Аналитика и комментарии

Назад

Ziua Mediului Ambiant,

Un Apel Urgent la Acțiune
Ziua Mediului Ambiant,

Astăzi, 5 iunie , sărbătorim Ziua Mediului Ambiant, un prilej de a ne reaminti importanța protejării naturii și a resurselor pe care aceasta ni le oferă. În calitate de fost ministru al mediului și de academician, am avut mereu convingerea că mediul ambiant reprezintă fundamentul sănătății și bunăstării noastre.

De-a lungul anilor, am fost martor la eforturile necontenite ale comunităților noastre pentru a proteja și conserva natura. Fie că vorbim despre plantări de arbori, curățarea râurilor și lacurilor sau inițiativele de reciclare, contribuția fiecărui cetățean contează enorm. Este îmbucurător să vedem cum tot mai mulți oameni înțeleg importanța acțiunilor sustenabile și se implică activ în protejarea mediului.

Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că ne confruntăm cu mari probleme de poluare, iar autoritățile adesea sunt cu ochii închiși și se fac că nu aud. Există o corelație directă între poluarea mediului și bolile oncologice, bolile cardiovasculare, diferite boli virale și multe altele. Astăzi, pentru noi, ziua mediului, nu este o sărbătoare, cu regret, dar trebuie să batem alarma. Să chemăm autoritățile centrale și locale, organizațiile de mediu, elevii, studenții și toți cetățenii să conștientizeze că calitatea mediului nu are preț și că economia nu poate să prospere pe seama sănătății mediului și a oamenilor.

Să fim vigilenți și să batem alarma de fiecare dată când vedem o atitudine neglijentă. Ziua Mediului ar trebui să se transforme într-un moment de discuție și reflecție pentru a găsi soluții eficiente de protecție. Doar prin eforturi comune putem asigura un viitor curat și sănătos pentru generațiile ce vor urma.

Fie ca această zi să ne inspire pe toți să continuăm să protejăm și să iubim natura care ne susține viața.

Cu cele mai bune gânduri,

Acad. Prof. Gheorghe Duca

Ministru al Ecologiei, Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului, 2001-2004