ce înseamnă că exact acolo pot și trebuie amplasate, în condiții de securitate, comisiile electorale de circumscripție, formate de CEC.

Astfel, pentru organizarea în Municipiul Tighina și în orașul Dubăsari а alegerilor locale există și dreptul legal, și posibilitatea tehnică. De ce, în acest caz, alegerile nu au loc? Oare nu pentru că actuala conducere a republicii încă nu a început să privească zona nistreană ca ceva inalienabil în raport cu teritoriul de bază al republicii? Irită că, dacă în cazul lui Voronin e totul absolut clar – deoarece el și-a creat, de la bun început, partidul cu orientarea spre «coloana a cincea», electoratul prorus, și, în perioada hegemoniei PCRM, nici nu putea fi vorba de vreo luptă adevărată pentru dreptul Moldovei asupra zonei nistrene ocupate, – domnul Filat și domnul Lupu s-au poziționat parcă în altă calitate, dar, și în prezent, zona nistreană continuă a fi considerată ”a noastră” doar declarativ și fictiv, rămînînd, de facto, aceeași ca și sub președinția trădătorului comunist.

2. FAPTE INCOMPATIBILE CU SUVERANITATEA

Est naiv să ne întrebăm de ce Moldova nu cutează să desfășoare alegeri în această parte a teritoriului statului său, în timp ce Președintele interimar al statului aleargă, fără știrea societății, să se propună stăpînilor de la Kremlin, iar premierul a coborît pînă la îmbrățișări cu dictatorul separatist. Oare aceste fapte, incompatibile cu suveranitatea, nu ne demonstrează, cu o claritate maximă, că statul nostru, în persoana liderilor săi, continuă să aibă mentalitate de vasal? De ce să ne mai mirăm că Rusia se poartă cu Moldova ca și cu un vasal? Dacă pentru Georgia și Țările Baltice, de exemplu, Uniunea Sovietică este deja răposată, pentru Moldova, din păcate, e încă vie. Asta va fi atîta timp cît există relațiile de vasalitate ce erau în URSS între Rusia, ca metropolă, și coloniile ei, printre ele fiind și statul nostru.

3. FILAT TREBUIE SĂ FIE DEMIS, IAR VORONIN SĂ COMPARĂ ÎN FAȚA TRIBUNALULUI

Pornind de la răbdarea care se epuizează în fața acestei rușini, PNL îi invită pe cei mai buni reprezentanți ai națiunii romîne din cel de-al doilea stat românesc să participe la constituirea «Tribunalului anticomunist», cu menirea să rezolve problema privării de legitimitate a PCRM și să conducă la încetarea prezenței acestui partid în Parlament, iar, alături de acest partid, să fie demascate toate persoanele și formațiunile ce s-au manifestat ca trădătoare ale intereselor naționale în folosul intereselor țării-ocupant, Federația Rusă, adică a celor care pot fi ”echivalate comuniștilor”, deoarece rădăcina istorică a acestei probleme – comunismul sovietic – nu e altceva decît un proiect imperial camuflat al Rusiei.

PNL va trimite președintelui PL, Mihai Ghimpu, și președintelui PPCD, Victor Ciobanu, invitația oficială de a uni eforturile partidelor noastre în lupta împotriva ocupației ruse. Mai exact – să mergem la alegeri în Municipiul Tighina și în stînga Nistrului cu o listă comună de candidați, precum și să fie cofondatori ai ”Tribunalului anticomunist”.

În timpul cel mai apropiat, cu sprijinul PNL, cetățeni ai Republicii Moldova ¬– victime ale represiunilor politice ale regimului separatist – vor perfecta o chemare în judecată a premierului Vladimir Filat, cerîndu-i demisia și compensare morală în legătură cu exprimarea publică liderului separatist Igor Smirnov a semnelor de respect și de recunoștință, în condițiile în care acesta este un uzurpator al statului Republica Moldova și e declarat, de multă vreme, de către organele competente ale acesteia, vinovat de crime extrem de grave, fiind un dușman evident al patriei noastre și una dintre persoanele cele mai vinovate de faptul ocupării Moldovei de către trupele unui stat străin.
Chișinău, 10 mai 2011