chesti [fitofag] chestio

 • #
  Sunt mai multe minusuri ale acestei abordari de generatia a patra:
  1. богословие —
  a.Politica e politica si teologia sau fenomenul religios e religios, in primul rand. Totusi, propunerea nu este o inovatie. Sharia este fundamentul legal pentru mai multe state contemporane.
  b.Intervine o problema de limbaj. Mai aproape de noi, in timpul URSS limbajul politic era departe de a fi inteles de toata lumea. Teologii marxismului erau unicii in stare sa inteleaga complet ce se scria in ziarele oficiale. Vom mai invata o limba de lemn: pasareasca conservatoare cu gramatica teologica. Dar cine a spus ca toti au dreptul sa inteleaga ce vrea sau ce urmeaza sa faca elita?
  c. Cu siguranta ca numele Dumnezeului celui Viu s-ar demonetiza cand orice politician isi va motiva marsaveniile cu Numele Lui.

  этносоциологию — Exista o stiinta care se ocupa de cultura materiala si spirituala a etniilor si popoarelor. Se numeste etnografie.
  a.Problema e ca etnosociologia lui Dughin pune intrebari la care nu exista raspuns. Spre exemplu: transnistrienii formeaza sau macar au sansa de a forma un popor? Care este trasatura ontologica a etnosului moldovenesc sau a poporului moldovenesc? Si cum se impaca aceasta cu poporul sau natiunea Republicii Moldova? Ar trebui moldovenii sa aiba mai multe drepturi decat ceilalti in virtutea dreptului etnosului majoritar? Dar minoritatile nationale ar consimti la aceasta departajare a puterii la nivel de comunitati?
  b. Problematica drepturilor colective se pune in Occident mult mai serios ca in Rusia conservatoare.
  c. Tin sa reamintesc ca dreptul la autodeterminare a natiunilor este o inovatie moderna, de data foarte recenta si extrem de progresiva si anti-conservatoare. State intregi au disparut sau si-au schmbat frontierele radical.

  геополитика — Exista si o stiinta care descrie realitatile spatiului. La ora actuala s-a dezvoltat si vorbeste si despre relatiile de putere si sociale de pe un anumit spatiu. Se numeste geografie.
  a. Geopolitica pune niste probleme mai pe placul iredentistilor si a revansarzilor. Concret: Transnistria spatial ar trebui sa intre in componenta Ucrainei, nu? Sudul Basarabiei, nordul Basarabiei — in Moldova? Irlanda de Nord in Irlanda? Kamciatka ar trebui sa fie independenta dupa modelul celor doua Corei, sau entitatile de pe respectiva peninsula ar trebui sa adere la un spatiu mai mare?
  b. Cum ramane cu afirmatia autorului ca «Partea a devenit un intreg»? Mai avem nevoie sa ne mai integram sau suntem intregi? Ce ii spune sentimentul conservator: ramanem conservatori de la 1359 sau de la 1991?